ירושה, בהגדרתה הרחבה יותר, היא העברה של מאפיין מסויים מבן אדם לבן אחר. דוגמא טובה לך היא תורשה גנטית. ההורים שלנו מורישים לנו תכונות מסויימיות נפשיות ופיזיות העוברות בצורת ירושה גם לילדינו.
יחד עם זאת כשמדברים על ירושה במובנה החברתי, מתכוונים להורשה של כסף ונכסים כאשר מישהו נפטר. בעברית תקנית קורים לזה: זכות הירושה. ירושה היא נושא רגיש מאוד, הן מפאת כבוד המת והן מפאת דרישות היורשים. לא כל המשפחות מושלמות ולא כל הירושות צודקות.
ירושה במובן הדתי
ירושה היא נושא שהתנ"ך התעסק בו לא מעט. ישנן הלכות ירושה ברורות הנוגעות למי מורישים רכוש, באיזה סדר גודל ובאיזה סדר. התנ"ך מכסה את כל האפשרויות לרבות הורשה למי שאין לו צאצאים, אישה או קרובי משפחה בכלל.
הרעיון בבסיס ירושה דתית היא הקירבה המשפחתית ולא הנפשית. וכך, אח, אב, ילדים או גיס יכולים לזכות בנתח ירושה מכובד בהנחה שהן הבאים בתור מבחינה כרונולוגית. למותר לציין כי נשים נמצאות בסדר עדיפויות משני בלבד בכל מה שקשור לקבלת ירושה.
ירושה בישראל
ירושה בישראל מעוגנת בחוק מדינה המגדיר במדויק למי מגיע ירושה וכמה. החוק הישראלי לא נוגע לעזבונו של המת או כמות נכסיו אלא רק מגדיר את זכות הירושה. העיקרון של קרבת משפחה בנוגע לקבלת ירושה, עובד גם על פי החוק, אלא שיש חשיבות שוויונית לנשים ולבני זוג.
באם בן הזוג של הנפטר חי, הוא זכאי לשני שליש מסך כל ירושה. לאחר מכן הירושה מתחלקת בין קרובי משפחתו על פי החוק. במידה ואין לנפטר בן זוג או צאצאים, המדינה זוכה בכל ירושה.
ירושה על פי צוואה
ירושה על פי צוואה קודמת לירושה על פי החוק. צוואת הנפטר קובעת למי מגיע מה וכמה. היורשים, במידה ואינם מרוצים מנתח ירושה שהם קיבלו, רשאים לערער עליה אך נדרשים להוכחות מפליגות על מנת לשנות ירושה הכתובה בצוואה.
יחד עם זאת, החוק מפרט מי לא רשאי לקבל ירושה על פי צוואה. הכוונה היא למי שגרם למותו במתכוון של הנפטר או, לחלופין, זייף את צוואתו על מנת לזכות בנתח ירושה לעצמו.
מס על ירושה
בישראל אין מס ירושה. הוא בוטל בשנת 1981 לאחר דיון סוער על נחיצותו ותרומתו לכלכלה. לכן, כיום, ישראל היא אחד המקומות הטובים ביותר למות בהם ונחשבת מקלט מס ירושה לכל יהודי בעולם.