א. הקדמה שוק האינטרנט בארץ קטן וצפוף. חברות שירות האינטרנט בעולם מציעות שלל שירותים אשר מזמנים תופעות מורכבות ושליליות. יחד עם זאת הפשיעה ברשת הולכת ומתרבה ותוקעת יתד עמוק בארץ ובעולם ובאמצעים פשוטים יחסית. חברות מסחריות רבות בעולם מתמודדות התמודדות יום יומית במתח שנוצר בין החוקים המגנים על פרטיותו של האזרח, העושה שימוש בתשתית ושירותי האינטרנט, לבין ניצול המערכת לקיום פשעים ועבירות חמורות ברשת. מאמר זה יציג את האיומים וכן את הפתרונות המערכתיים האפשריים.
ב. הונאות ברשת לפי הדו"ח של ה- Internet Crime Complaint Center נקבע שיא חדש במהלך שנת2007 של נזקים כלכליים אשר נגרמו לאזרחים וחברות עקב הונאות באינטרנט. הערכה, נכון לשנה זו, 239 מיליון דולר. גוף זה המנוהל תחת ה- FBI מטפל אך ורק בתלונות רשומות שהוגשו.יש לשער שהיקף ההונאות גבוה יותר, הן ברמת העבירות והן בסכומי הכסף. כידוע, ההיקפים עלו עד מאד בשנים האחרונות. מניתוח שערך גוף זה בשנת 2007 עולה כי 74% בקירוב מסה"כ ההונאות מבוצעות באמצעות הדואר האלקטרוני. 33% בקירוב מסה"כ הפשעים בוצעו תוך שימוש באתרי האינטרנט.
ג. גניבת מידע חדירה למאגרי המידע של חברות מסחריות ופרטיים הינה אסורה כמובן. על כל אדם וגוף לנקוט באמצעי הזהירות והביטחון הנדרשים, גניבת המידע עלולה לגרום לנזקים כלכליים אדירים ומעת לעת עולות השאלות, בבתי המשפט, מה מידת אחריותם של ספקי האינטרנט לתופעה חמורה ורווחת זו. לשם הדוגמא אזכיר כי בשנים האחרונות מתנצחות שתי הענקיות, חברת "בזק" וחברת "דפי-זהב" בבתי-המשפט. הסכסוך פרץ ביניהן כאשר חברת "בזק" טענה כי חברת "דפי-זהב" "שאבה" את מאגרי המידע מאתר B144 ועשתה במידע זה שימוש מסחרי. אין לדעת לאן סכסוך זה יוביל ואיזו הלכה תיקבע כמחייבת, אך ברור לכל כי אם חברת האינטרנט מאפשרת, בכך שלא מבצעת פעולות מחייבות לגניבות והעברות מידע, נוצרת לה חבות אל מול הקורבן. היכולת לשלוט ולהתמודד עם איום זה לא פשוט, כיוון שהוא נושק לזכויות היסוד של הפרט לפרטיות, לחירות, לחופש פעולה ולחופש ביטוי.
ד. תכנים פדופיליים הרשת האינטרנטית מהווה מלכודת מחץ לעברייני פדופיליה, ולמעשה באמצעים פשוטים, עוברים עבירות ומבצעים פשיעה חמורה. לשם דוגמה הינך מופנה לתביעתו של Johnny Doe נגד Mark Bates וחברת Yahoo בארה"ב.במסגרת תביעה זו נטען כי ספק שירותי האינטרנט איחסן קבצים לא חוקיים המכילים פורנוגרפיית ילדים. Bates נאסר מיידית ואילו התביעה טענה נגד חברת Yahoo כי היא נושאת באחריות תחת שלל נימוקים משפטיים וביניהם: עבירה על החוק הפלילי, רשלנות, חדירה לפרטיות ועוד.
ה. ניהול רשת וחסימות בארה"ב מתנהל קרב משפטי עיקש הבוחן את לגיטימיות הרגולציה של חברת האינטרנט. חברת "קומקאסט" הסכימה בדצמבר לשלם סה"כ של 16 מיליון דולר ע"מ ליישב תביעה ייצוגית נגד החברה, בגין חסימת השימוש בביטרונט בניגוד להסכמה עם לקוחותיה וללא ידועם מראש. "קומקאסט" טענה להגנתה כי לא "חסמה" תעבורת רשת אלא רק "ניהלה" אותה.
ו. לשון הרע המפגש בין המימד הקיברנטי והחוק משמש נושא להתמודדות מתמדת של חוקרים, באקדמיה, רשויות האכיפה והחוק והחברות המסחריות. בשנים האחרונות אנו עדים לנסיקה משמעותית בהשתלחויות ושימוש בלשון הרע באמצעות רשת האינטרנט. לשם דוגמה הינך מופנה לפס"ד מפברואר 2010 של כבוד השופטת ריבה שרון בתביעתה של חברת "קיטשן-ליין אורי בע"מ" נגד חברת 012, סמייל תקשורת בע"מ. בפסק-דינה הורתה השופטת לחברת 012 להעביר מידע על אדם אשר הוציא את דיבתו על חברת "קיטשן-ליין". השופטת יחסה אחריות מסוגים שונים לחברת 012. דוגמה נוספת היא תביעתה של חברת "אובייקטיבי מחקרים עולמיים" כנגד משה הלוי ודורון בן-דוד. בתביעה זו עלו סוגיות לשון הרע ודואר זבל במשנה תוקף, ובחינת אחריותה של חברת שירותי האינטרנט.
סיכום והמלצות לחברות המעניקות שרותי ISP עומדות שתי ברירות בסיסיות: הראשונה, להעניק שירותים ללא היערכות מיוחדת ולהתמודד עם עבריינות ברשת ותביעות אזרחיות ופליליות מצד המשתמשים והקורבנות או לחילופין, לפעול בזהירות הנדרשת ולממש את הניסיון המצטבר עד כה בידי מומחים ע"מ להקטין באופן משמעותי את אחוזי הסיכון הנובעים מעצם קיום המהלך, וכל זאת בתנאי תחרות לא קלים אל מול חברות האינטרנט המתחרות. לפרטים נוספים הינך מוזמן לבקר בדפי המידע השונים בקישור הבא: http://www.edan-inves.co.il/index.php/