מצ"ב מכתבה של מתנדבת משמר אזרחי שיצאה בשליחות המדינה להאיטי
רופאת שיניים בשירות המז"פ
כרופא שיניים מתנדב במז"פ (מחלקה לזיהוי פלילי במשטרה) אתה אף פעם לא יודע מתי תגיע שיחת הטלפון שתשנה לך את סדר היום או אפילו את כל השבוע.
ביום חמישי ה-14 בינואר, יומיים אחרי רעידת האדמה בהאיטי, השיחה הגיעה- נשאלתי אם יש באפשרותי להצטרף למשלחת הישראלית למשך כשבועיים. הייתה התלבטות. בני הצעיר תום התגייס שלושה ימים לפני- כן. אחרי התייעצות טלפונית עם בעלי נעניתי בחיוב. חשבתי שאין זמן שבו קל לעזוב את החיים ללא הכנה ותכנון מראש.
הצטרפנו למשלחת פיקוד העורף, שמנתה כ- 220 איש וכללה מחלצים, צוותים רפואיים להקמת בית חולים, אבטחה, וצוות לוגיסטי. יצאנו למשימה לא פחות חשובה, בעקבות מנותקת קשר- בתו של אייבי נתן, וכדי להיענות לפניית האינטרפול ולעזור בזיהוי מדעי של כ- 150 זרים.
זיהוי מדעי כולל טביעות אצבעות, שיניים, ד.נ.א. ובדיקת פתולוג, זאת בניגוד לתפקיד המצומצם של זק"א שמסייעים באיסוף גופות וחלקי גופות . ללא בדיקה מדעית של גופות במצב ריקבון מתקדם, כפי שהיה בהאיטי , לא ניתן כלל לבצע זיהוי הגופה .
לאור הצורך בזיהוי על פי נתוני מישנן, הוקמה לפני כעשור יחידת מתנדבים המורכבת מרופאי שיניים מכל התחומים שהתנסו במהלך השנים באיסוף נתונים מגופות והשוואתן לנתונים שהתקבלו מרופאי השיניים של הנעדר. זיהוי זה הינו מהיר, יעיל ומהימן .
חברי היחידה משתתפים בזיהוי קורבנות ישראליים במהלך מלחמות ופיגועים בארץ וכן השתתפו בזיהוי קורבנות ישראלים ואחרים באירועי האסון בתאילנד , נמיביה והודו .
הייחוד של המשלחת להאיטי היה בתנאי השדה הלא פשוטים שבהם בוצעה העבודה , המשלחת התמקמה במגרש כדורגל , החסר כל שירותים בסיסיים , בעיר כולה לא היו שירותי חשמל , תקשורת ומים זורמים , במשך כל השהיה התבססה המשלחת על ציוד שהובא מהארץ תוך צמצום במים ובמזון עד לשלב שניתן היה לרוכשם מהאספקה האמריקאית . מקלחת , שינה ושירותים נעשו תחת כיפת השמים ובתנאי שדה מלאים.
במהלך שהותי במשלחת בהאיטי, ביצענו זיהוי על פי שיניים לקבוצה של 7 אזרחים הולנדים , לאחר פניה של משרד החוץ ההולנדי למשרד החוץ הישראלי, הסיפור הטרגי החל באירוע משמח שבו אימצו 2 זוגות הולנדיים 3 ילדים האיטיים , בתום תהליך האימוץ נקברו כל השבעה יחד חיים ברעידת האדמה. הזיהוי המדעי שומר על כבוד האדם ומהווה נדבך רגשי כמו גם משפטי בצווי הירושה ומחיקה ממרשם אוכלוסין.
תפקידי כרופאת שיניים בנוסף לתפקידי במז"פ , התחיל מינורית בהוצאת תפרים לחייל שגוייס למשלחת , נמשך בעבודות סיעוד במחלקות בית חולים השדה והלך והתעצם עם פניה מצד רופא אף אוזן גרון ורופאים ממחלקות המיון להוות חלק מצוות לניתוחים בשברים בלסתות. תחושת הצלת החיים שעל פי רוב לא קיימת במקצוע רפואת השיניים הייתה מעצימה ומספקת .
התמיכה הקבוצתית והרגשת השייכות לקבוצת המז"פ היו מרגשים ביותר והיוו בסיס להתמודדות עם האתגרים המקצועיים והרגשיים בשהייה בהאיטי.
ד"ר רויטל היברט