עוסק פטור או עוסק מורשה, מהשאלות השכיחות ביותר שנשאלות בעת פתיחת עסקחדש.
במדריך זה נדריך ונפרט את ההבדלים ביניהם, ומהי צורת הרישום במע"מהכדאית ביותר כל אחת מהאפשרויות.
עוסק פטור
1. ישנם עסקים שאינם מורשים להירשם במע"מ כעוסק פטור אלא מוכרחים להירשםכעוסק מורשה.
הרשימה כוללת את בעלי המקצועות והעיסוקים הבאים:
א. מקצוע חופשי: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי,טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן,מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון,שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופאוטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים.
ב. נותני שירותים לגבי מופעאומנותי, לרבות הנחייה, בניית תפאורה, הכנה בדיקה ופקוח על מבחנים, הרצאה,הוראה, כתבנות, קצרנות, תרגום, כתיבה, עריכה ופישור.
ג. בעל בית ספרלנהיגה, מתווך מקרקעין, בעל בית ספר לרבות גן ילדים, סוחר ומתווך רכב,וחברה.
אם אתה נמצא ברשימה זו אין בידך ברירה אלא להירשם כעוסק מורשה.
2. מחזור עסקות שנתי צפוי אינו עולה על 70,605 ₪
3. אתה מעסיק שני מועסקים לכל היותר.
חשוב להדגיש:
הפטור של העוסק פטור הוא לעניין מע"מ בלבד, והוא אינופטור ממס הכנסה ובטוח לאומי (לרוב). זאת אומרת שכל חובות הדיווח חלות עלהעוסק פטור למעט הדיווח השוטף למע"מ. לכן מייד לאחר פתיחת התיק במע"מ ישלפתוח את התיקים גם במס הכנסה וביטוח לאומי!
4. העוסק פטור ייתן דיווח פעם בשנה למע"מ על מחזור העסקות שלו.
5. במטרה לגבות את הכסף מלקוחותיו,העוסק פטור יוציא דרישת תשלום, בה הואמורה ללקוח כמה עליו לשלם. בעת קבלת הכסף העוסק פטור יוציא קבלה בלבד.
6. העוסק פטור אינו יכול לקזז מע"מ בגין רכישותיו והוצאותיו השוטפות.הסכום שלא הופחת יתווסף לסכום החשבונית ויהווה חלק מהוצאותיו לצורך מס.
7. אחד החסרונות של עוסק פטור הוא תדמית העסק הקטן. קיימים גופים גדולים(שאומנם לא בצדק) יעדיפו לבצע עסקות עם עוסק מורשה ולא עם העוסק הפטור.
8. גם מגבלה פסיכולוגית יכולה להשפיע על ההתפתחות העסקית של העוסק פטור."אסור לי לעבור את 70,605 ₪ ", טענה זו שנשמעת לא פעם מפי עוסק פטור,משאירה אותו קטן, בעיקר בחשיבה על התפתחות וצמיחה.
9. אם ומחזור העסקות של העוסק פטור עלה על המותר, צריך לשלם את ההפרשבין החלק הפטור, לחלק שעלה על הפטור. אבל כיוון ונוצרו עסקות חייבות במע"מנוכל לקזז מע"מ בגין ההוצאות בחודשים אשר עלו על המחזור.
10. במידה והעוסק פטור צריך להפוך לעוסק מורשה על בעל העסק לגשת לתחנתמע"מ שבה נרשם כעוסק פטור ולהגיש בקשה להפוך לעוסק מורשה. בכדי להפוך לעוסקמורשה יש להביא הוכחה כלשהי שמחזור העסקות השנתי צפוי להתרחב (הסכם עםלקוח, או הצהרה). כמו כן, יש לסכם את הקבלות שהוצאת בתור עוסק פטור על מנתשבתחנת מע"מ ידעו מהו הסכום הפטור עד יום המעבר.
11. לעוסק פטור יש יתרון של חסכון במס לעומת העוסק מורשה. היתרון באלידי ביטוי במקרים שההוצאות מורכבות מחשבוניות מס, ולא מהוצאות שלא ניתןלקזז בגינן מע"מ ( ארנונה לדוגמה). היתרון נובע מזה שסכום המע"מ שלא ניתןלקזז מתווסף לסכום ההוצאה, כך שהרווח לצורך מס נמוך יותר (ההוצאה יותרגדולה). מאחר והרווח נמוך יותר, תשלום המס נמוך יותר.
עוסק מורשה
1. עבור חלק מבעלי המקצועות והעיסוקים, בלתי נמנע להירשם כעוסקמורשה.
2. העוסק המורשה גובה מע"מ בגין עסקותיו ורק הוא יכול להוציא חשבונית מסללקוח.
3. העוסק המורשה יכול לקזז מע"מ בגין הרכישות וההוצאות השוטפות שלו.
4. העוסק המורשה מדווח למע"מ פעם בחודש או פעם בחודשיים (תלוי במחזורהשנתי), על מחזור העסקות שלו, וכן מע"מ העסקות בגין מחזור זה (המע"מ שגבהמלקחותיו). בנוסף הוא מדווח על המע"מ אשר קיזז בגין רכישות והוצאות שוטפותשלו (מע"מ תשומות). הסכום לתשלום או להחזר, הוא ההפרש בין השניים.
לפרטים נוספים וייעוץ בקרו באתרנו:
חמי שמגר | דוח שנתי , רואי חשבון , משרדי רואי חשבון