על כל עסק להיות זהיר בבחירת רואה החשבון. רואה החשבון הוא יחיד המוסמך לחתום על דוח רווח והפסד, אבל לא רק. רואה חשבון מגיש גם דוח מס אישי, הצהרת הון, דוחות שנתיים ודיווחים שונים לרשויות המס בהתאם לצרכים של העסק ובעליו. מי שרוצה יכול להכין את הדוח לבד, אבל רק רואה חשבון מוסמך יכול לחתום עליו.
אתם רוצים למצוא מומחה שיהיה מחויב להצלחתך ויותר משאתם רוצים רק מישהו שיודע להכין דו"חות מס ומקבל תשלום לפי שעה. אתם מעוניינים ביועץ נאמן. ואכן, לבחירתו של רואה חשבון יש קשר להצלחתו של העסק.
בעלי עסקים שעברו את התהליך מציעים להתחיל את תהליך הגיוס של רואה החשבון מוקדם ככל שניתן, אז ניתן לקבל ממנו ייעוץ בעת הקמתו של העסק. התנהלות פיננסית נכונה היא בעלת תפקיד מכריע בהצלחתו של בית העסק, ובחירת רואה חשבון נכון ומתאים תוך התארגנות חשבונאית נכונה מול מערכות המיסוי בארץ היא הכרחית
אם ניקח את כל זה בחשבון הנה 8 עצות של עשה ואל תעשה לבחירת רואה חשבון מתאים.
- בקשו מרואההחשבון המלצות ובדקו אותן. משרדטוב לא יהסס לספק מספר ממליצים לבדיקתך לפני חתימת הסכם, אבל בזה לא הסתייםהתהליך. זה הזמן שלכם לפעול: הכינו רשימת שאלות מראש והתחילו לצלצל ללקוחות.בשאלותיכם נסו למצוא מהו הערך המוסף של אותו רואה חשבון, איך הוא תרם לשורה התחתונה,עד כמה הוא היה נגיש, עד כמה הוא נכנס לעומקם של דברים.
- בדקו מכתביהמלצה. רואה חשבון חייב בהשלמת לימודים אקדמיים לתוארראשון באוניברסיטאות ובמכללות המוכרות על ידי המועצה להשכלה גבוהה, לעבור מבחניהסמכה קשים וקפדניים של מועצת רואי חשבון, ולסיים בהצלחה תקופת הכשרה של שנתייםבמשרד רואי חשבון. החברות בלשכת רואי החשבון בישראל אינה חובה.
- בחרו רו"חעמו אתם חשים בנוח. רואהחשבון הוא שותף בעסק. אמנם הוא לא משקיע מכספו, אבל הוא צריך לתת לכם כליםפיננסיים לניהול העסק שלכם. תלוי בסוג העסק, יכול להיות שתהיה לכם תקשורתתכופה ולא רק בסוף שנה ולכן חשוב שתבחרו מישהו שנוח לכם בחברתו. שנעים לכםלשמוע את קולו. יכול להיות שרואה החשבון אליו פניתם הוא מקצוען אמיתי, אבל אםהוא חסר סבלנות, נוטה לכעוס ולא מתייחס בסובלנות למי ששואלים מתוך חוסר הבנה – אז כדאי שתחפשו מישהו אחר.
- מצאי רו"חשיסבירו לכם הכול בלי להיכנס לשפה המקצועית. רואיחשבון רבים פשוט לוקחים את המידע של העסק, מכינים את דיווחי המיסים ואינםמסבירים מה המשמעות האמיתית של המספרים המסתוריים – זה לא טוב ולא מועיל.רואה החשבון צריך לספק לכם כלים, צריך לתת לכם עצות מה לעשות כדי שהדוח הבאיראה יותר טוב. לשם כך, הוא צריך להתאמץ יותר, לגלות יוזמה ויצירתיות וגםלדעת להסביר לכם מה ניתן ואפשר לעשות במסגרת החוק.
- דרשו לוח זמניםמוגדר לתשלומים. אין סיבה שתשלמו רק לייעוץ ראשוני. רואהחשבון אמור להיות מסוגל לתת לכם הערכה של הוצאות שנתיות לאחר ששמע את צרכיכם.
- אל תשלמו ביוקר. מנהל חשבונות או רואי חשבון זוטרים יכוליםלנהל משימות רבות ולכן בקשו תעריפי נפרדים לשירותים נפרדים תוך ציון מי יבצעאיזו משימה: רואה חשבון בכיר, רואה חשבון זוטר או מנהל חשבונות.
- אל תתקמצנו. שלמו שכר טוב לרואה חשבון מומחה, אפילו אםהעסק שבבעלותכם צעיר וקצר במזומנים. כמו בכל דבר אחר, מה שאתם משלמים זה מה שאתם מקבלים.אם תראו ברואה חשבון חותמת גומי, אז תהיו מוכנים לשלם כמו על חותמת גומיובסופו של ענין זה יעלה לכם הרבה יותר. אם תתייחסו לרואה חשבון כאל מי שיכוללחסוך לכם הרבה כסף, וזה מה שיכול לקרות, תהיו מוכנים גם לשלם יותר.
- אל תחפשורו"ח בזמן הגשת הדו"חות השנתיים, בדרך כלל ינואר עד אפריל. בזמן הזה רואי חשבון עסוקים מדי ואתםלחוצים מידי. הקדימו את החיפושים שלכם אחר רואה חשבון שאתם רגועים ויש לפניכםזמן להתארגנות.
בחירת היועץ המתאים לניהול הספרים עשויה להיות ההבדל המשמעותי להגעה מהירה וקלה יותר להצלחה. בנוסף לכך, אם תבחרו היטב, לא תצטרכו לדאוג לגבי טעויות פיננסיות שיסבכו אתכם.