אין ספור כלים ופרמטרים קיימים כיום בעולמינו לזיהוי ואבחון פרופיל אישיותי של אדם זה או אחר.ישנם כלים בתחום הפסיכולוגי, ישנם בשטח המדע הפסיכיאטרי.ישנם בתחום הרוחני על שלל המטפלים בשטח התקשור, הריפוי ההוליסטי וכו'. אולם ישנו כלי חשוב אשר נשמט מעינינו לא מעט ואשר יכול להביא תוצאות מירביות והוא כלי האבחון בעקבות ציורים ופיענוח משמעותם.זהו כלי אשר באמצעות הציורים מאפשר להבין ולפענח בעיות עומק ושאלות עומק בכל הקשור ליחסים בין אישיים,התרחשויות ואירועי עבר, פוסט טראומות וכו'.כלי האבחון בעקבות ציורים ופענוח משמעותם הופך יותר ויותר וצובר תאוצה כאחת הדרכים המתקדמות הקיימות לזיהוי מצוקות ובעיות הן בשטח הנפשי והן בשטח הפיזי.
פענוח ציורים בקרב מבוגרים-זיהוי בעיות
לא מעט אנשים בעולמינו חווים אלימות ,התעללות בתוך המשפחה. לא מעט אנשים הולכים בקירבינו עם טראומות וסודות אשר שמורים עימם. ישנם אנשים אשר חוו אונס או הטרדה מינית. ישנם אנשים אשר נוצלו וחוו חוויות טראומטיות לא מעטות בתחום הרגשי. בעיות לא מעטות ,תחושות וחוויות אשר חוו אנשים יכולים להיחשף באמצעות ציורים, הן על פי כתב היד, הן על הצבעים ,הן על פי גודל הסימנים,הצורות, הדמויות ,הגדלים. ניתן להעיז ואף לומר כי לו היתה התייחסות מספקת עשור ושני עשורים קודם לכלי אבחוני חשוב ויקר מפז זה, בעיות רבות היו ניתנות לזיהוי ולאבחון באופן מוקדם יותר. שני המחקרים הבאים המובאים שלפנינו רק ממחישים על בעיות מסוג זה בקרב מבוגרים ועל השימוש באמצעות ציורים ככלי לאבחונם.
פענוח ציורים בקרב מבוגרים לזיהוי נטיות אלימות
נושא ציורי מבוגרים ופענוחם בקרב גברים מסוג זה, עד כמה שישמע מפתיע יכול להוות גורם מרכזי בזיהוי ואיתור בעיות אלימות ואף במניעתן.אם ניקח ונמיין כמה קבוצות גברים קבוצה ראשונה, של גברים מכים ומתעללים הקבוצה השניה של גברים שאינם אלימים יהיה ניתן לראות שינויים באמצעות מבחן הציור.ההבדלים בקרב גברים מכים או מתעללים לבין גברים שאינם אלימים כלל , את השינויים ניתן לראות ע"י ציורי דמויות למשל, בציור דמות אדם ישנם סימנים רבים המעידים על התעללות כגון: שיניים חשופות המעידות על אלימות מילולית, ידיים מושחרות או ידיים עבות במיוחד המעידות על אלימות פיזית, דמות מפחידה עם שיער שחור ומצוייר בקווים חזקים, זיפי זקן, גבות עבות וכד'.
בקרב הגברים שאינם אלימים לא נראה דמויות כאלו, אלא פרצופים נעימים יותר, פרופורציות בין חלקי הגוף בד"כ ולא יהיו השחרות.
פענוח ציורים בקרב מבוגרים לזיהוי התעללות ומצוקות
היבט נוסף וזוית ראייה נוספת וחשובה המתקשרת בעקיפין לדוגמא הקודמת היא זיהוי אנשים אשר עברו התעללות מינית או רגשית באמצעות ציורים. המימצאים יכולים להיות כה שונים בין אלו אשר עברו טראומות לבין אלו שלא,הגם אם שאר הנקודות דוגמת גיל, סטוס משפחתי, דרך חיים, מצב סוציו-אקונומי וכו'.יהיו זהים.הפרמטר כמו גם לגביי אנשים אלימים יהיה זהה לצייר דמות אדם. התוצאות בין אלו שחוו ניצול רגשי/ניצול מיני/התעללות רגשית/התעללות מינית יהיו דיכוטומים ביותר. אנשים אשר חוו פגיעה מינית יציירו סנטר כפול, עיניים חלולות או שמוטות, חגורה ויידים שמוטות במקרים מיוחדים אף חתוכות. אנשים אשר לא חוו התעללות לא ייצירו סימנים מסוג זה..
בקרב נשים שעברו התעללות ניתן לראות סימני מצוקה כגון הסתרה של הצוואר ע"י צעיף לדוגמא, דבר המלמד על הסתרה ( לא מעוניינת לספר את הסוד), סימן נוסף לשמירת סוד נוכל לראות בציור דמות- סנטר כפול.בנוסף, נשים שחוו אלימות נוכל לראות למשל , בציור משפחה דמויות מנייטורות – האישה מציירת עצמה כל כך קטנה ,ביטחון עצמי נמוך כל כך , עד שמעוניינת להעלם.בציור משפחה נוכל לראות גם את האב או הבעל עם ידיים עבות, מושחרות , גדולות ומאיימות.
פענוח ציורי מבוגרים -אספקטים ואפשריות נוספות
הדוגמאות הללו רק מצביעות על המגמה ההלוכת וגוברת כיום :שימוש במבחני ציור וציור דמויות, סמלים חפצים ןכו' בכל סקטור אפשרי. זה יכול לזהות, כאמור, בעיות של אלימות, זה יכל להוות כלי לאבחון עובד בקליטתו ובמיונו למקום עבודה . זה יכול אף לסייע במציאת בני זוג מתאימים, בפתרון בעיות משפחתיות ובפתרון בעיות במערכות יחסיםמבחן הציור יכול להוות כלי יעיל ביותר, בעל מדדים מדויקים אשר יכול לשנות עולמות ולהציל מאסונות.ההתאמה הגרפולגית מאפשרת אף בדיקה במקביל של פלוני זה או אחר בהשוואה למעסיקיו, לבני זוגו ולמשפחתו.