רקע, ומעט על ההליך:
הליך פשיטת הרגל מתנהל במשרדי כונס הנכסים הרשמי. האפוטרופוס הכללי מכהן ככונס רשמי, כמפרק זמני של חברות בפירוק וכנאמן של פושטי רגל עד מינוי מפרק או נאמן קבועים ע"י בית-המשפט. במידה ולא ימונה מפרק או נאמן חיצוני ישמש הכונס הרשמי עצמו כמפרק או כנאמן קבוע.
כשמתמנה מפרק לחברה או נאמן לפושט רגל, הכונס הרשמי אמור לפקח על פעולתם ובמידת הצורך מדווח לבית-המשפט או פונה אליו לקבלת הוראות. הכונס הרשמי ונציגיו מוזמנים להופיע בהליכי פירוק חברות ופשיטת רגל המתקיימים בבתי-המשפט המחוזיים, או שהוא מתבקש להגיב על בקשות בהליכים אלה המוגשות לבית-המשפט. בית-המשפט בדרך כלל נוקט בעמדה הזהה לזו של הכונס הרשמי, אך לא בהכרח.
מכוח תיקון לפקודת פשיטת הרגל משנת 1996, הוקמה בכונס הרשמי יחידת חקירות המורכבת מאנשי מקצוע פיננסיים, אשר תפקידה לחקור את מגישי הבקשות לפשיטת רגל ולהגיש על כך תסקיר לבית-המשפט.
מהי פשיטת רגל :
פשיטת רגל היא מצב בו אדם נפרד מנכסיו ומפסיק להיות הבעלים של נכסיו כאשר המטרה היא לטפל בנכסי החייב וכך לשלם את חובותיו. בדרך כלל לחייב שמגיע לפשיטת רגל אין נכסים ולכן אין לו ממה להיפרד, והוא עושה זאת על מנת
לקבל הגנה של עיכוב הליכים משפטיים המתנהלים נגדו ופתיחת דף חדש בעתיד .
ניהולחקירות:
לעיתים, לעיתים, מתעורר החשד בקרב הנושים או נציגי הכונס הרשמי או אחרים כי החייב פועל שלא בתום לב ולמעשה מבקש באמצעות הליך פשיטת הרגל להימנע מחובותיו וממחויבותיו. במקרים מסוג אלו מופעלת חקירה סמויה אשר תתנהל ע"י חוקרים מטעם המדינה אם החשד מתעורר במשרדי הכונס אך במקרים רבים, אם החשד מתעורר בקרב נושיו של החייב אשר חושדים כי החייב מתחזה ומבקש להבריח את נכסיו ולהשתמט מחובותיו אזי יזמנו חקירה סמויה במשרד חקירות פרטי הפועל מתוקף רישיון של משרד המשפטים לבירור העובדות והפרטים.
עבירות עיקריות בפשיטת רגל :
אחד החסרונות הבולטים לחייב (וגם לנושה) במסגרת הליך פשיטת הרגל הוא חשיפתו לעבירות שונות שהעונש על רובן הוא מאסר כמפורט:
א. מי שמתחזה לנושה של החייב לצורך קבלת מידע על חקירות ואסיפות, דינו חודש מאסר אחד.
ב. מי שמתחזה לנושה פיקטיבי לצורך הגשת בקשה נגד החייב או תביעת חוב כוזבת, דינו מאסר שנה .
ג. אי-ניהול פנקסי חשבון כיאות, השקעות מסוכנות או הימורים, או מי שלא מציית להסדר או פשרה שאושרו - יואשם בעבירה .
ד. השגת אשראי במרמה או מי שעשה עסקים מבלי להודיע שהוא בהליך פשיטת רגל, או מי שנדרש למסור מידע מהכונס הרשמי ולא מסר, דינו שנה מאסר .
ה. מרמה לאחר צו כינוס או בריחה עם נכסים לחו"ל, או חייב שנמנע מלמסור לכונס הרשמי כספים או נכסים, דינו שלוש שנות מאסר.
ו. חייב שהפר הגבלה שהוטלה עליו כפושט רגל, דינו מאסר שנה עד שלוש שנים .
ז. נאמן שסרב לשלם הוצאות בתיק בו הוא מטפל יואשם בעבירה.
ח. אם לאחר מתן צו כינוס או לאחר הכרזת פשיטת רגל עשה חייב אחד מאלה: אי גילוי נכסים, אי מסירת נכסים, אי מסירת מסמכים, העלמת נכסים או חובות, הברחת נכסים, השמטה, אי הודעה על תביעת כזב , מניעת הצגת מסמכים העלמת מסמכים ופגיעה בהם, מרמה במסמכים, הפסדים מדומים, אשראי במצג שווא, אשראי בטענת שווא, שעבוד במרמה, הסכם במרמה - דינו ארבע שנות מאסר.
פושט רגל עם נושה אחד: לסי כום מאמר זה אבקש לציין פסק דין חריג ומיוחד אשר ניתן בבית המשפט העליון בינואר 2010 ( ע"א 9782/05) בראשות השופטים א' גרוניס, א' חיות , י' אלון: סיפור המעשה דן בשני ילדים קטנים אשר שיחקו בינהם וכתוצאה מכך נשרף ונכווה הנושה ע"י החייב אשר טרם מלאו לו שלוש-עשרה שנים עובר לתאונה. השופטים בפסק דין קצר קבעו פה אחד כי מקרה זה מייצג מקרה מיוחד לאור הנסיבות שבו נוצר החוב. עוד הוסיפו שופטי העליון כי בית המשפט המחוזי הגיע לכלל מסקנה, כאמור, כי יש להכריז את המשיב פושט רגל. בפסק הדין במחוזי נאמר, כי אירוע ההצתה "הנו תולדה של מעשה קונדס חסר אחריות של ילדים. מצער ככל שיהיה האירוע על תוצאותיו, אין לראות בו כמשתייך לאותו קומץ המקרים בהם נשלול מחייבים בפוטנציה את ההגנה של הליכי פשיטת הרגל, בשל חוסר תום לב ביצירת החוב ". להרחבה בדוגמא זו ניתן לפנות לפסק הדין עצמו אשר פורסם מזה כבר.
לסיכום, מומלץ ואף רצוי להיוועץ עם מומחים לקבלת מידע הן בתחום המשפטי והן בתחום החקירתי לשם ביסוס הטענות ובחירת הנתיב המשפטי הראוי למי מהצדדים.
משרדנו, וכן הפורם לשאלות באתר החברה עומדים לרשותכם בכול עת בלינק הבא:
http://www.edan-inves.co.il/aforums/