טיפים לזיהוי והתמודדות עם מחסור בטסטוסטרון
הטסטוסטרון הינו ההורמון הגברי, והוא אחראי על התפתחות כללית ומינית בגברים. להורמון תפקיד מרכזי בפוריות, מסת שריר, ביצירת חשק מיני, מוטיבציה ואנרגיית החיים. הפרשת הטסטוסטרון הולכת ופוחתת בגברים מגיל 30, ובגיל 50 חלה ירידה משמעותית בייצורו בגוף. על פי הערכות, בישראל למעלה מ-100 אלף גברים הסובלים מהתופעה, אולם רק מעטים מהם מטופלים. הסיבה לרמת האבחון והטיפול הנמוכה נעוצה בעובדה שגברים רבים, וגם חלק מהרופאים, רואים בכל אלה חלק מתהליך הזדקנות 'טבעית'.
טיפים לזיהוי מחסור ופתרונות:
ירידה בחשק המיני- רמות נמוכות של טסטוסטרון עלולות להפחית את החשק המיני, אך חשוב לציין כי ישנם גורמים נוספים העלולים לגרום לתופעה.
ירידה במסת שריר- לטסטוסטרון תפקיד חיוני בהתפתחות השרירים, ולכן ירידה ברמתו עלולה להביא לירידה במסת השריר. מומלץ להקפיד לבצע פעילות גופנית על בסיס יומי על מנת לחזק את הגוף.
ירידה במצב רוח- פגיעה במצב הרוח יכולה לנבוע בין היתר, ממחסור בטסטוסטרון. מאחר והמחסור בהורמון אינה הסיבה היחידה לירידה במצב הרוח, חשוב להמשיך להתרועע עם אנשים ולנסות לרומם את מצב הרוח.
עייפות- מאחר ולהורמון תפקיד חיוני ביצירת אנרגיה, הרי שמחסור בהורמון עלול להוביל לתחושת עייפות.
עלייה במשקל- מאחר ומחסור בטסטוסטרון מוריד את מסת השריר וגורם לעייפות, ניתן לצפות כי תהיה עלייה במשקל. לרוב עלייה זו תתבטא באזור הבטן.
הידרדרות בביצועים בעבודה- אם חלה ירידה בתפוקה בעבודה, ללא שום הסבר הנראה לעין, יש לחשוד במחסור בהורמון, שכן מחסור בטסטוסטרון עלול להוביל לפגיעה במוטיבציה ולבעיות ריכוז.
דרכי טיפול- גבר המרגיש ולו אחת מהתופעות המוזכרות מעלה, יתכן וסובל מרמות טסטוסטרון נמוכות. במקרה זה, כדאי לבקש מהרופא המטפל לבדוק את רמת הטסטוסטרון כחלק מבדיקת הדם השגרתית. במידה ואכן מדובר במחסור בטסטוסטרון ניתן לטפל בבעיה באמצעות טסטווירון, המוזרק לשריר העכוז כאחת לחודש. הבעיה העיקרית עם הזריקה, היא שרמת החומר הפעיל בדם משתנה ולכן חלק מהמטופלים חווים לקראת סוף השפעת הזריקה את התסמינים בשנית. כדי להתגבר על תופעה זו ניתן להשתמש בתכשירים המעבירים את הטסטוסטרון דרך העור ושומרים על רמה קבועה של ההורמון, כדוגמת ג'ל טסטוסטרון (הזמין בכל קופות החולים) או טסטוסטרון בהזרקה בשחרור מושהה ארוך טווח.
מידע נוסף בנושא ומידע רב על נושאים אחרים הקשורים למיניות ובריאות ניתן למצוא באתר האינטרנט, לציבור הרחב, של החברה הרפואית הישראלית להפרעות בתפקוד המיני, הפועלת תחת ההסתדרות הרפואית בישראל www.sexual-health.org.il.
המאמר נכתב ע"י ד"ר אריק שכטר מומחה לרפואת משפחה ומומחה להפרעות בתפקוד המיני, חיפה
עבור פריגו