סקירת שוק הנדל"ן לחודש ינואר 2001
מאת: אבי מאיו, אנליסט נדל"ן, נדלן במושבים
בניגוד למיתון של סוף שנות התשעים, שהיה סלקטיבי ופגע במידה לא שווה בסקטורים השונים, הרי שהתחזיות לשנת 2001, (למעט פגיעה קטנה יחסית בענפי תוכנה, אלקטרוניקה וחשמל) שהמיתון הפעם הינו גורף ונוגע כמעט לכל ענפי המשק. ניתן להצביע על ירידה בהיקפי הייצור, במכירות לשוק המקומי וליצוא, ירידה בהיקף הביצוע של עבודות בינוי ותשתית, ירידה בביקושים ובמחירי הדירות.
לאור הפרסומים האחרונים נראה כי נמשכים הביקושים לשטחים לחברות היי טק, והעסקאות האחרונות מצביעות על המשך המגמה של ביקושים ועליית מחירים לשטחים לכניסה מיידית, וזאת למרות ביטולים לא מעטים שהיו בשבועות האחרונים בענף.
אנו רואים כי החברות הגדולות בענף ההי טק מעריכות כי הפגיעה בהן תהייה נמוכה יחסית אם בכלל, לדוגמא נציין את עסקת סיסקו בקיבוץ יקום כ – 40,000 מ"ר, לפי דיווח בעיתונות, המו"מ החל במחיר של 8 דולר למ"ר מעטפת, והסתיים במחיר של 12 דולר למעטפת ועוד 3 מ"ר לגימור, אנו רואים בחודשים האחרונים גם גידול בביקושים לשטחים באזור התעשייה כפר סבא, נתניה ופתח תקווה. דניאל שליכטר מנכ"ל משותף בחברת דן סיטי מדווח כי המחסור בשטחים לכניסה מיידית באזורי התעשייה של רעננה וכפר סבא, גרם לעליית מחירי השכירות בחודשים האחרונים ב – 50% (חמישים אחוזים) באזור התעשייה כ"ס (9-10 $ למ"ר ברמת מעטפת (14 $ בגימור מלא) מול 6 $ למ"ר למעטפת לפני חצי שנה).
תחזיות הצמיחה לשנה הקרובה הינן 2-3% בנטרול הפקטור של גידול האוכלוסייה, מדובר בשיעור צמיחה נמוך ואף שלילי.
בסקר בנק ישראל צופות רוב החברות במשק אינפלציה בשיעור 2.4% בלבד בשנת 2001, נתון נמוך מהיעד הרשמי העומד על 2.5-3.5%.
לאור הנתונים הללו, אנו מבקשים להתייחס לשנת 99 כבסיס. במחצית הראשונה של שנת 99 הייתה האטה יחסית, ולעומת זאת במחצית השנייה של השנה ובעיקר בחודשים יוני-ספט, צמח המשק בקצב של 4%-5% במונחים שנתיים. בשלושת החודשים האחרונים של שנת 99, חלה מגמה של האטה יחסית בשיעור הגידול בפעילות השוק שאפיינה את הרבעון הקודם. מגמה זו השתנתה בעיקר בשני הרבעונים האמצעיים של שנת 2000.
ההתרחבות הפעילות בשוק בחודשים יוני-ספט' 99 נגעה כמעט בכל ענפי המשק, כאשר בייצוא ההיי טק ובהכנסות מתיירות נרשם גידול מואץ. בשנת 99 נרשמה ירידה במספר החברות שנקלעו לקשיים כלכליים וחל גידול במספר החברות החדשות במשק.