ישנו ויכוח ציבורי בישראל סביב החוק לעידוד השקעות הון המציע הטבות מס משמעותיות לחברות גדולות עם נכונות להשקיע כספים בפיתוח מקומות עבודה בפריפריה. הממשלה קבעה את החוק לעידוד השקעות הון מתוך מטרה לפתח את הפריפריה ולספק עוד ועוד מקומות עבודה לתושבים באזורים מרוחקים מאזור המרכז, החוק לעידוד השקעות הון נותן מענקים והטבות לחברות הגדולות בכדי לעודד אותן להקים מפעלים ולהעביר את מרכזי הפעילות שלהן אל מחוץ לאזור המרכז.
בישראל ישנן כ-8 חברות גדולות המחזיקות בסוג של מונופול, לכן, יש הטוענים כי החוק לעידוד השקעות הון משרת רק את טובתן של אותן חברות גדולות. משמעות הדבר היא חוק המספק הטבות משמעותיות בתשלומי המס לאותם בעלי הון חזקים המנהלים לכאורה את הכלכלה בישראל.
הממשלה ערה לבעייתיות
חשוב להבהיר כי מומחים בממשלה אכן מכירים את הבעיה ויודעים כי החוק לעידוד השקעות הון אינו בא לידי ביטוי בעבור עסקים קטנים או עסקים בינוניים. בכדי להפוך את החוק אפקטיבי יותר גם בעבור שאר החברות בארץ ומשקיעים נוספים עבר החוק לעידוד השקעות הון מספר שינויים במהלך השנים. נציין כי היקף ההטבות הניתן לחברות במסגרת החוק מגיע למחזורי כספים של מיליארדים.
הריכוזיות של החוק
יש הטוענים כי גם לאחר השינויים שהוכנסו בחוק הוא עדיין משרת את המאיון העליון בלבד ולא את כלל המשקיעים. החוק מוסיף הטבות לחברות הענק ומחזק את המונופול שלהן ואת השליטה שלהן במשק הישראלי. לאור הדברים האלו עורר החוק התנגדות בקרב מומחים בתחום. המומחים בתחום טוענים כי החוק גורע מהכנסות המדינה ממסים בהיקף של מיליארדים, דבר אשר אינו מועיל לכלכלת המדינה על אף מקומות העבודה שנוספו באזורי הפריפריה. דיונים רבים נעים גם היום סביב החוק לעידוד השקעות הון תוך טענות לכאן ולכאן.