פוליאוריטן – פוליאוריטן מוקצף
פוליאוריטן מוקצף – הבידוד היעיל ביותר!
פוליאוריטן הוא חומר פולימרי, אשר משמש בעיקר לעבודות של איטום ובידוד במבנים מסוגים שונים. במרבית המקרים עושים שימוש בצורה המוקצפת של הפוליאוריטן – פוליאוריטן מוקצף, שהו אבעל תכונות ייחודיות אשר הופכות אותו ליעיל ושימושי בבנייה ובעבודות דומות. כאמור, פוליאריטן משמש בעיקר לבידוד, בזכות התכונות הייחודיות שלו כמבודד תרמי מצוין, מבודד אקוסטי ועוד. חומר הפוליאוריטן הומצא בשנות ה-40 של המאה ה-20, על ידי אוטו פון באייר. למעשה, מאז ההמצאה התפתח הפוליאוריטן בצורה מדהימה, ונוצרו לו עשרות שימושים. בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 נרשמו מאות פטנטים אשר שייכים לפוליאוריטן באופן כללי ולפוליאוריטן מוקצף בפרט – בממוצע פטנט ליום! אין ספק שמדובר בחומר שימושי, אשר אכן משמש רבות בבנייה עד היום.
שימוש בפוליאוריטן מוקצף
השימוש בפוליאוריטן מוקצף נעשה בשתי צורות עיקריות. צורה אחת היא של לוחות מוכנים העשויים מפוליאוריטן, ומשמשים לבידוד במקומות מתאימים. פוליאוריטן מוקצף בלוחות משמש לציפוי של משטחים שונים, למילוי חללים ועוד. ניתן למצוא אותו במקומות כמו גגות רעפים, קירות, מבני חקלאות, מבני קירור, משאיות קירור, מיכלים מסוגים שונים ועוד. צורת השימוש השנייה בפוליאוריטן היא שימוש בהתזה. פוליאוריטן בהתזה מיושם על ידי מכונה מיוחדת המיועדת למטרה זו, מה שדורש מיומנות ומקצועיות בתחום. ההתזה יוצרת שכבת בידוד אחידה, חלקה ויציבה, שאין בה נקודות תורפה (בשימוש בלוחות מוכנים של פוליאוריטן מוקצף נוצרים חללים ומרווחים בין החלקים, ובהם עלולה להצטבר רטיבות). שימוש בפוליאוריטן בהתזה מתאים במיוחד למשטחים מכל הסוגים – ישרים או מעוקלים, למילוי של חללים ועוד.
יש גם חסרונות
עם כל היתרונות של הפוליאוריטן, ובמיוחד הנוחות שבשימוש בו, חשוב לדעת שלחומר הייחודי הזה ישנו גם חיסרון אחד משמעותי – פוליאוריטן הוא חומר דליק. הוא עשוי להידלק כאשר הוא חשוף לטמפרטורה גבוהה במיוחד. כמו כן, כאשר הפוליאוריטן נשרף, הוא מדיף גזים רעילים. באותו אופן, בחשיפה ממושכת לשמש הפוליאוריטן נוטה להישחק. לכן, חשוב להשתמש בחומר היעיל הזה בצורה בטיחותית, עם הגנות למניעה של שריפות, ובמקומות שאינם חשופים כלל לשמש, על מנת לשמור הן על הבידוד והן על הבריאות של הסובבים.