הבורסה ומסחר במניות
הבורסה למסחר בניירות-ערך בתל-אביב, הוקמה כמוסד שמטרתו לשרת ולהסדיר את המסחר בניירות-ערך, בארץ. מסחר בבורסה מתבצע באמצעות חברי הבורסה המבצעים מסחר במניות וניירות-ערך אחרים עבור הלקוחות שלהם. חברי הבורסה הם בנקים ומוסדות אחרים המכונים ברוקרים. דוגמאות למוסדות כאלה הם: קרנות השתלמות וקרנות פנסיה. נייר ערך מקנה לבעליו זכויות מסוימות. מניה היא סוג מסוים של נייר-ערך אשר מקנה לבעליו בעלות חלקית בחברה המנפיקה ומעמד של שותף באותה החברה. מספר המניות אשר בבעלותו של אדם קובעת את חלקו היחסי בחברה ומידת השליטה שלו באותה בחברה.
משקיעים
במניות משקיעים אנשים וגופים שונים. כארבעים האחוז מהמניות מוחזקות על-ידי ישראלים ותושבי חוץ המוגדרים כבעלי עניין בחברות. השישים אחוז הנוספים מתחלקים בין: כלל הציבור בישראל, משקיעים פרטיים ומוסדיים מארצות שונות, קופות הפנסיה והגמל שבמדינה, חברות הביטוח השונות וקרנות הנאמנות.
מסחר
מסחר בבורסה מתרחש באמצעות הפקודות של קנייה ומכירה המועברות על-ידי חברי הבורסה בישראל ובכל העולם. מסחר בבורסה בנוי מחמישה שלבים עוקבים: טרום פתיחה, פתיחה, רציף, טרום נעילה ונעילה. כיום, מאפשרת הטכנולוגיה הממוחשבת גישה לכל המידע ובאותו הזמן, לכל אזרח כמו לברוקר או מנהל תיק ההשקעות. בזכות טכנולוגיה זאת, מתאפשר מסחר עצמאי בבורסה. כלומר, כל אזרח יכול להחליט לקנות או למכור ניירות ערך בכל זמן על-פי מידע המושג באופן עצמאי וללא תלות בבנקאי או בברוקר.
קביעת מחירים
מעבר, למתן אפשרות של בקרה אישית ומידית לאדם הפרטי על ניירות הערך שלו, מייעל מסחר עצמאי בבורסה את המסחר בבורסה. במשך יום מסחר נשלחות הפקודות לקנות או למכור את ניירות הערך השונים על-ידי משקיעי הבורסה. מכירה/קנייה של נייר-ערך כלשהו מתבצעת כאשר ישנה התאמת מחיר בין פקודת קנייה ופקודת מכירה של אותה המנייה. כל אחת מעסקאות מסחר במניות או בניירות-ערך אחרים קובעת את המחיר של אותה המניה.
קרן נאמנות
כאשר רוכשים קרן נאמנות למעשה רוכשים "תיק השקעות" קבוע הכולל ניירות ערך קבועים ומנוהל על-ידי מנהל קרן עבור כל המושקעים בה. שווים של ניירות-הערך (הנכסים) הנכללים בקרן הנאמנות נקבע על-פי ערכם בסוף היום.