על מנת להתמודד בחכמה עם הסיכונים השונים האורבים לבית העסק חשוב לדעת לחלק אותם מראש. החלוקה המרכזית הינה לסיכונים אסטרטגיים וסיכונים ארגוניים, סיכונים תפעוליים המגיעים מתוך המיזם, סיכונים כלכליים שונים מבחוץ ומבפנים וכן סיכונים עסקיים ברמות השונות. ניהול נכון של סיכונים אלו, אבחנה מדויקת ומתוזמנת של הסיכונים, היוודעות ויכולת זיהוי מוקדם של כל אחד מהמשברים שהוזכרו יכולים למנוע את המיזם מנפילה או מהפסדים כלכליים חמורים.
ללא סיכונים אין מיזם - והסיכונים יהרגו את המיזם
בלא אסטרטגיית ניהול סיכונים מפותחת למעשה הארגון או המיזם - יאבד את אופן התנהלותו השוטף ויגיע למצבי משבר. על מנת להתמודד כהלכה עם המשברים השונים חייב הארגון להכיר סוגים שונים של סיכונים ולדעת להתמודד אתם בהצלחה. למעשה, ללא הסיכונים השונים הארגון עצמו לא יכול היה להתקיים שכן מעצם טבע קיומו המיזם מצריך מידה עצומה של סיכון כספי, נפשי ועסקי. כל סיכון מחייב את ניהולו באמצעות תכנון נכון של הסיכון.
הגדרת סיכונים
הגדרת סיכונים הינו הצעד הראשון בניהול הסיכון עצמו. על מנת להכיר יותר את הארגון ואת הסיכונים הקיימים בו חשוב לדעת כבר מרגע קריאת המאמר - אילו כלים יש לארגון להתמודד עם הסיכונים השונים. כמו כן, חשוב להגדיר את הסיכונים האפשריים. האם המנהלים בחברה מודעים בדיוק ויודעים לציין את הסיכונים האפשריים? עד איזו רמה מודעים המנהלים לסיכונים השונים? נפילת טלפוניה למשך כמה שעות, איבוד מידע יקר אודות לקוחות, מערכות לא עובדות ועוד - כל אלו יכולים להביא לסיכונים אמיתיים לחברה.
חישוב הסיכון
על מנת להתמודד עם הסיכון כמו סטארט אפיסטים טובים ורבים אחרים בתחום חשוב להכיר את נוסחת חישוב הסיכון. הסיכון הוא למעשה מכפלה של הנזק האפשרי ושל הסבירות למימוש האיום. יזמים רבים גמו גיא גלבויז ואחרים היטיבו לקלוט את הסיכונים השונים עוד בתחילת דרכם כך שיכולים היו להגדיר מחדש את המטרות לאחר ההתגברות על הסיכונים בארגון. מאחר ולא ניתן לחשב בדיוק את גובה הסכנה לחברה, ברוב המקרים מחושב הסיכון על ידי הסתמכות על מקרי עבר בארגונים אחרים או הערכה גסה.לסיכום ניתן לומר שללא אסטרטגיית ניהול סיכונים וכן אנשי מקצוע המכירים את התחום ושולטים בו נאמנה, כל מיזם נמצא בסכנה של ממש.
המאמר באדיבות גיא גלבויז