הרשתות החברתיות הביאו לאחד השינויים היסודיים ביותר באופן שבו אנו מתקשרים ברשת האינטרנט מאז המצאתו של הדואר האלקטרוני. אתרים אלה מציעים דרך זמינה ונפוצה לשמור על קשר עם חברים ומשפחה בשיתוף תמונות, קטעי וידיאו, כתבות ומידע בכלל. רבים פונים לאתרי הרשתות חברתיות כדי לקדם את הקריירה שלהם או מסיבות מקצועיות אחרות כמו חיפוש עובדים ועוד . הפרופיל ברשת החברתית מזהה אותנו עם החברים שלנו, התגובות שלנו באתרים שונים ובפורומים ולהזדהות מול אתרים יותר פרטיים ואישיים.
ארנק סלולרי הוא מונח לשירות תשלומים באמצעות מכשיר המובייל )סמארטפון, מחשבים אולטרא-ניידים, אבזרי אינטרנט ניידים, מחשבי נטבוק ומחשבי טאבלט(, במקום לשלם במזומן, צ'קים או בכרטיס אשראי. לקוח יוכל להשתמש במכשיר המובייל שלו לתשלום עבור שירותים דיגיטליים ומוצרים. הארנק הוא קונספט לאי-שימוש בכסף מזומן שהומצאה כבר ב- 2007 אך רק לאחרונה כתוצאה ממהפיכת הטלפונים החכמים, הטכנולוגיה החלה להיות בשימוש נרחב.
שילוב הרשתות החברתיות במכשירי המובייל הינו פועל יוצא של נגישות תמידיתשל המכשירים לאינטרנט. על פי הערכת חברת המחקר גרטנר קיימים נכון לרבעון השני של 2013 כ- 2.35 מיליארד מכשירי מובייל בעולם, מתוכם כ- 91% מבעלי המכשירים גולשים לרשתות חברתיות באמצעות מכשירי המובייל )לפי Hubspot (. לפי הערכות כשני שלישים מכל בסיס המשתמשים של הרשתות החברתיות ייכנסו אליהן באמצעות סמארטפונים ואבזרי גישה אלחוטיים אחרים . לתהליך זה תהינה השלכות משמעותיות באופן השימוש שלנו במכשירי המובייל.
פייסבוק, הנחשבת כיום לרשת החברתית המובילה, גילתה במהלך 2013 כיבעולם המובייל היא לא רק עוד אפליקציה אלאדרך להזדהות חזקה בין האדם האמיתי לפרופיל המשתמש שלו ברשת החברתית. מי שעוד הבין זאת היו גוגל ואפל, בזכות הקשר ההדוק שלהן עם ייצור אבזרי הקצה . גם אפל מתכננת את צעדיה לפי ההנחה הזו: "אפל וטוויטר אף פיתחו את הבסיס להזדהות באמצעות שירות מיקרו-בלוגים עבור מערכת ההפעלה iOS5, במטרה לספק למשתמשי האייפון זהות מאובטחת לאתרים חברתיים ולאתרי אינטרנט. הדבר צפוי להביא פיתוחים חדשים בתחומי הזיהוי, האימות, התאמת הרשת למשתמש והפרסום.להערכת חברת ABI , עד סוף שנת 2013 צפויה להיות פריצת הדרך בארנק האלקטרוני הנייד, באמצעות הספקת טלפונים חכמים המצויידים במערכות תקשורת קצרות טווח (Near Field Communication). ועד 2016 , יאומץ הארנק הנייד באופן מאסיבי בארצות הברית ובמערב אירופה .
כיום הגופים המרכזיים הדוחפים את הארנק הנייד הם חברת גוגל (Google Wallet), חברת Cityzi הצרפתית ISIS בארצות הברית וחברות נוספת מקומיות. על-פי ההערכות, עד סוף 2014 ישתמשו לפחות 16% מהמנויים הסלולריים במערב בכסף סלולרי נייד, ובשנת 2016 הם יבצעו עיסקאות ניידות בהיקף של יותר מ- 100 מיליארד דולר. אומנם מדובר בסכום זעום בהשוואה להיקף ההוצאה הצרכנית הכללית, אולם היקפו מספיק גדול על-מנת לדחוף את ספקיות השירות המובילות לפתח שירותי ערך מוסף חדשים, להבטיח נגישות רשתות בכל מקום שבו מתבצעות קניות, ולהשקיע בשוק חדש שעתיד להיות מרכזי בשנים הבאות .
כיצד לנהוג באחריות בארנק החברתי:
הנה מספר עצות שיסייעו לכם להגביר את ביטחונכם באתרי הרשתות החברתיות ובארנק הסלולרי:
1) יש להימנע מהתקנה של תוכנות זדוניות ולא מוכרות, סוסים טרויאנים על מכשיריהמובייל. אפליקציות המתחזות לארנקים חכמים שנועדו לקלוט את נתוני האשראי ולמעשה רק מעבירות את הנתונים למפתחים שלהם.
2) יש להגדיר סיסמא חזקה שמטרתה הזדהות אישית שלכם מול הרשת החברתית יש לשים לב כי הסיסמא אינה פשוטה ומכילה לפחות שבעה תווים מספרים אותיות וסימנים (לדוגמא: @Lior2013 ).
3) התאימו את הגדרות הפרטיות ברשת החברתית: גשו לאזור הגדרת הפרטיות.
חלקמהרשתות החברתיות מספקות אפשרויות שימושיות וקבועות כדי לסייע
בהתאמת ההגדרות.המטרה היא להגן על הזהות ונתוני האשראי שלכם.
4) היו בררנים – בחרו בחברים בלבד : בחירה באופציה זו תאפשר ל"החברים" שלכם לגשת למידע המסומן "לצפייה על ידי כל החברים " .
5) השתמשו בהגדרה "גישה לפרופיל מוגבל ": אם אפשרות זו זמינה היא נועדה לתת נגישות וחשיפה מוגבלת לאלה שאינכם מעוניינים לשתף במידע האישי שלך .?שימו לב ל"אפשרויות נוספות ": איך הייתם רוצים להשתמש באתר הרשת החברתית ובארנק הסלולרי? אם זה רק כדי לשמור על קשר עם אנשים הקרובים אליכם, כדאי לכבות אפשרויות נוספות שלא בשימוש.
6) היזהרו מהקלקות: העובדה שחבר או מכר שלח לכם הודעת קישור או סרטון וידיאו לא בהכרח אומר שהוא בטוח. לעתים קרובות, משתמשים שכבר נגועים מפיצים באופן לא מודע תוכנות זדוניות לכלל רשימת חבריהם. כיוון שהקישור מגיע ממישהו מוכר, יותר אנשים נוטים ללחוץ על קישורים .?חשוב לדעת: לכל אתר רשת חברתית עשויים להיות נהלים שונים על איך להתמודד עם חשבון נחטף או נגוע. נהלים אלה מתפרסמים בדרך כלל בעמוד השאלות הנפוצות .
7) מומלץ להתקין אפליקציית האנטי וירוס על מכשיר המובייל להגנה והתראה מפני זדונות וכן פעילות חשודה של אפליקציות אחרות(כגון : ESET, Norton, AVG, Kaspersky וכד').
המידע שלך חָשוּב לך: חְשוֹב איך להגן עליו.