סערה גדולה מתחוללת בחודשים האחרונים במערכת הבריאות הישראלי בכלל ובתחום רפואת השיניים בפרט. סערה זו החלה בעקבות קריאתו של סגן שר הבריאות, הממלא תפקיד של שר, יעקב ליצמן, לאפשר טיפולי שיניים חינם לילדים על חשבון כסף שאמור להיכנס לסל הבריאות. במאמר זה ננסה להסביר את הרפורמה, חשיבותה ואת הביקורת נגדה.
המצב כיום הוא כזה שהורים נאלצים לשלם על טיפולי שיניים לילדים בהתאם להחלטות קופות החולים השונות, לרוב קופות חולים מאפשרות טיפולי שיניים חינם לילדים בגיל הרך ולאחר מכן מתחילים לקחת כסף על הטיפולים. רצוי לציין שרוב טיפולי השיניים שאדם ממוצע עובר הוא בגיל הנעורים, עת השיניים מקבלות את צורתן הסופית ואז עליו לעבור טיפולי יישור שיניים, עקירות שיני בינה, ומאחר ומדובר בילדים אשר אינם מודעים לסיכונים שנגרמים לשיניים, הם עוברים טיפולי שורש, סתימות וכדומה, יותר מאשר מבוגרים. מכאן שהורה ממוצע מוציא מאות ואלפי שקלים על בריאות השיניים של ילדיו.
הצעתו של מר ליצמן היא, שקופות החולים יעניקו טיפולי שיניים לילדים עד גיל 8 חינם. בתחילה היה מדובר בטיפולי שיניים עד גיל 18 אך מאחר ומדובר בעלות כוללת של מיליוני שקלים הוחלט לשנות את התוכנית ולהכניס רק ילדים עד גיל שמונה.
מה אומרים תומכי התוכנית
תומכי הרפורמה של טיפולי שיניים לילדים טוענים שמצב זה יקל על מאות משפחות שנאלצות להוציא מאות שקלים על טיפולי שיניים לילדים, הן בגילאים אלה והן לאחר מכן, עקב נזקים שנגרמים לשיניים. התומכים גם טוענים שזה ייצור שוויון בין ילדים שבאים ממשפחות מעוטות יכולת למשפחות מבוססות.
מאחר ועד כה התחרות בתחום טיפולי שיניים לילדים לא הצליחה, יש לאפשר לממשלה ולכנסת להתערב ולשנות את המצב.
מה אומרים מתנגדי התוכנית
מתנגדי התוכנית טוענים מספר טענות, הראשונה היא, שהמצב יוצר אפליה, שכן לא ייתכן שייתנו טיפולי שיניים לילדים בחינם בעוד שמבוגרים לא. אומנם יש הטוענים שטענה זו היא בעייתית שכן היא יוצאת כנגד שינוי שבא להטיב עם הילדים, אך חשוב לציין שעלויות טיפולי שיניים אצל קשישים הם גבוהים מאוד, בדומה למצב אצל ילדים.
טענתם השנייה היא, שאסור לאפשר לממשלה להתערב בסל הבריאות שנחשב שטח בו רק לאנשי מקצוע מותר להתעסק. טענתם היא שהכנסת טיפולי שיניים לילדים היא פתח ליצירת תקדימים בהם הממשלה תתערב גם בעתיד בסל.
טענתם השלישית היא, שהפעלת רפורמה על חשבון סל הבריאות, תפגע קשות בחולים הסובלים ממחלות קשות, כגון סרטן.
מה המצב כעת?
במאי 2010 הקפיא בג"ץ את התוכנית בטענה שאין היא עברה באופן תקין (שינוי בחוק ביטוח בריאות ממלאכתי וקבלת אישור הועדות בכנסת), ביוני 2010 קיבלה הממשלה את אישור ועדת הבריאות להמשיך ברפורמה וכעת נבדקות צורות שונות לביצועה, בין היתר על ידי הקמת קופת חולים רק של רופאי שיניים אליה יצטרפו רופאי שיניים עצמאים, אשר תתחרה בקופות חולים הקיימות.
המאמר מוגש מטעם פטרטל רופאי שיניים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס רופאי שיניים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום רופאי שינים.