בכל הקשור לחיוב של תשלום דמי מזונות זמניים, הרי שבית המשפט לענייני משפחה פוסק אותם, עוד בטרם מועד הדיון הראשון, ולו רק בכדי שזכויות הזכאים לתשלום של דמי מזונות (מזונות אישה, מזונות ילדים), לא יקופחו.
קיימת משמעות רבה לרכיב של מזונות זמניים, שכן, תשלום של מזונות זמניים, אמור לסייע לזכאים לתשלום של מזונות להתקיים עוד במהלך ניהול ההליכים המשפטיים.
את הבקשה לקביעת גובהם של מזונות זמניים, יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, לאחר שהמתגונן מפני תביעת מזונות הגיש את כתב הגנתו.
התשלום של דמי מזונות זמניים, נחשב לתשלום ביניים. שכן, תשלום זה אמור לספק צרכיהם של הזכאים לדמי מזונות עד למתן פסק דין קבוע בתביעת מזונות אשר הוגשה מטעמם.
כל מטרתם של תשלום מזונות זמניים, הנה למעשה, לשמור על מצב קיים. היינו, לשמור על סיפוק צרכיהם של הילדים אשר היה מתבצע אילולא פנו הוריהם להליך של גירושין תוך ניהול הליכים משפטיים.
במסגרת הגשת בקשה לקביעת מזונות זמניים, בית המשפט לענייני משפחה, יפסוק סכום אשר יספק את צורכיהם ההכרחיים של הזכאים לתשלום מזונות, מבלי להיכנס לעובי הקורה ובלבד שהסכום שייקבע לא יהיה נמוך מהסכום אשר נוהגים בתי המשפט לפסוק בגין מזונות הכרחיים.
בדרך כלל יהיו פערים, לכאן ולכאן, בין גובה הסכום של מזונות זמניים שיפסקו לבין גובה הסכום של מזונות קבועים.
כאשר ניתן פסק דין בדבר מזונות, אשר לפיו עולה כי גובהם של אותם דמי מזונות קבועים גבוה מגובהם של דמי מזונות זמניים אשר נפסקו, הרי שעל המחויב לשלם מזונות, יהיה לשלם את ההפרשים רטרואקטיבית.
מן הצד השני, במידה וקיים פער בין גובהם של מזונות קבועים לגובהם של מזונות זמניים באופן שהתשלום של דמי מזונות זמניים גבוה מהתשלום של דמי מזונות קבועים הרי שהמחויב בתשלום מזונות לא יהיה זכאי להפרשים שכבר שולמו במסגרת ההחלטה לקביעת תשלום מזונות זמניים.