מעליות
כיום כמעט כל בניין חדש נבנה עם מעלית אחת לפחות. אולם בעבר נבנו בארץ בנייני מגורים רבים בני 3 – 4 קומות וללא מעלית. דיירי בניינים אלו, ובעיקר בקומות העליונות, מגלים כיום כי ערך דירתם יורד בכ- 25% - 40%, בהשוואה לדירות אחרות באותו האזור, רק בגלל היעדר מעליות בבניינם. ובכל זאת, דיירים רבים המתגוררים בבניינים ישנים ממאנים להתקין מעליות, בעיקר בשל היעדר אינפורמציה לגבי התהליך. במאמר זה תוכלו למצוא את כל המידע שנחוץ לדעת אודות התקנת מעליות בבניינים ישנים.
מי משלם על התקנת מעליות בבניינים ישנים ועל אחזקתן?
כדי להתקין מעליות בבניינים ישנים נדרשת הסכמה של לפחות 66% מהדיירים. מי שמסכים להתקנת מעלית מסכים להשתתף במימון ההתקנה ובעלויות האחזקה השוטפות. מטבע הדברים דיירי קומות הקרקע אינם מעוניינים להשתתף הן בעלויות המימון והן בעלויות האחזקה. רצוי לוותר לדיירים אלו על תשלומי האחזקה והמימון כדי לנטרל את התנגדותם להתקנת המעליות.
לעיתים גם דיירי קומות גבוהות עשויים להתנגד להתקנת מעליות ולסרב להשתתף במימונן. במקרים כאלו (ובמידה ויש רוב של 66% לפחות), מי שאינו משתתף במימון התקנת המעליות (לרבות מבקריו ואורחיו) לא רשאי להשתמש בהן. ניתן לחסום את גישתם של דיירים אלו למעליות באמצעות מפתח או קוד סודי. יחד עם זאת, לעיתים גם מי שאינו השתתף במימון התקנת המעליות רשאי להשתמש בהן, ובלבד שישלם את הוצאות התחזוקה השוטפת. לכן מומלץ לערוך חוזה בין כל דיירי הבניין ובנוכחות עורך דין, ובו יפורטו אחוזי התשלום השונים של דיירי הקומות השונות, כמו גם הזכויות והחובות של כל דייר בבניין לגבי השימוש במעליות. בדרך כלל אחוזי התשלום עולים ככל שמדובר בקומות גבוהות יותר: דיירי הקומה הראשונה משלמים כ- 6% - 8%, דיירי הקומה השנייה 15%- 18%, דיירי הקומה השלישית 33%- 35% ודיירי הקומה הרביעית 42% - 45%.
איפה ניתן להתקין את המעליות?
בבניינים ישנים ניתן להתקין את המעליות או בחזית הבניין או בחלקו האחורי של הבניין, בצמוד לחדר המדרגות. אולם בכל מקום חשוב לוודא שהתקנת המעליות לא תפגע בחזות הבניין ולא תהווה מטרד לאף דייר (למשל: לא תחסום עבורו את הנוף, את מקור האור או האוויר). אם אחד הדיירים בבניין מתנגד להתקנת המעלית בשל סיבה זו, הרשויות בדרך כלל לא יתנו לבניין היתר לבניית מעלית.
מהי העלות הכרוכה בהתקנת מעליות בבניינים ישנים?
אם התקנת המעליות מתבצעת בתוך חדר המדרגות, ואין צורך לשנות את מבנה המדרגות, עלות ההתקנה היא כ- 200 אלף ₪. אם התקנת המעליות מחייבת שינוי של מבנה המדרגות, עלות ההתקנה עולה לכ- 300 אלף ₪. במידה והתקנת המעליות מתבצעת בפיר חיצוני, העלות מגיעה לכ- 250 אלף ₪.
אילו עוד עלויות כרוכות בהתקנת מעליות?
כאמור, מעליות דורשות גם הוצאות תחזוקה שוטפות. פרט לעלויות אלו, בניינים רבים מבצעים שיפוץ מעליות לאחר כמה שנים. שיפוץ מעליות הוא לרוב בלתי נמנע, כיוון שכמו כל דבר גם למעליות יש בלאי טבעי. שיפוץ מעליות כולל בדרך כלל החלפת הריצוף וחיפוי הקירות במעליות, החלפת לוחות הלחצנים בתוך המעלית ובכל קומה, התקנת מראות חדשות ותאורה חדשה במעליות ועוד. גם לשיפוץ מעליות נדרשת הסכמה של כל הדיירים שעושים שימוש במעלית, וכן השתתפות בעלויות השיפוץ.