שאתם שומעים את צמד המילים "פעילות גופנית" מה זה גורם לכם להרגיש? מתח, לחץ, התירוצים זורמים לכם מהפה, אין לכם זמן, כוח, חשק, יכולת או שאתם שמחים, מאושרים, מרגישים מסופקים ובריאים כי פעילות גופנית היא חלק מהתפריט היומיומי שלכם?
פעילות גופנית נחוצה לכל אדם מרגע היוולדו ועד לרגע עזיבתו את העולם. נשים, גברים, ילדים, קשישים ואף נכים העוסקים בפעילות גופנית, משפרים גם את הבריאות הפיזית של גופם וגם משפרים את מצב רוחם, שכן נמצא קשר הדוק בין פעילות גופנית קבועה למצב רוח טוב ומרומם. ביום שבו תפסיקו להתעסק ולהתאמץ להמציא לעצמכם ולסביבה תירוצים למה לא לעסוק בפעילות גופנית ותתחילו להזיע בריצה מסביב לשכונה או בהרמת משקולות בחדר הכושר, ההתמכרות תחל והפעילות הגופנית תהפוך למוטיב קבוע בחיי השגרה שלכם. הפעילות הגופנית נחוצה כיוון שהיא גם משפרת את הבריאות, שומרת על עבודה תקינה של מערכת הלב והדם, מזרימה שומנים וכולסטרול, עוזרת לחילוף חומרים מהיר יותר, עוזרת להפחית ממשקל הגוף, חיטוב הגוף וגם מפני שמהלך הפעילות הגופנית משתחררים אנדורפינים וסרטונין, שני חומרים העוזרים לרומם את מצב הרוח.
מהם סוגי פעילות גופנית?
קיימים אין ספור של סוגים שונים של פעילות גופנית, כגון: ריצה, קפיצה, הליכה, ריקוד, ספיניניג, שחייה, דהירה על סוסים, פילאטיס ועוד. כמו כן, גם שטיפת כלים, שטיפת רצפות, שאיבת אבק, עבודות בגינה ועוד נחשבות לפעילות גופנית. כל פעולה המצריכה ממך לזוז ולהפעיל את הגוף הינה פעילות גופנית. ההבדל קיים במספר הדקות שאתה מבצע את אותה פעילות, האם הדופק שלך עולה, האם נשרפים שומנים, האם אתה מזיע, אתה מתאמץ?
נהוג לחלק את סוגי פעילות גופנית לשלושה סוגים עיקריים:
· גמישות: מטרת אימון גופני בגמישות היא ליצור טווח תנועה רחב יותר במפרקים, לשמור על יציבה נכונה, לשפר את מחזור הדם, להגמיש את השריר הנוטה להתכווץ ובנוסף, אימונים אלו משרים הרגשת רוגע בגוף.
· אימוני כוח: באימונים מסוג זה משתמשים בכדי לחזק ולחטב את השרירים והגוף. האימון מתבצע בעזרת משקולות, כדורים, גומיות ועוד. אימוני כוח שבועיים קבועים, במשך 30 דקות, 3 פעמיים בשבוע, יחטבו ויחזקו את הגוף והתוצאות יראו לעין הכל תוך 3 חודשיים בלבד.
· אימון אירובי: כולל כל סוג של פעילות גופנית המצריכה מאמץ גופני והעלאה בדופק הלב, בזכות אימונים אלו ניתן למנוע התפתחות מחלות לב שונות ולחץ דם גבוה. אימוני אירובי כוללים: ריצה, קפיצה, הליכה, ריקוד, שחייה, משחקי כדור, רכיבה על אופניים ועוד.
על מנת לדעת מהו הדופק הרצוי במהלך האימון, צריך לחשב מהו הדופק במנוחה ומהו הדופק המרבי. בטווח דופק מסוים (70-80%) ניתן לשרוף שומנים, פחמימות וסוכרים בזמן הפעילות הגופנית. חישוב הדופק: לגברים: 220 מינוס גילכם = דופק מרבי (100%)ולנשים: 226 מינוס גילכן = דופק מרבי. במהלך האימון אסור להגיע לדופק המרבי. דופק מנוחה מחושב כמספר הפעימות בדקה בזמן מנוחה ללא מאמץ. כמו כן, ניתן לרכוש מכשירים אשר יעזרו לכם למדוד את הדופק במנוחה, דופק מרבי ודופק רצוי במהלך האימון. קיימים שעוני דופק אותם אפשר לשים במהלך האימון וכך להיות בבקרה עצמית בנוגע למצב הגופני בו אתם נמצאים כעת.