המילה ספא מגיעה מהמילה הלטינית:"salus per aquam" שמשמעותה "בריאות מן המים".
הרעיון העתיק של הספא התרכז בעיקר ביכולות הריפוי הרוחניות של הספא אשר נכנסים למעיינות חמים בעלי יכולות ריפוי מסתוריות.
רעיון הספא התפתח עוד יותר כאשר במצרים העתיקה החלו לבנות אמבטיות חמות בתוך אולמות הספורט,ואולמות הכושר, ושם הספורטאים קיבלו טיפולי ספא ומסאז'ים לאחר אימונים, וריפוי בעזרת אמבטיות מינרלים שונות, לאחר אימוני כושר.
הרומאים השתמשו בטכנולוגיות מתקדמות יותר כמו למשל מובילי מים, ובעצם פיתחו אומנות ספא משלהם. את מכוני הספא הם בנו במקומות ציבוריים לכלל הציבור, ובנו מכוני ספא בכל רחבי העולם כגון: אירופה, המזרח התיכון ואפריקה.
מהרגע שהאיפריה הרומית החלה להתמוטט, מכוני ספא שהרומאים בנו נתפסו על ידי המקומיים ואלו חקרו את שיטות הספא המיוחדות של הרומאים והשתמשו בספא לצרכיהם האישיים.
אולם בזמנים ההם שימוש במתקני ספא גרמה להתפרצות מחלות בגלל שימוש לא נאות במתקני ספא הפזורים לכלל הציבור. והכנסיות המקומיות הוציאו איסור להשתמש במתקני הספא מכיוון שהם רצו למנוע את התפרצות מחלת הסיפיליס. ובעקבות זאת הייתה האטה בפופלאריות של הספא.
טיפולי ספא התחילו לחזור מחדש במאה ה-19, והתפתחו בעיקר מרכזי ספא ברחבי ארצות הברית כאשר הייתה דרישה מאנשים לשירותים שונים ומגוונים על ידי טיפולי ספא כגון: מסאזי'ם, טיפולי פנים שונים, טיפולי עור, הסרת שיער, ואמבטיות בוץ.
היה ספא מאוד מפורסם של קולונל קלוג אשר סיפק שירותים מגוונים וחדשניים שלא היו קיימים באותה תקופה, כמו ארוחות בוקר ויחס אישי ושירותי. הספא שלו היה מאוד פופולארי באותה תקופה.
לעיתים תרבות הספא הייתה משולבת ביין ובמשקאות אלכוליים אחרים, בימי הרומאים הייתה תרבות יין מאוד ענפה ולכן טיפולי הספא היו משולבים עם יין כדרך קבע.
טיפולי ספא אלו התפתחו עם הזמן למכוני ספא שאנו מכירים כיום, כאשר אנשים מגיעים לטיפולי ספא לחצי יום או יום שלם על מנת לברוח משגרת חיי היום יום שלהם ולהתפנק במגוון טיפולי ספא כגון:
מסאז'ים, טיפולי שמנים, טיפולי פנים עור ועוד.
הרעיון מאחורי מכוני הספא שקיימים כיום הוא שאנשים לא צריכים לנסוע למקומות מרוחקים על מנת לזכות בטיפולי ספא מפנקים ומרגיעים אלא הם יכולים להתפנק גם במרחק קצר מאוד מהבית באמצע סביבה
עירונית על יד העבודה ולקחת פשוט יום חופש או חצי יום חופש ולהנות מטיפולי ספא שונים.