יש דרכים בהן עובדים צריכים לזהות ולהעריך סיכונים כאשר נקודת המוצא היא הצורך להפחית ולמנוע אותם על מנת למנוע פציעות ופגיעות מיותרות בגוף ובנפש, כמו גם למנוע הוצאות מיותרות הנובעות מהפסד ימי עבודה הכרוכים בפציעות של עובדים. צריכה להיות היררכיה של אמצעי מניעה ובקרה - כשמתחילים עם מניעת הסיכון , ואם דבר זה אינו אפשרי , אמצעים הנדסיים \ טכניים , אמצעי בטיחות של מקום העבודה והמידע וההכשרה הנוגעים להם צריכים לשמש במקומם. ציוד מגן אישי צריך לשמש אך ורק כמוצא אחרון.
לצערנו , ישנם מעסיקים המעודדים את העובדים שלהם להשתמש בציוד מגן במקום ייעוץ בטיחות מבלי לשקול בכלל כיצד להציג להם אמצעים טובים יותר למניעה ובקרה של סיכונים שיכולים להעלים את השימוש בציוד מגן אישי. דבר זה מוביל למספר בעיות:
*ציוד מגן אישי מגן רק על האדם שלובש אותו, בעוד אמצעים למניעת הסיכונים מגינים על כל הנמצאים במקום העבודה ,
*רמת הבטיחות המקסימלית האפשרית בתאוריה מגיעה רק לעיתים רחוקות עם ציוד מגן אישי וגם קשה להערכה.
*ההגנה האישית אינה אפקטיבית משום שציוד המגן אינו מתאים , או יושב בצורה לא נכונה או שתחזוקתו ירודה או שהשימוש בו נעשה בצורה לא נכונה.
* ציוד מגן אישי יכול להגביל את העובד על ידי הפחתת חופש התנועה שלו או טווח הראייה שלו או עלי ידי הוספת משקל שעליו לסחוב. כמו כן בעיות הבריאות והבטיחות שזה עשוי לגרום , כמו גם להוביל לגישה של "האשמת העובד" כאשר הוא מסיר את הציוד בשל אי הנוחות הנגרמת לו.
* שימוש בציוד מגן באקלים חם יכול להיות לא נוח במיוחד עבור העובד , לדוגמא , שימוש במסיכת פנים מלאה והגנת גוף בשמש הקופחת במהלך הקיץ הוא כמעט בלתי אפשרי, יכול לגרום להתייבשות , כאבי ראש והתעלפות.
סוגים שונים של ציוד מגן אישי הם:
קסדה או מגן ראש.
הגנה או אטמי אזניים.
מגיני עיניים כמו משקפי הגנה או מסכות פנים.
מסכות נשימה עם סוגי פילטרים שונים.
כפפות מסוגי חומרים שונים.
נעליים מיוחדות להגנה.
בגדים להגנה , אוברולים או סינרים.
בגדי הגנה למזג אוויר רטוב.
חגורות או חוטי הגנה.
ישנם סכנות אפילו כשיש אמצעים טכניים או הנדסיים , מערכות בטיחות בעבודה או טכניקות אחרות. זה תמיד ייתכן שישארו כמה סכנות. הסכנות הללו עשויות להוביל לפציעות של:
- ריאות מנשימת אוויר מזוהם.
- ראש או כפות רגליים בשל דברים שנופלים מגובה.
- עיניים לדוגמא מחלקיקים שמתעופיים או מתזים מנוזלים כימיים.
- אזניים מיותר מידי רעש.
- עור ממגע עם חומרים כימיים.
- גוף מחום או קור קיצוניים.
לפעמים ציוד מגן אישינצרך במקרים אלו כדי להפחית את הסיכונים, אך רק כשהוא בא כתוספת לאמצעי ל הדרכות בטיחות או בקרה אחרים שכבר נמצאים במקומם.