נכסי מוניטין וקריירה שצבר בן-זוג במהלך שנות נישואיו הינם נכסים ברי איזון לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג. לפיכך, בעת הגירושין ניתן לטעון לחלוקתם כחלק משכלול הרכוש המשותף הכולל של בני הזוג. משרד עו"ד טל איטקין המתמחה בדיני משפחה והמעמד האישי, מסביר על טיבם של נכסי הקריירה והתנאים לחלוקתם.
מהם נכסי מוניטין וקריירה?
נכסי קריירה, הינם נכסים אישיים שצבר האדם הודות למקצועו ועבודתו במשך שנות הנישואין של בני הזוג, לרבות המוניטין והרווח שהפיק ממקצועו ברבות השנים והרווח שעשוי להפיק מעסקיו בעתיד. בעבר, רווחה בבית המשפט העליון התפיסה לפיה נכסי קריירה הינם נכסים אישיים שאינם ברי חלוקה במסגרת חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג. בעשור האחרון, השתנתה התפיסה הנ"ל, וכיום כמעט ואין עוררין על כך שנכסי מוניטין וקריירה הינם נכסים ברי איזון כאמור בחוק יחסי ממון בין בני זוג. יחד עם זאת, לאור אופיים האישי של נכסים אלו, פיתח בית המשפט העליון בהלכותיו השונות כללים להכרה בזכותו של בן הזוג השני לקבלת נתח מנכסי הקריירה של בן זוגו וקבע כיצד יש לחשב את הרווחים שהפיק בן הזוג מן הקריירה בה השקיע לאורך חייו.
התנאים להכרה בנכסי קריירה כנכס בר-איזון
תנאי ראשון ועיקרי להכרה בנסי קריירה ומוניטין כנכס בר איזון, הינו קיומו של פער ממשי בהשתכרות הצדדים, מסבירה עורכת הדין טל איטקין. אולם, לא בכך סגי. על-מנת שבית המשפט יקבע כי יש לאזן את שוויים של נכסי הקריירה, על בן הזוג הטוען לחלק בהם להוכיח קשר סיבתי. דהיינו, יש להוכיח כי הפער הממשי בהשתכרות נובע מן ה"וויתור" שעשה בן הזוג התובע על פיתוח קריירה עצמאית משלו, בכדי לאפשר לבן הזוג השני לבנות לו קריירה עשירה ומוניטין. לרוב,הכירה הפסיקה באפשרו לחלוקת נכסי הקריירה במצבים בהם הוכיח בן הזוג כי הפער הממשי בהשתכרות הצדדים נבע מהיות "בן הזוג הביתי", קרי, בן הזוג אשר שקד על גידול הילדים וטיפול במשק הבית בכדי לאפשר לבן זוגו להשקיע את מלוא מרצו בפיתוח קריירה אישית עצמאית.
אופן חישוב נכסי הקריירה בעת איזון המשאבים
הרציונאל מאחורי ההכרה בנכסי קריירה כנכסים ברי איזון, מצוי בצורך ליצור שוויון בין הצדדים לאחר הגירושין. לפיכך, על דרך הכלל ימנה בית המשפט אקטואר מטעמו בכדי לאמוד את שוויים של נכסי הקריירה ויחלק את הנכסים בהתאם, תוך התחשבות בהכנסתו הקיימת או הצפויה של בן הזוג התובע והתייחסות לפרמטרים נוספים המשתנים בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה.
בנוסף, קיימת דרך חלופית באמצעותה יכול בית המשפט להגיע לשוויון המיוחל בין בני הזוג. חוק יחסי ממון מסמיך את בית-המשפט לסטות מחלוקת רכוש שוויונית בין בני הזוג בעת הגירושין במקרים מיוחדים המצדיקים זאת. באמצעות שימוש בסמכותו, רשאי ביהמ"ש לקבוע כי הצד בעל כושר ההשתכרות הנמוך יותר יזכה לחלק גדול יותר מן הרכוש המשותף ובכך "יתוגמל" על אובדן כושר ההשתכרות שנגרם לו ברבות השים נוכח הויתור שעשה למען פיתוח הקריירה של בן הזוג השני.
לסיכום, מחדדת עוה"ד טל איטקין, נכסי קריירה הינם נכסים ברי איזון ובתי המשפט נכונים לחלקם במסגרת איזון המשאבים כאשר נסיבות המקרה מצדיקות זאת. עם זאת, בשל אופיים האישי של נכסים אלו הם אינם מאוזנים באופן אוטומטי להבדיל מיתר הרכוש המשותף. לפיכך, בטרם מוגשת תביעה לאיזון נכסי מוניטין וקריירה, מומלץ לפנות לאיש מקצוע שיוכל לאמוד את סיכויי התביעה.