תואר ראשון הוא תואר בוגר בתחום לימודים ספציפי, המוענק לאחר עמידה בדרישות הלימודים במסגרת מוסד המורשה להעניק תואר זה על ידי המועצה להשכלה גבוהה במדינת ישראל. עד לפני כמה שנים ניתן היה להשיג תואר רק לאחר לימודים באוניברסיטאות שבמדינה – אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, האוניברסיטה העברית בירושלים והטכניון בחיפה.
בשנים האחרונות הוקמו מכללות רבות ברחבי הארץ ועם הזמן חלק גדול מהן קיבל אישור מהמל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) להעניק תארים אקדמאיים ודינם של תארים אלה ממש כמו התארים המושגים באוניברסיטאות.
תואר ראשון יכול להיות B.A – בוגר, המושג לרוב לאחר שלוש שנות לימוד ויש גם תואר מהנדס - B.Sc המושג לאחר ארבע שנות לימוד ויש אף תארים ראשונים המושגים רק לאחר חמש שנים כמו אדריכלות וכן יש תארים בתחומים שונים כמו מדעים, חינוך, אמנות ועוד. תואר ראשון בכל תחום שהוא, מאפשר המשך לימודים לתארים מתקדמים – תואר שני ולאחריו דוקטורט, זאת במידה ועמד בדרישות הקבלה ללימודי התארים המתקדמים (ממוצע ציונים של התואר הראשון ולעתים דרישות נוספות).
מי שסיים לימודי תואר ראשון לפחות, נחשב לאקדמאי ויכול להשתלב במקומות עבודה רבים הדורשים תואר אחד לפחות כתנאי קבלה לתפקיד מסויים. כיום, גם מקומות עבודה המבקשים לאייש תפקידים כמו מזכירה, או מחסנאי, מעדיפים עובדים אקדמאיים.
על מנת להתקבל ללימודי תואר ראשון בכל מוסד אקדמי שהוא, יש בדרך כלל צורך בתעודת בגרות מלאה ובציון פסיכומטרי. שאר תנאי הקבלה הם בהתאם לחוג אליו מבקשים להתקבל ויכולים לכלול מקצועות מוגברים בבגרות, ראיון אישי, או וועדת קבלה, תיק עבודות ועוד. הקבלה ללימודים תלויה, בין השאר, גם במידת הביקוש לתחום, שכן ישנם לימודי תואר ראשון מבוקשים יותר מאחרים, כמו משפטים ורפואה.
שכר הלימוד המינימלי לשנת לימודים עומד על 8,500 ש"ח באוניברסיטאות, כאשר ברוב המכללות ובתי הספר המקצועיים הוא גבוה יותר. עם זאת, אפשר להגיש בקשות למלגות על סמך קריטריונים שונים ויש אפשרות מגורים במעונות לסטודנטים בחלק מהמקומות.