בורסה
בעשור האחרון עלתה בצורה משמעותית החשיפה של כל אחד ואחת מאיתנו לחדשות. הטלוויזיה הרב ערוצית נכנסה לחיינו ואיתה שעות רבות של תוכן שיש למלא, ומה חביב יותר על הצופה הישראלי מאשר עוד ועוד חדשות. כפועל יוצא מכך, אנחנו היום מעודכנים הרבה יותר בכל אירוע קטן על הפלנטה, מודאגים מהבעיות המדאיגות את העולם כולו, עוקבים בחשש אחר התפתחויות שונות בעולם וגם מבינים הרבה יותר בכלכלה. אם פעם יכולנו להרשות לעצמנו שלא להבין בכלכלה אם איננו עוסקים בכך ביום יום, הרי שכיום היכרות עם המושגים בורסה, מניות, אגרות חוב או אופציות היא הכרחית עבור כל אחד, ותחום הכלכלה ושוק ההון פרץ את גבולות הגיזרה שהיו לו עד לפני עשור והגיע לכל בית ובית בישראל.
התפתחות האינטרנט ותוכנות המסחר, יחד עם הרפורמות השונות שהתרחשו בעשור האחרון בשוק ההון רק תורמות עוד יותר להבנה הכלכלית של כולנו ולהכרה בכך שגם אם איננו מעורבים במסחר בורסאי באופן ישיר, הרי שאנו מעורבים בכך באמצעות קרנות הנאמנות שלנו, תוכניות החיסכון, קרנות ההשתלמות, הפנסיה שלנו וכד'. מי שחשב שיוכל להימלט מהיכרות עם בורסה ומושגיה, חטף תזכורת כואבת לצורך בלמידת הנושא לאחר המשבר הכלכלי העולמי האחרון. השתכנעתם? בואו נתחיל באופן מקומי ונכיר ראשית את אותה בורסה מקומית שלנו הממוקמת ברחוב אחד העם בתל אביב.
בורסה לניירות ערך בתל אביב – קצת היסטוריה
מסחר החליפין בניירות ערך, אותם ניירות הכוללים מניות, כתבי אופציה, אגרות חוב וניירות ערך נוספים, החל בישראל עוד לפני קום המדינה בשנת 1935, לאחר עלייתם לארץ של בנקאים יהודים גרמנים אשר ברחו מגרמניה הנאצית. מסחר החליפין התבצע משנת 1935 באמצעות לשכת החליפין לניירות ערך. לשכת החליפין היוותה מעין בורסה קטנה, בכך שנסחרו בה ניירות ערך, אך היא לא הייתה נתונה למסגרת רגולטורית כמו בורסה אמיתית. בלשכת החליפין נסחרו 25 ניירות ערך שונים, במשך שעה אחת בכל יום, חמישה ימים בשבוע.
בשנת 1953 נוסדה בתל אביב בורסה לניירות ערך, אותה בורסה המוכרת לנו כיום, ובשנת 1968 הוקמה על פי חוק הרשות לניירות ערך, המפקחת על הפעילות בבורסה. בשנת 1983 עברה הבורסה למשכנה הנוכחי ברחוב אחד העם בתל אביב, והיא צפויה לעבור בקרוב למשכן חדש בתחומי העיר תל אביב. בשנת 1999 עשתה הבורסה בתל אביב היסטוריה כאשר ויתרה לחלוטין על שיטת הכרוז הממוחשב ועברה למסחר במערכת רצף.
מדדים מובילים בבורסה לניירות ערך בתל אביב
מדדים שונים משמשים להבנת מצב השוק ולמעקב אחר השפעות שונות על החברות הנסחרות בבורסה. ישנם מספר מדדים מובילים בכל בורסה, המתארים את שווי השוק של החברות הנסחרות בה לפי גודל ולפי ענף, ובין הבולטים בבורסת תל אביב ניתן למנות כמה מדדים המוכרים לכולנו מכותרות החדשות היומיות-
1. מדד ת"א 100- מדד המייצג את מחירי המניות של מאה החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה בתל אביב.
2. מדד ת"א 25- מדד המייצג את מחירי המניות של 25 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסת תל אביב.
3. מדד יתר 50- מדד המייצג את מחירי 50 המניות המובילות בבורסת תל אביב שאינן נכללות במדד תל אביב 100.
4. מדד תל טק- מדד מניות הטכנולוגיה המייצג את מחירי מניותיהן של החברות הפועלות בתחומים טכנולוגיים, כמו אלקטרוניקה, מחשבים ומחקר ופיתוח בתחומים מדעיים שונים.
5. מדד פיננסים 15- מדד המשקלל את 15 המניות המובילות של חברות מתחומי הפיננסים.
6. מדד נדל"ן 15- מדד המשקלל את 15 המניות המובילות של חברות הפועלות בתחום הנדל"ן.