אלופציה אראטה היא תיאור של מצב פתאומי של התקרחות באיזוריםשונים של הגוף בהם צומח שיער. מדובר במחלה שאינה מסוכנת, אך מלווה בנזקפסיכולוגי-חברתי ופגיעה בדימוי העצמי, זאת בעקבות השינוי החיצוני המתלווהאליה.
למרות שרבים לא מודעים למחלה, האלופציה אראטה הינהמצב שכיח למדי, ומתרחשת בכל שכבת גיל. ההנחה היא שככל שגיל תחילת המחלהנמוך יותר, אופן הופעתה של המחלה יהיה קשה יותר. על פי הסטטיסטיקה הסיכוילחלות במחלה הוא 1.7 אחוז, כשחמישית מהמקרים מתחילים כבר בגיל הילדות.מחקרים במערב הראו שהמחילה שכיחה באופן שווה בין המינים, לעומת מחקריםאחרים ממדינות ערב והודו, שהראו כי המצב שכיח יותר בבנות. ב-60 אחוזמהמקרים הנגע הראשון מופיע לפני גיל 20.
קצת סטטיסטיקה
מתוך הבלוג של יוסי לימור
מחקריםרבים הראו כי יש קשר בין מחלות אטופיות כמו עור, נזלת ואסטמהלתחלואהבאלופציה אראטה. בין 10 ל- 50 אחוז מהחולים באלופציה אראטה חוליםגם במחלותאטופיות. כעשירית מהחולים עם אלופציה סובלים מהפרעה בבלוטתהתריס ושכיחותויטיליגו בחולי אלופציה גבוהה פי 4 מזו שבאוכלוסיה הכללית.מחלותאוטו-אימוניות אחרות תוארו עם אלופציה כגון : זאבת אדמנתית, סכרתנעורים,ריאומטואיד ארתריטיס, מיאסטניה גראביס, אולצרטיב קוליטיס ועוד.
בכ-85 אחוז האלופציה אראטה פוגעת באיזור אחד או במספר איזורים קטן, אך אינהמתפשטת לכל האיזורים מכוסי השיער בגוף. האיזור הנגוע הופך לנטול שיערלחלוטין תוך זמן קצר, או שהוא מכוסה בשיערות שבורות וקצרות שניתן להסירן עלידי משיכה קלה בלבד. ישנם חולים המדווחים על הרגשת עיקצוץ או כאב קל בטרםהופעתו של הנגע.
(לפרטים נוספים על הכותב: יוסילימור)
מהי הסיבה למחלה ואיך היא נגרמת?
האלופציהאראטה היא מחלה מחלה אוטו-אימונית, בה מערכת החיסון מגיבה נגד רקמות שלהגוף כאילו הן רקמות זרות. תגובה כזו גורמת לפגיעה רקמתית ולנזק. למחלה ישגם בסיס גנטי וההערכות מדברות על בין 10-40 אחוז מקרים נוספים באותהמשפחה.בתחלואה המתרחשת לפני גיל 30 יש כ-40 אחוזים של מקרה נוסף במשפחהבעודשבתחלואה מעל גיל 30, יש רק 7 אחוז של תחלואה במשפחה. לסיבות לפגיעהבמערכתהחיסון, ישנן השערות רבות ואחת מהן היא כי יש השפעה לגורמיםסביבתיים. עלהתרחשות התחלואה. הסיבות לשבירת האדישות של מערכת החיסוןולהפעלתה כנגד תאיהשיער אינן מובנות היטב כיום ומהוות כר פורה להשערותמרובות.
סוגיםשל אלופציה אראטה:
1.תצורת טלאים – סוג הנגעים השכיחביותר. מאופיין בנגעים עגולים או אליפטיים
2. תצורת פסים (רטיקולרית) –איזורים בהן ההתקרחות היא קווית. באיזורהנגוע מופיעים מעין פסי התקרחותבצידי הקרקפת
3. תצורה דיפוזית –הידללות של השיער בכל רחבי הקרקפת אךללא נגעים ספציפיים .
דרגתהאלופציה אראטה גם נמדדת לפיכמות איבוד השיער:
1.איבוד שיער חלקי מכונה alopeciaareata
2. איבוד שיער מלא מכונהalopecia totlis – בו כל השיער הקרקפתינפגע, אך אין פגיעה באיזורי גוףמשוערים אחרים
3. אלופציה מוחלטת –alopecia universalis – ב ישנהפגיעה בכל האיזורים בגוף בהם צומח שיער
מהםשלבי ומשך זמןההחלמה?
תקופת ההחלמה מהאלופציה אראטה בלתיניתנת לצפייהמראש. אצל חלק מהחולים חלה החלמה ספונטנית והשיער מתחיללגדול תוך שנהמהתפרצות המחלה, אך זה יכול להיות מלווה באירועים של הטבהוהחרפהלסירוגין. לעיתים קורה מצב בו בצד אחד של הקרקפת מתגבר תהליךההתקרחות,כשבצידה השני השערות צומחות מחדש. כ- 10% מהחולים מפתחים התקרחותכרונית.
כיצדניתן לטפל באלופציה אראטה?
מכיווןשחלק מהחולים חוויםהחלמה ספונטנית, לא בכל מצב יש צורך בטיפול, מה גםשאין כיום טיפול אמיתילבעיה, שפותר אותה לחלוטין. כל הטיפולים מהוויםלמעשה טיפולים מקומייםהעוזרים לאיזורים הנגועים אך לא משנים את המשךפעילות המחלה ואינם מספקיםפתרון מוחלט להמשך פעילות המחלה.
ובכלזאת, ישנם סוגי טיפוליםהמאפשרים להתמודד עם המחלה בצורה טובה כמו הזרקה שלסטרואיד לאיזור הנגע.במקרה כזה, צמיחה מחודשת נצפית לרוב 4-8 שבועות מזמןההזרקה. ההזרקות לאניתנות לילדים מתחת לגיל 10.
חומר אחר שניתןלתת רק תחת מרשם רופאהינו מינוקסידיל, שיעילה לזירוז צמיחת השיער כשהיאנמרחת על הקרקפת.מנגנון הפעולה שלו אינו ידוע והוא פועל רק בכשלישמהמקרים, ורק במקרים בהםהמעורבות אינה מלאה ובעיקר במקרים הקלים יותר.
ניתןלטפל במחלה גםעל ידי טיפולים סיסטמיים, כמו מתן סטרואידים בכדורים. במקרהכזה מדוברבטיפול נדיר, מכיוון שתופעות הלוואי שלו קשות ולרוב יש צורךבמתן ממושך.
איךניתן לטפל קוסמטית במחלה?
כמובןשהבעיה העיקרית בסוג זהשל מחלה הינו דימוי הגוף וההופעה החיצונית וכאןהתפתחו במהלך השנים כליםותכשירים המאפשרים את הצנעת הנגעים וקבלת הופעהחיצונית יפה ואסטתית.שימוש בפאה או בתוספות שיער היא אפשרות בהחלט מומלצתלכל מי שסובל מדימויעצמי נמוך בעקבות המחלה.
המאמר התפרסם לראשונה בבלוג של יוסילימור