לפני כמה שנים נכנסתי לחדר שינה של אחת הלקוחות הראשונות שלי. מורה שיצאה לפנסיה. חדרה הקטן היה עמוס בערמות של קלסרים וניירת מהמסד ועד הטפחות, מלא באבק של שנים. אל המיטה הזוגית הוליך שביל צר וכל שאר החדר היה עמוס ומחניק.
כשנכנסתי לחדר פעם ראשונה, חטפתי שוק. בלעתי דמעות והיה לי קשה נפשית לעמוד בחלל המחניק. חשבתי לעצמי, מה זה אומר לישון בחדר הזה, העמוס בניירות, ספרים ומחברות, עמוס באבק, ובעיקר עמוס בזיכרונות ואנרגיות של כל מאות התלמידים שעברו בכיתתה. כאילו כולם ישנו איתה בחדר. היא ספרה לי שהיא מצליחה להירדם רק עם תרופת עזר לשינה בשם "סליפ אייד" ובעלה נרדם תדיר על הספה בסלון.
חדר השינה הוא מקדש. מקום שמקדש כל מנוחה וניקיון הדעת , ואחר כך גם זוגיות אהבה ותשוקה. שם בבית ההוא עשיתי עבודה גדולה. קודם כל במיון החומרים והיסטוריית ההוראה, ואחר כך במתן כבוד מחודש לחדר הזה כמקדש. לא עיצבנו את החדר במשמעות של רהיטים יקרים או שבירת קירות. אבל הוצאנו ממנו את כל המיותר, רעננו אותו עם צבע טרי ומנורת לילה עם אור רך, נרות חדשים ובעיקר - ניקיון. היא ספרה לי ששלושה ימים לא עצמה עיין בכלל, אך כששב בעלה אל חדר השינה מהספה בסלון, הם חשים בירח דבש.
במקרה אחר, הייתי בבית של גבר צעיר שהתאלמן. החדר הראשון שטיפלנו בו היה חדר השינה שלו. עזרנו להיפרד מבגדיה של האישה המתה, פינינו מהחדר ערמות של ספרים אל הספרייה שבחדר העבודה ודאגנו שחלל החדר יהיה נקי מאנרגיות זרות ומיותרות. השארנו בחדר מיטה, ווילון וכמה תמונות משפחתיות על הקיר. במכתב התודה שכתב לנו בתום העבודה, פתח במשפט שלראשונה מזה שנתיים הוא שוב ישן בלילות.
בפאנג שווי כתוב שבחדר שינה אין מקום לספרים. לו תורת הפאנג שווי הייתה נכתבת היום ודאי הייתה אוסרת עלינו להכניס מחשב אל חדר השינה. אני, ב"דוקטור סדר", אינני עוסקת ממש בעיצוב, אפילו לא חשוב לי הסדר כערמת חולצות מקופלת יפה או ערמת ספרים מסודרים לפי גבהים. חשובה לי הפרקטיקה, הנוחות וההיגיון, והנגזרות שלהם, המשליכות על חיינו בכל מובן. בחדר השינה אסור להעמיס, העמסה על החדר גורמת להעמסה על התודעה, ומכאן לפגיעה באיכות השינה. העמסה בחדר השינה באה לידי ביטוי במחשב, ספריה, עודף בגדים וגם בעודף עיצוב
מה לעשות עם חדר השינה?
חדר השינה שלנו אינו רק מקום בהכרה לישון בו, לכן עלינו לטפל בו באהבה ובתשומת לב -
· מומלץ להשאיר בחדר השינה חלל נקי מחפצים מיותרים. כמה שפחות כך יותר נעים לישון. כמו כן, את כוננית הספרים והמחשב עדיף למקם בחדר אחר.
- כדאי להשאיר ספר אחד או שניים בלבד ליד המיטה ואת ערמות הניירת ליד המחשב, היות ולא מומלץ ללכת לישון בתוך כל כך הרבה מידע. אם אין בררה, אלא להציב את המחשב בחדר השינה, יש לכבות ולכסות את המחשב לפני השינה כך שישאיר את החלל נקי מאנרגיה מיותרת.
· מומלץ להוסיף לחדר נרות, שטיח קטן, כיסוי מיטה, תמונה משפחתית על הקיר, אהיל נעים או גוף תאורה שקט ולא גדול מידי, מכניסים לחדר שינה רוך, חום ותחושה אינטימית.
· כדאי לנצל את החלל מתחת למיטה לאחסון. ניתן לרכוש קופסאות פלסטיק עם גלגלים, עדיף ארבע קטנות על שתיים גדולות, בכל אחת נושא אחר. אם יש ארגז מצעים, ניתן לחלק את חלל האחסון ולשים בתוכו את החפצים בקופסאות.
· מומלץ לתלות את הבגדים ב"תחנה" שעוד לא לכביסה, אבל לא לארון, על מתלה מאחורי הדלת או להניחם על שרפרף קטן ובלבד לא יגיעו לרצפה.
· כדאי לשמור על הסדר, לא לאגור חפצים שכבר לא צריך ובעיקר לזכור מה נמצא איפה.
מגיע לנו לבלות בחדר השינה שלנו, לפחות כמו בצימר. לילה טוב.
רונית גור, בעלת חברת "דוקטור סדר"