איפה כדאי להשקיע אחרי המשבר? איזה אפיקים עדיפים על משקיע ישראלי? איך לבחור מנהלים טובים להשקעה?
משקיעים פרטיים, חברות ובמיוחד גופים מוסדיים מגדילים בהתמדה את הקצאת הנכסים בנדל"ן מניב ומרחיבים משמעותית את תיקי הנכסים במדינות יציבות כמו בקנדה מתוך הבנה כי הוספת מרכיב נדל"ני מייצבת את תיק ההשקעות ומתאימה את תזרים המזומנים העתידי לאופי ההתחייבויות ארוכות הטווח.
המשבר הכלכלי האחרון היה הנושא החם ביותר במהלך שנה וחצי האחרונות. כולם דיברו על כך שהיה החמור ביותר מאז שנות ה-20, כולם למדו את המושגים כמו סאב-פריים, נגזרים פיננסיים ומינוף יתר. מומחים פרסו את משנתם באינספור ראיונות והסבירו כי זה הזמן להשקעות שיניבו תשואות של פעם במאה במיוחד בתחום הנדל"ן. כיום כבר ניתן לאמת או לפחות לחזק את האמירות הללו וכמעט כל חודש גוף מוסדי נוסף מודיע על רכישת נכסים מניבים בהיקפים גדולים. כלל, הראל, לאומי, מנורה ומגדל הגדילו משמעותית את הקצאת הנכסים לטובת הנדל"ן המסחרי המניב בישראל ובאזורים יציבים בחו"ל כמו שוויץ וקנדה, אך הבעיה היא שרוב המשקיעים הקטנים כרגיל ישבו על הגדר, לא ידעו להיכנס בזמן לשווקים וליהנות מהתיקון. אז השאלה היא מה אפשר וכדאי לעשות כעת למשקיע פרטי, איפה ובאילו אפיקים להשקיע?
בשוק ההון העליות והתיקונים הגדולים כבר מאחורינו ומי שלא נכנס בתחתית ראוי שלא יתפתה כעת כשרוב המדדים חזרו לרמתם ההתחלתית, בטח לא להשקעות קצרות. אם נתמקד בנתונים כלכליים, גם רכישת דירה בארץ לצרכי השקעה אינה עוד אטרקטיבית כפי שהייתה בחמש שנים האחרונות ומי שילך אחרי העדר סביר שימצא את עצמו קנה ביוקר. עליית מחירי הדירות בכ-30% יחד עם הירידה של 10% בשכר הממוצע, תוכניות המדינה לשווק קרקעות למגורים בהיקף מאסיבי וצפי לעליית הריבית מצביעים בבירור על המגמה הצפויה. לעומת זאת, מצב הנדל"ן בחו"ל עדיין מלא הזדמנויות ומבטיח להניב תשואה עודפת משמעותית על השקעות נכונות.
איפה ובאיזה אפיקים להשקיע?
בנדל"ן, בדיוק כמו בשוק ההון יש מגוון אפיקים ברמות סיכון שונות ומי שמצפה לתשואות של 25% ומעלה ראוי שיבין כי זה כרוך בנטילת סיכונים ונדרשים ניסיון מעשי ומומחיות רבת השנים לניהול מוצלח של השקעה כזו. מאחר והשקעות נדל"ן מאופיינות בסף כניסה גבוה יחסית ונזילות נמוכה כדאי למשקיעים מתחילים לשקול אפיקים סולידיים על מנת להכיר את הענף, למצוא חברות ומנהלים טובים ורק אז להוסיף מרכיב אופורטוניסטי לתיק.
המחקרים שבוצעו בשנה האחרונה ע"י גופי מחקר מובילים כמוCBRE ו- Colliers הצביעו על ירידות חדות במחירי הנדל"ן ברוב מדינות העולם. המחקרים מראים כי שני הגורמים שהשפיעו יותר מכל על מחירי הנדל"ן בשווקים המקומיים היו היצע הנדל"ן ופגיעת המשבר בכלכלה המקומית. מכל מדינות ה-G8 קנדה היחידה שהפגינה יציבות במהלך המשבר, בייחוד בתחום נדל"ן מסחרי ומשרדים. מערכת הבנקאית בקנדה לא נפגעה מהמשבר, לא היה היצע מנופח של פרויקטים והתחלות הבנייה. איכות החיים בקנדה היא בין הגבוהות בעולם ואחוז המובטלים העומד על 8.4% נמוך משמעותית מזה של ארה"ב ודומה לזה של ישראל. כל הנתונים האלה מצביעים על קנדה כי יעד אטרקטיבי להשקעות.
יחד עם זאת יש לזכור כי השקעות בחו"ל מחייבות מומחיות וניסיון באזור השקעה הספציפי, לכן חשיבות בחירת המנהלים הינה קריטית ויש להשקיע בפרויקטים של חברות עם רקורד ביצועים מוצלח באזור. החברה המובילה תחום השקעות נדל"ן בקנדה היא פאונדרס. החברה פועלת משנת 1997 ועד היום השקיעה בנכסים בהיקף של כ- 300 מיליון דולר. האסטרטגיה של פאונדרס מבוססת על איתור נכסים איכותיים עם חוזים ארוכי טווח שמושכרים לממשלה או חברות AAA. החברה מתמחה בהשקעות מניבות לטווח קצר ובינוני ובמהלך 2009 הרחיבה את תיק הנכסים המניבים באזור טורונטו בשלושה נכסים נוספים: שניים המושכרים למדינת קנדה וחנות גדולה המושכרת לרשת Zellers, קמעונאית מס' 1 בקנדה. פאונדרס מנצלת קשי נזילות של קרנות נדל"ן וחברות פיתוח ורוכשת מהם נכסים איכותיים במחירים אטרקטיביים המגלמים תשואה עודפת להשקעה. פאונדרס מגייסת את ההון העצמי לרכישת הפרויקטים ממשקיעים פרטיים ומוסדיים ולמעשה מצרפת אותם כשותפים להשקעה לכל דבר.
התשואה הממוצעת בפרויקטים מניבים של פאונדרס עומדת על כ- 25%.