תמ"א 38, או בשם המלא: "תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה" היא תכנית ארצית שפורסמה על ידי מדינת ישראל בשנת 2005 במטרה לחזק מבנים מפני רעידת אדמה עתידית - בין אם בעתיד הקרוב או הרחוק.
המטרות העיקריות של תמ"א 38
המטרות העיקריות כוללות:
- קביעת כללים והסדרה מבחינת תכנון כחלק ממערך הסדרים גדוליותר מבחינות כלכליות, חוקיות ועוד של שיפור מבנים וחיזוקם כך שיכולו לעמודבפני רעידות אדמה עתידיות.
- קביעת הנחיות ותקנות אחידות לחיזוקם של מבניםבנויים וקיימים מפני נזקי רעידות אדמה אפשריות בעתיד ועל ידי כך להחליט אילוסוגי בניינים שמצריכים חיזוק וקביעת אפיונים ספציפיים לכך.
- עידוד ביצוע פרויקטים לחיזוק מבנים באמצעות תוספותבנייה על ידי:
קביעת של מסגרת חוקתית מחייבת שתאפשר לתת אישורי בנייה לביצוע שינויים מבניים לצרכי חיזוק הבניין על פי התכנית.
החלטה על התנאים ליישום ומימוש תוספות הבנייה הנוספות שיאושרו ליזם בעקבות חיזוק המבנה.
המבנים הכלולים בתכנית תמ"א 38
תמ"א 38 רלבנטית לכל מבנה קיים שקיבל היתר בנייה לפני תאריך ה-1 בינואר 1980 מלבד מבנים שנבנו על פי התקן הישראלי 413. התקן 413 הוא תקן בנייה לעמידות מפני רעידות אדמה והוא נכנס לתוקפו בשנת 1975, הסיבה שבגללה תמ"א 38 כלולה גם על מבנים שקיבלו היתרים 5 שנים לאחר כניסת התקן הזה לשימוש היא שההנחה ההגיונית היא שלמרות פרסום תקן 413 בשנת 1975 לקח זמן רב יחסית עד שהוא יושם במלואו בכל הפרויקטים החדשים באותה תקופה.
תמ"א 38 אינה שוללת השקעות בחיזוק מבנים שנבנו וקיבלו היתרים לאחר ה-1 בינואר 1980 אך במקרים אלו תקן 413 לעמידות מפני רעידות אדמה כבר יושם ולכן מבנים אלו לא יהיו זכאים להטבות של אישורי בנייה על דירות נוספות כפי שמוגדר בתכנית לגבי מבנים שכן עומדים בקריטריונים.
לאחר שכבר מבינים את מהותה של תמ"א 38 על יתרונותיה ו/או חסרונותיה מגיע שלב יישום התכנית וביצועה בשטח על בניין. על מנת להגיע לקו הסיום של ביצוע פרויקט התאמת מבנה לתמ"א 38 ישנם כמה שלבים עיקריים שנסקור בקצרה.
1. בדיקה הנדסית
מהנדס בניין שמתמחה בקונסטרוקציות בודק את הצורך בחיזוק ואת שיטות החיזוק המתאימות, אם הבניין מצריך חיזוק ממשיכים הלאה ואם לאו אז כאן מסתיים התהליך עבור המבנה הספציפי.
2. חוות דעת מקצועית
המהנדס שבדק את הבניין כותב חוות שמשלימה את הבדיקה שערך בשלב הראשון. לאחר מכן יש להשיג חוות דעת של אדריכל שבודק את תחום היתרי הבנייה לתוספות וביצועים אפשריים של התוספות (תוספת יחידות, הרחבת הקיימות, הוספת מעלית, חניון וכדומה) ובנוסף יש להצטייד בחוות דעת משפטית שמראה שלא קיימת הגבלה משפטית לביצוע פרויקט תמ"א 38 בבניין.
3. אומדני עלויות לפרויקט
קביעת כל העלויות שרלבנטית ליישום תמ"א 38 בבניין, כולל הבנייה עצמה, מיסים, אגרות, היטלים ושאר גורמים שמשפיעים על עלות הפרויקט כולו.
4. תכנון החיזוקים והתוספות
ביצוע תכנון פרטני של אדריכל ומהנדס בניין, התכניות יועברו לרשות המקומית בתוספת בקשה להיתר בנייה על מנת לקבל אישור לתוספות הבנייה המתוכננות. שלב זה נמשך עד קבלת אישור לביצוע התכנית ויכול לכלול כמה סבבים בהתאם להחלטת הרשות.
בנייה
בחירת קבלן מבצע, פיקוח וניהול פרויקט החיזוק והתוספות עד סיומו המוצלח.