החיים במאה העשרים ואחת מאפשרים לאדם בעל ליקוי שמיעה לקבל עזרה מקצועית ברמה גבוהה בהרבה מאשר רק לפני 10 שנים. אנו רואים התקדמות טכנולוגית מרשימה מאוד כאשר מכשירי השמיעה הישנים והאנלוגיים הולכים ונכחדים מן העולם, והמכשירים החדשים בעלי טכנולוגיות דיגיטליות חדשות ומדהימות. היום המטרה בשיקום שמיעה היא נוחות, אסתטיקה, יעילות, דיוק, והתאמה לאורח החיים.
רכישת מכשירי שמיעה נעשית בשלבים.
1. על האדם לחוש כי אינו שומע טוב, או שהוא סובל מצפצופים באוזניים, או מתקשה בשמיעה על רקע רעש. לחילופין הוא יכול לקבל מידע ממשפחתו על בעיה בתקשורת.
2. עליו לרצות פיתרון וטיפול, כי בלי שיתוף פעולה אין תוצאות.
3. יש צורך בבדיקת רופא אא"ג, ניקוי אוזניים מכל שעווה או הפרעה וטיפול בדלקות אם קיימות, ולאחר מכן בדיקת שמיעה והערכת רמת הליקוי. בדיקת השמיעה צריכה להעשות בחדר אטום, תיקני, ועל ידי קלינאית תקשורת מוסמכת.
4. התאמה נכונה של מכשירי שמיעה נעשית רק לאחר בדיקת השמיעה.
5. בהמשך חשוב כל חצי שנה להיבדק אצל רופא אא"ג גם אם אין תלונות מיוחדות, על מנת למנוע הצטברות שעווה באוזן שיכולה גם להפריע לשמיעה וגם לפגוע בתקינות המכשירים.
בעיקרון, עלויות המכשירים בארץ אינן גבוהות בהשוואה לעולם אבל היתרון ברכישה בישראל הוא בהשתתפות המדינה דרך קופות החולים, ובהשתתפות הנוספת של הביטוחים המשלימים. מכשירי השמיעה המודרניים מכוונים במדויק על פי עקומת השמיעה של החולה, יש להם מנגנונים שונים של שליטה ברעשי רקע, ויותר פרמטרים טכניים ואפשרויות תיכנות של המכשירים לנוחותו של המשתמש. במכשירים החכמים יותר קיימת אפשרות לתקשורת בין המכשירים באופן אלחוטי, דבר המשפר באופן ניכר את מובנות השמיעה, אפשרות הגברה בקבוצות תדרים ספציפיות בלבד - דבר שאיפשר פיתוח של מכשירים המותאימים לנפגעי עבודה וחבלות רעש ששמיעתם נפגעה בתדרים הגבוהים, ועוד. ישנם מכשירים עם שלט רחוק המאפשר שימוש בטכנולוגית bluetooth, מכשירים מתקדמים המחקים את ההגברה באוזן הפנימית, ועד למכשירים מושתלים בניתוח אל תוך האוזן התיכונה ונמצאים באופן קבוע בתוך האוזן.
ישנה חשיבות גדולה מאוד לשמיעה סימטרית ותקינה, כך שבכל מקרה של ליקוי שמיעה בשתי האוזניים יש להגביר את השמיעה לשתי האוזניים ולא לקחת מכשיר שמיעה אחד בלבד. דבר זה נכון גם כאשר ישנו ליקוי שמיעה דו צדדי שאינו סימטרי - ואסור להזניח את האוזן שלקויה יותר. בדיוק באותה המידה שאנו מרכיבים משקפיים עם שתי עדשות, אחת לכל עין, כך צריך להתאים שני מכשירי שמיעה כשזו אינה תקינה בשתי האוזניים.