תכנון וייצור בעזרת מחשב, מוכר יותר בראשי התיבות תיב"ם (CAD – computer-aided design), הינו השימוש במערכות מחשב לשם סיוע ביצירה, התאמה, אנליזה ואופטימיזציה של תכנון מוצרים. השימוש בתוכנת CAD מבוצע כדי להגביר את פרודוקטיביות המתכנן, לשפר את איכות תכנון המוצר, את התקשורת הדוקומנטרית, וכן לטובת בניית מאגרי מידע ייצוריים. תוצרי CAD לרוב מוצגים בצורת קבצים אלקטרוניים להדפסה, עיצוב בעזרת מכונה, או אופרציות ייצור אחרות.
תכנון וייצור בעזרת מחשב מנוצל בתחומים רבים. שימושו בתכנון מערכות אלקטרוניות ידוע בשם "מיכון תכנון אלקטרוני" (מאנגלית – EDA – Electronic design automation). בתכנון מכני הוא נקרא "מיכון תכנון מכני" (מאנגלית – MDA – Mechanical design automation) או תרשים בעזרת מחשב (מאנגלית – CAD – Computer-aided drafting), אשר כולל את תהליך יצירת שרטוט טכני, בעזרת השימוש בתוכנת מחשב.
בתוכנת CAD עבור תכנון מכני נעשה שימוש בגרפים מבוססי וקטורים על מנת להציג את האובייקטים של התרשים המסורתי, אך ניתן גם להפיק גרפיקה ממוחשבת המציגה את ביצועיהם הכוללים של האובייקטים בתכנון. בכל אופן, תוכנת CAD לתכנון מכני מציגה יותר מאשר צורות בלבד. כמו בתרשים ידני של שרטוטים הנדסיים וטכניים, פלטי CAD מעבירים אינפורמציה, כגון חומרים, תהליכים, מימדים, טולרנטיות ועוד, ע"פ מוסכמות מוגדרות יישום.
אפשר להשתמש ב- CAD על מנת לעצב עקומות וצורות במרחב הדו-מימדי (2D); או עקומות, שטחים ומוצקים במרחב התלת-מימדי (3D).
CAD הינו כלי תעשייתי בעל שימוש נרחב בענפים רבים, לרבות תעשיות הרכב, תעשיית בניית האוניות, ענפי החלל והתעופה, תכנון תעשייתי ואדריכלי, פרוסתטיקה ועוד. ל CAD יש גם שימוש נרחב בהפקת אנימציה ממוחשבת עבור אפקטים מיוחדים בסרטים, בפרסומות, וכן בספרי הוראות טכניים.
המודרניזציה בה ניתן להימצא במקומות רבים בו זמנית, יחד עם עוצמת המחשבים, המשמעות היא שאפילו בקבוקי בשמים ושמפו מעוצבים בעזרת שיטות שהמנדסי שנות ה- 60 אפילו לא חלמו לשמוע עליהם. בשל חשיבותו הכלכלית האדירה, CAD הפך לכוח מניע רב במחקרי גיאומטריה חישובית, גרפיקה ממוחשבת (חומרה ותוכנה) ועוד.