לאחרונה פורסם ברחבי העולם, העיתונים והאינטרנט, מקרה לא נעים ואף מזעזע של "איש העץ". מי מאיתנו שראה את תמונתו של האיש המסכן, חייב להודות שחש כאב בטן קל. איש העץ נולד כתינוק רגיל ונורמאלי בעל עור חלק ונקי אך חלה במחלה נדירה אשר בחלקה נגרמת על ידי וירוס הפפילומה שגורם ליבלות עור. כמובן, שאין צורך להיכנס לבהלה מדובר במקרה נדיר של יבלות עור שהפכו את האדם לחצי אדם-חצי עץ.
אחד מהזיהומי עור השכיחים ומאוד לא אסתטיים ונעימים הם יבלות עור. ישנם עשרות סוגים שונים של יבלות הנגרמות מזיהומים ומנגיפים שונים אשר יכולות להופיע בכל מקום בגופנו מכף הרגל, איברי המין, ידיים וכדומה. ישנם יבלות אשר בעזרת שמירה על כללים אחדים ניתן למנוע את היווצרותם וישנם יבלות אשר מופיעות ונעלמות ללא סיבה. הטיפול ביבלות הוא רחב ונע מטיפול מקומי באמצעות משחות ועד צריבה לא נעימה בחנקן נוזלי.
מהם הסיבות ליבלות?
מרבית יבלות העור נגרמות על ידי נגיף ממשפחת נגיפי הפפילומה האנושיים ( HPV - Human Papilloma Virus). ידועים למעלה ממאה סוגים שונים של פפילומה אשר גורמים ליבלות במקומות שונים בגוף וחלקן אף נגרמות עקב העברה של מחלות מין. היבלת נוצרת כאשר הנגיף חודר לאותו מקום בגוף בו העור סדוק או חבול. הנגיף דוגר בעור מספר חודשים והורס את שכבת העור העליונה והריריות. ישנם מקרים רבים בהם הנגיף יהיה רדום חודשים ואף שנים וישנם מקרים בהם הנגיף יתפרץ ויצור יבלות לאחר מספר שבועות בלבד, הכל תלוי בחוזקה של המערכת החיסונית של האדם ויש מומחים האומרים שפריצת הנגיף אף תלויה במצבו הנפשי של האדם, כך שאדם הנמצא בלחץ נפשי יסבול יותר מפריצת היבלות על העור. המקומות השכיחים ביותר של יבלות הם כפות הרגליים וכפות הידיים והן שכיחות מאוד בילדים, אך המקרים מיוחדים היבלות עלולות להופיע על איברי המין (צוואר הרחם, פין) והן יכולות להפוך לסרטניות ללא טיפול מתאים. נהוג לסווג את היבלות כדלקמן:
יבלת פשוטה בצבע צהוב או אפור, מורמת מעט מעל פני העור, נפוצה מאוד (70% מהמקרים) ולרוב נראית על פני הידיים, ברכיים ומרפקים.
יבלת שטוחה בצבע עור, יבלת קטנה ושטוחה אשר נראית לרוב על הברכיים, צוואר ופנים.
יבלת חוטית הינה יבלת בצורת חוט ארוך אשר מופיע לרוב על הפנים.
יבלת כף הרגל הינה יבלת שטוחה, כואבת ומאוד רגישה, אשר מופיע בדרך כלל בנוקדות הלחץ בכף הרגל.
יבלת של איברי המין - קונדילומה, יבלת זו נגרמת מוירוס הפפילומה HPV-18, HPV-6, HPV-11 ,HPV-16 היא מועברת ביחסי מין ומופיעה על איברי המין הנקביים או הזכריים.
מהו הטיפול ביבלות?
הטיפול ביבלת תלוי במיקומה, באופן היווצרותה ובקשיים וסיבוכים שהיא עלולה לגרום. הטיפולים השונים כוללים:
צריבה באמצעות זרם חשמלי
צריבה באמצעות חנקן נוזלי
תכשירים למריחה כגון: תמיסת פלואורו אורציל עם חומצה סליצילית
חומצה לקטית, חומצה טריכלורואצטית או קנתרידין
הרפואה האלטרנטיבית מציעה חבישת היבלת באבקת שורש חזרת הגינה מהולה בשמן זית, חלב שנוטף מעלי תאנה, חבישה בחתיכה מפרי האננס, היפנוזה ודמיון מודרך.