האם ילדך מצוי בסערת נפש? שירבוטי ציורים חזקים ולחצות חזקות בציור יכולים לרמז על כך.האם ילדתך חשה מתוחה ואינה יודעת את מקומה ותחת רצון לריצוי כל העת? דיוק רב מידי בציור יכול לרמז על כך.מהו גודל האותיות , לחץ הכתיבה, ההתארגנות הכללית בדף,אילו בחירת צבעים,אילו שילובים מתקיימים בבחירת הצבעים. האם יש בציורי הילד מסגרות מושקעות המעידות על כמיהה למסגרת ולכללים ולתדרוך?האם ילדיכם מציירים איברי מין או סימנים בעלי נטייה או רמיזה להיבט מיני? האם עצרתם פעם לחשוב שאם תגישו לבנכם/בתכם צבעים/עטים/מכחול ודף תוכלו ללמוד על כל חיבוטי הנפש שלו, על תחושותיו כלפי הוריו,מוריו,אחיו, חברין לבית הספר. האם בנכם/בתכם אוכרים או אוצרים בתוכם סודות אפלים או מועקות. האם חשבתם שכלי זה כה פשוט לארגון יכול להשפיע על גורלות ולמנוע אסונות?
פענוח ציורי ילדים ככלי לזיהוי מצוקות והתעללות
לא מעט מקרים קרו בשנים האחרונות שקרובי משפחה, אנשי סגל בית הספר, אנשי סגל מקצועי זיהו אצל ילדים וילדות בעיות של מצוקה, של התעללות מינית, של התעללות רגשית וכו'.הסיבה לכך,במקרים רבים, היו הציורים אשר ציירו אותם ילדים.בעיתון ידיעות אחרונות הביא הכתב לענייני רווחה דוד רגב את סיפורה של ילדה בת 7 ממשפחה מסורתית,אשר בעת שהתבקשה להכין ציור מלא שמחה ואופטימיות לשנה החדשה לאחותה הגדולה ציירה פרצוף עצוב ובוכה עם כיתובי מילים מצמררות כדי ואונס.מקרה נוסף של ילדה אשר עברה התעללות אשר התבקשה לצייר את דמותה .התוצאה הייתה מצמררת:הילדה ציירה דמות של גפרור ללא פנים הנמצאת במרכז ,דבר המצביע על תחושתה כקטנה ללא משמעות למול הדמויות ההוריות והסמכותיות בחייה.
פענוח ציורי ילדים-סימנים מרכזיים עיקרים לזיהוי התעללות
ישנם תופעות רבות המצביעות על מצוקות בציורי ילדים.תופעות אשר מאפשרות לילדים פגועים או כאלו החווים דיכוי,השפלה ניצול מכל פן אפשרי. נצביע על עיקרם:
1מחיקות ,כעס על הציור או סירוב לצייר באופן פתאומי
2השחרות והצללות של איברי הגוף
3סימטריה מודגשת כסימן לנוקשות
4סימנים גרפולוגיים כקווים מעוותים או מרווחים גדולים
5העמסת פרטים או להבדיל דלות בציור
6פיזור איברים או השמטת תווי פנים או זרועות
7ציור בני המשפחה למעט הילד עצמו
פענוח ציורי ילדים-גורמים מקצועיים לטיפול בתוצאות
הורים חייבים להסתייע בגורמים מקצועיים בתחום פענוח ציורי ילדים. פנייה לגורמים מתמחים ולמומחים בעלי שם דבר בתחום הגרפולוגיה יכולים לפתור כה רבות מעולמו הפנימי של הילד. מומחה מקצועי ואמין בפענוח ציורי ילדים יכול לכוון את ההורה לבעיות ולמצוקות האמיתיות,דבר שאפילו פסיכולוג טוב או פסיכיאטר טוב או עובד סוציאלי טוב יתקשה לדלות מילד אשר יחוש בושה או פחד בגילוי המועקות אותם הוא חווה.לכל אחד מהקבוצות שהבאנו בפיסקה הקודמת ישנם מסרים ופרשנויות בעלי משמעות עצומה.ילד, למשל המצייר את משפחתו למעט את עצמו הדבר מלמד על ניסיון של בריחה מהמציאות או ניסיון ביטול עצמי עקב התעללות.ילד המציר את אחד מבני המשפחה כבעל זרועות רחבות או ללא זרועות מביע בכך רצון לנקמה או צורך בהגנה.ילדים הציירים עינים חלולות מצביע על ניסיון להסתרה.ילד המצייר בציור משפחתי את אחד מבני המשפחה ללא תווי פנים הדבר המצביע על ניסיון למחוק מזכרונו את אותו חבר משפחה עקב התעללות ברמה זו או אחרת.
פענוח ציורי ילדים-התפתחות ספרות מקצועית מכוונת
החשיבות הרבה, כאמור, של פענוח ציורי ילדים הביא גם להתפתחות חשובה בענף המקצועי. לא מעט ספרים ייצאו וכל העת מתחדש במאגר המקצועי חומר ספרותי בנושא.ספר של רימרמן בשם "אדם משפחה וקבוצה בציורי ילדים ונוער" ושל זהבה אורון בספר "גרפולוגיה ציור וילד" רק ממחישים זאת.בספרים אלו ניתן לראות ערב רב של דוגמאות לציורי ילדים באיברים ובגדלים הצביעים על פחד ועל התעללות. גם לצבעים יש מוטיב מרכזי. חלק רב מן הציורים נצבע בצבע כחול שהינו צבע הפחד. גם מכונים העוסקים בגרפולוגיה ובפענוח ציורים משתכללים ומשכללים כל בעת את השיטות לפענוח ציורי ילדים.