חפש מאמרים:
שלום אורח
25.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

טיניטוס - צפצופים באוזניים

מאת: ד"ר טליה מרקפיזיולוגייה14/05/201021790 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מרבית הרופאים לא יודעים לרפא ריפוי מלא את רוב המחלות (CURE) אלא לטפל (TREAT). גם אני כך. ההטעייה הגדולה ביותר היא במילה "רופא" שמביעה משאלת לב, והלוואי ויכולתי לרפא את כל תחלואי העולם.
אולם, מאחר ולא זה המצב, אני מטפלת, ובין השאר אחד הנושאים החשובים שאני עוסקת בהם הוא טיניטוס. תופעה זו, סובלת מיחסי ציבור גרועים מאוד, ומחולים מושפלים ומדוכאים השומעים לעיתים קרובות מידי את המשפט המעליב "אין מה לעשות, תלמד לחיות עם זה". משפט שכזה, בעולם מודרני שבו טסים לירח ומטפלים בסרטן - גורם לדיכאון מחד, ולהתמקדות יתר בתופעה מאידך. ולכן חשוב לי מאוד, שאנשים יבינו את מהות התופעה, כדי שמשפטים אלה לא יפגעו בהם יותר. חשוב לי שידעו שברוב המקרים התופעה נעלמת ולא נותרת כמיטרד.

טיניטוס היא תופעה פיזיולוגית ונורמלית שקורית אצל אנשים רבים, אולם מפריעה ומטרידה רק אצל חלק קטן מהם.
הבסיס לתופעה זו היא תגובה אוטומטית של מרכזים במוח הקשורים להישרדות, והם מגיבים לצלילים שקיימים בתוך המוח שלמעשה אין להם בפני עצמם משמעות כלשהי.
כשיש הפרעה כלשהי לשמיעה, המוח חש שהוא מקבל פחות גירויים אקוסטיים וחש מתח (סטרס). בסיטואציה זו הוא עשוי לחפש "צלילים אלטרנטיביים" ולהתחיל להקשיב לקולות של מערכת השמיעה שאינם בעלי מקור חיצוני. אם במקרה קיים מתח נוסף כמו כאב, חבלה, תאונה, מחלה או כל מתח אישי - המוח מתקבע על אותם צלילים אלטרנטיביים, ומתחיל להתייחס אליהם כאילו הם סמן לסכנה שגרמה לכאב או הסטרס. נוצר מעין מעגל שבו המוח מזהה צליל תמים וחסר משמעות (להלן הצפצוף, הטינטון), ובשל "טעות זיהוי" הוא מגביר את הצליל במקום לסנן אותו.

חשוב מאוד להבין שהמוח האוטומטי האחראי על ההישרדות והתפקוד, יודע לסנן תופעות ותחושות של הגוף שלא נתפסות על ידיו כחיוניות לתודעה שלנו. אנחנו לא מרגישים את קולות הנשימה, הדופק, פעולות המעיים וכו', יש גם קשר בין תחושות "מסוננות" מאברי הגוף אל החשיבה שלנו. כשהתודעה מכוונת לאיבר או לתחושה, למשל כשחושבים על הרגל - מרגישים אותה, למרות שבמשך כל היום לא הרגשנו אותה באופן מיוחד.... כשחושבים על גרוד מרגישים צורך להתגרד, וכו'. כלומר החשיבה שלנו מהווה מעין "אות" למוח להתמקד בתחושות מסוימות.

ומתי המוח לא מסנן ? כשאנו מכוונים את החשיבה הפעילה לבעיה קלה, למשל אם יש כאב ראש ונחשוב עליו - נרגיש את הכאב באופן יותר חריף. כשנחשוב שכלו כל הקיצים, הטיניטוס ישתלט עלינו ואין לו טיפול אלא "תתרגל אליו" - נתמקד בו, ונרגיש יותר את הטיניטוס, כמו מעגל אכזר של הגברה.
כשיש בעיה רפואית למשל, נוכל לקבל "תשדורת" של כאב בטן, דופק לב חריג או אפילו נשמע כדפיקות את זרימת הדם. במקרים אלה ברור שהמוח לא מסנן את הקולות הפנימיים וזהו למעשה רמז  - לגשת לרופא.

אנו נתקלים רבות באנשים היוצאים ממסיבה או חתונה, אחרי שרקדו וחגגו בתנאי הרעש. הם יוצאים אל הלילה השקט, מרגישים אטימות כלשהי באוזניים ואולי אפילו ראשם קצת כבד מהאלכוהול, והם חשים צליל דק וארוך שהוא הטיניטוס. (האטימות אגב, היא לרוב ליקוי שמיעה קל זמני שנוצר בשל החשיפה לרעש, וזו סיבה מצוינת להגיע לחתונות קולניות עם אטמי אוזניים - רק שזה לא הנושא כרגע....) במקרים רבים הם מכירים את התופעה ואפילו קוראים לה הצפצוף שאחרי המסיבות..... אם לא מתייחסים יותר מידי לצפצוף הוא נעלם לרוב תוך דקות עד שעות, ולא נותר לו זכר אלא אחרי המסיבה הבאה. אבל נניח שהאדם יוצא אל החושך, והוא מרגיש מאויים, בשל אנשים מאחוריו. נניח שהוא מרגיש מאויים על בריאותו כי הוא חושב שנחשף לרעש חריג במסיבה וזה גורם לאטימות באוזניים. נניח שהוא פוחד מהנהיגה הביתה, בקיצור נניח כל מצב של סטרס שנעלה על דעתנו. במקרים אלה המוח עשוי לחבר את החוויה של הצליל הסתמי, עם תחושת החרדה, ולהתקבע כמו בהתנייה על הטיניטוס.

לפעמים לא צריך אלכוהול מסיבות ורעש. לעיתים הסיבה פשוטה עוד יותר - פקק שעווה באוזן או דלקת שגרמו לליקוי שמיעה זמני, ואז הסטרס יכול להיות מקרי וכללי או אפילו מתקשר לפעולת ניקוי האוזן אצל הרופא אם היא כאבה קצת או אם האדם נוטה לחרדה ומתח. לעיתים הגורם הוא ליקוי שמיעה פתאומי, לעיתים הגורם הוא חשיפה לרעש חריג כמו פיצוץ, ירי, מטווח, פיגוע וכו'.

אז מה צריך לדעת כל אדם ברגע שמתחיל צפצוף ?

אם הוא קצר ונעלם לא צריך כלום אלא לדעת שהמוח סינן את התופעה כמו שהוא יודע היטב לסנן תחושות של הגוף. אם הוא נותר - והשמיעה טובה ותקינה  וכן אם יש ליקוי שמיעה איטי ומתפתח - יש לגשת לרופא אא"ג ולעבור בדיקה ובדיקת שמיעה וכן לבצע ברור רפואי כדי לראות שאין כל בעיה רפואית אחרת.

אם יש גם ליקוי שמיעה שהוא פתאומי חייבים טיפול מהיר ויש לגשת לרופא אא"ג בטווח של ימים בודדים כדי שלא תהיה פגיעה בשמיעה.

על החולה להבין שהמוח יכול לסנן את התופעה, ולהבין שאם הוא יתמקד בה באופן פעיל - המוח לא יוכל לסנן אותה ביעילות, ועליו להבין שמוטב לו להרפות מהנושא ולתת למוח לסנן את הרעשים. כמובן "להרפות מהנושא" לא אומר שעל החולה להזניח את הבירור הרפואי - להיפך. הברור הרפואי הוא במקום הראשון, תמיד.

במרבית המקרים, המוח מסנן את הטיניטוס לרמה שבה לא תהיה הפרעה בתפקוד, בריכוז או בשינה.

בכל המקרים בהם יש ליקוי שמיעה נלווה צריך לטפל בליקוי בין אם על ידי תרופות, ניתוחים ובין אם על ידי התאמה נבונה ונכונה של מכשירי שמיעה.

במעט המקרים שנותרת הפרעה תפקודית, ישנה דרך לטפל על ידי שיטה הנקראת TRT, שבה מדריכים ומכוונים את המטופל ומשלבים גירוי הולם למערכת השמיעה (על ידי מכשירי שמיעה או מכשירים הנקראים ממסכים, (מכשיר מיסוך) או מחוללי קול, ובהדרגה הקשב לטיניטוס פוחת, ואיכות החיים משתפרת.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר טליה מרק,מומחיתברפואת אף אוזן וגרון, מנהלת רפואית, אופקים איכות השמיעה. יעוץ בנושאי התאמת מכשירי שמיעה ושתלים, טיפול בטיניטוס ( ציפצופים באוזניים, טינטון ) והיפראקוזיס ( חוסר סבילות לרעש ).

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר טליה מרק

מאת: ד"ר טליה מרקבריאות גיל הזהב09/05/101237 צפיות
התאמת מכשירי שמיעה אינה פעולה פשוטה כלל וכלל. יש צורך בטכנולוגיה מתקדמת, בדיקות מקצועיות והתאמה נכונה וכך יכול אדם להנות משמיעה איכותית ותפקודית.

מאמרים נוספים בנושא פיזיולוגייה

מאת: אבי דוידיפיזיולוגייה13/07/161470 צפיות
בקצרה על מחקר אמריקאי בתחום המציג מבדק פשוט לאיתור אלצהיימר תסמינים באופן עצמאי.

מאת: נטלי אינטרדבפיזיולוגייה17/04/131675 צפיות
מקור המילה ארגונומיה היא מיוונית – ארגו פירוש עבודה ונומוס זה חוק. מדע הארגונומיה עוסק בחקר יחסי הגומלין בן האדם לסביבת העובדה היומית שלו ויישום כללים פרקטיים בהקשר זה. מטרתה של הארגונומיה היא לשפר ולהתאים את תנאי הסביבה (בעיקר בכל הקשור למכשור, לסביבת העבודה, למעטפת העבודה) לעובד (על פי נתוניו הפיזיולוגיים- גובה, משקל, מבנה גוף, יציבה) – זאת על מנת לשפר את תפקודו הפיזי, את מצבו הבריאותי, ובסופו של דבר את תפוקתו של העובד.

מאת: ג.ט קראוןפיזיולוגייה11/11/129404 צפיות
מה גורם לטינטון? נתחיל בחדשות הטובות - אנחנו יודעים מה גורם טינטון. ועכשיו לחדשות הרעות - מדע רפואה קונבנציונלי לא יכולה לרפא אותה. לא באופן קבוע לפחות. ואכן, הרופא שלך הייתי מציע כמה תרופות, וזה אולי נראה לך שאתה שומע את הרעשים הולכים למטה. כתוצאה מכך, אתה מתחיל להירגע להאמין שבעיה טורדנית נפתרה. אבל פתאום הצלילים לחזור שוב. מדובר בבעיה נפוצה מאוד למעשה.

מאת: אילנית מילרפיזיולוגייה27/06/1211533 צפיות
חשבת על כך שיכול להיות שהחברה הכי טובה שלך סובלת מבריחת שתן? יכול להיות שאמך וחמותך לא מספרות לך על העובדה שכבר כמה שנים הן מתמודדות עם בריחת שתן? יכול להיות, שאת קוראת את השורות האלה ומבינה היטב במה מדובר, משום שאת בעצמך שמת לב שלאחרונה את חשה בדליפת שתן בכל פעם שאת צוחקת או משתעלת.

מאת: יוסי קרמר פיזיולוגייה13/04/128805 צפיות
מהי תופעה פיזיולוגית? המשך במאמר...

מאת: יוסי קרמר פיזיולוגייה13/04/128710 צפיות
מהם היכולות של הגוף הפיזי האנושי? המשך במאמר...

מאת: יוסי קרמר פיזיולוגייה29/02/1217045 צפיות
מה בריא לגוף שלנו, פעילות גופנית או ספורטיבית? המשך במאמר...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica