כל פרק בעבודה האקדמית הוא בעל חשיבות ותורם את תרומתו להבנת נושא העבודה הכולל. עם זאת, יש יאמרו כי החלק המשמעותי ביותר הוא החלק של סקירת הספרות. כדי להבין את החשיבות של סקירת ספרות, כדאי להבין ראשית כל במה מדובר בכלל. סקירת ספרות היא דיון בחומר מדעי תיאורטי שנכתב בנושא כלשהו. סקירת ספרות נכתבת במסגרת עבודה אקדמית על מנת להציג את הנושא עליו נכתבת העבודה.
חשיבותה של סקירה ספרותית
סקירת ספרות היא בעלת חשיבות רבה, כיוון שלא ניתן לערוך מחקר ללא הסתמכות על הספרות. ניתן להבין זאת אם חושבים על כך שבעת יצירת רעיון חדש – בדרך כלל מתבססים על רעיונות קודמים; יש יאמרו שלא ניתן כלל לכתוב עבודה אקדמית ללא התבססות על חומרים קודמים.
סקירה ספרותית כגורם מרתיע
סקירת ספרות גורמת לרתיעה לסטודנטים רבים – בעיקר עקב חוסר ניסיון והיכרות טובה עם עקרונות הכתיבה האקדמית. יתרה מכך, חלק מהסטודנטים חשים שהם אינם מוכנים דיים לכתיבת עבודה בסדר גודל כזה. גם סטודנטים שעברו קורס כתיבה מדעית עשויים שלא להרגיש "בבית" כאשר מוטל עליהם לכתוב עבודה אקדמית עם סקירת ספרות מאל"ף ועד ת"ו.
מה עושים כדי לעבור את המכשול?
הדרך המוכחת ביותר לכתיבת סקירת ספרות היא עבודה שיטתית ועל-פי לוח זמנים. בתחילה, עליכם לוודא שאתם אכן מבינים את נושא העבודה ואת תכליתה. לעתים קרובות, תלמידים בוחרים נושא כתיבה בהתאם לתשוקתם, בתקווה שתשוקה זו תעניק להם את המוטיבציה לכתוב ולערוך עבודה איכותית; עם זאת, כדאי לאותם סטודנטים להבין שישנו הבדל בין חיי האקדמיה לחיי היומיום; תכנים הנכתבים אודות נושא כלשהו באקדמיה אינם מתיישבים בהכרח עם הידע והחוויה האישיים של התלמיד. כיצד בכל זאת תוכלו לבדוק אם יש לכם את ההבנה המספקת בנושא? קרוא על הנושא בספרות המחקרית ובדקו שהנושא אכן מתאים לכתיבה אקדמית וכי סיכויי ההצלחה שלכם לכתוב עבודה טובה בנושא – גבוהים. אם ישנם ספקות, עדיף להחליף נושא עבודה ולא להיכנס לעומק העניין ולכתוב על נושא שאינכם מכירים מספיק.
לאחר מכן, קבעו פגישה אישית לייעוץ עם מרצה הקורס ושתפו אותו בנושא העבודה שבחרתם. המרצה יוכל לכוון אתכם ולהעניק לכם את הכלים המתאימים לקידום הכתיבה.
בהמשך, מפו את ראשי הפרקים בסקירת הספרות. תוכלו לעשות זאת על-ידי יצירת טבלה וכתיבת נושא הפרק, החומר הקיים והתוכן בקצרה. דרך זו תעזור לכם בשמירת סדר ורצף בכתיבה ותצמצם בזבוז זמן.
לבסוף, כתבו את העבודה! בכתיבה של סקירת ספרות, זכרו לכתוב בתמצות, להשתמש בפיסוק נכון ולוודא שהכל קריא ונהיר.
סקירת ספרות – לא מפחיד כל-כך כמו שחשבנו...
ניתן לסכם מאמר קצר זה וציין כי סקירת ספרות אינה חייבת להיות עניין מרתיע המונע מכם להתחיל את כתיבה העבודה. עבודה שיטתית הכוללת התייעצות עם המנחה ועבודה בשלבים יגדילו את סיכוייכם לכתוב עבודה אקדמית טובה ואף ליהנות מהתהליך.