כפתורים בכל הצבעים.
חומרים: כל הכפתורים הבודדים והמיותרים שמתגלגלים בבית, בכל צבעי הרשת והקשת. שקיות ניילון או קופסאות קטנות. אם אפשר, גם חוט ניילון או חוט אחר. תנאי הכרחי: הנכדים יודעים שאסור לבלוע כפתורים!
אפשר להעסיק את הנכדים שעה שלמה במשחקים עם כפתורים וללמוד תוך כדי משחק הרבה מאד מושגים – או לשנן מושגים מוכרים, למשל: צבעים, גדלים, משקל יחסי, מספרים, סימטריה, חרוזים, אסתטיקה וכו'.
משחק בצבעים.
נתחיל מהצבעים: הנכדים אמורים לסדר את כל הכפתורים לפי משפחות של צבעים או לפי הצבעים עצמם. אפשר אדומים, ירוקים, צהובים, לבנים, כחולים, כתומים, סגולים – וגם גוונים: תכלת, ורוד, ירקרק וכו'. אפשר להסתפק בצבעים כהים ובהירים ואפשר לסדר את כל הכפתורים לפי סדר צבעי הקשת בענן.
משחק בגדלים.
בקשו מהנכדים ליצור נחש של כפתורים, מהכפתור הכי גדול עד לכפתורון הכי קטן. יופי של נחש!
משחק במשקלים.
כעת נסדר את כל הכפתורים הכבדים והשמנים בערימה אחת, ואת כל הכפתורים הקלילים בערימה נפרדת. היכן הערימה הגדולה יותר? איפה מספר הכפתורים הגדול יותר? האם יש קשר בין השניים?
משחק במספרים.
כעת יש לסדר את כל הכפתורים לפי מספר החורים שיש בכל כפתור- אין ברירה, צריכים לספור! יש להציץ גם מאחור – לעתים שם מסתתר החור.
משחק בחרוזים.
הציעו לילדים משחק בחרוזים, למשל: כפתור כחול יוצא במחול, כפתור ירוק ממש מתוק, כפתור צהוב נראה קרוב וכו'.
ולקינוח: משחילים.
כעת נותנים לכל נכד חוט ניילון שבקצהו האחד קשרנו כפתור אחד. מחלקים את כל הכפתורים שווה בשווה בין כל הנכדים, סופרים עד שלוש ונותנים להם להשחיל את כל הכפתורים. מי מסיים ראשון?
זאת גם הזדמנות ללמד סימטריה: לסדר כפתור כחול – צהוב – כחול, או: ירוק – אדום -סגול – אדום – ירוק.
זאת גם הזדמנות לדבר על אסתטיקה: איזה צבע טוב להניח ליד איזה צבע? זה כמובן עניין של טעם, אבל עדיין שווה להתווכח על טעם ועל ריח.
בילוי נעים!