יותר ממחצית מהאוכלוסייה מעידים כי בשלב מסוים בחייהם הם סבלו מכאבי גב תחתון. הכאבים מפריעים לחיי היום יום ויכולים להיות כאבים זמניים או כרונים. הסיבות לכאבי הגב יכולות להיות שונות כשבאחוז קטן של הכאבים מדובר על פריצת דיסק שלעתים אף דורשת ניתוח. אופן הטיפול בכאב ייקבע לאחר אבחון של מקור הכאב וחומרת המצב.
אבחון
אבחון המקור של כאבי גב תחתון נעשה באמצעות תשאול, בדיקה פיזית ידנית ואמצעי הדמיה כמו צילומי רנטגן, CT ו- MRI. התשאול והבדיקה הפיזית ינסו לאתר את המיקום המדויק של הכאב ולזהות האם יש באזור גם אדמומיות או נפיחות שיכולות להעיד על מצבים דלקתיים. המטרה של האבחון הפיזי היא להחליט האם יש לשלוח את המטופל לבדיקות נוספות ואלו. בדיקות המעבדה השונות יוכלו להצביע על פגיעות במבנה השלד כמו תזוזה או פריצה של הדיסק. בהתאם לאבחון של מקור הבעיה ורמת החומרה שלה ניתן יהיה לקבוע דרכי טיפול והאם מספיק לבצע שינוי באורח החיים או שיש לבצע הליך התערבותי ניתוחי.
שינוי באורח החיים
כאבי גב תחתון הם לא מחלה אלא תופעה אשר הולכת ומעסיקה יותר ויותר אנשים בשל אורח החיים המערבי. ישיבה ממושכת על כיסאות עבודה מול המחשב ומיעוט בפעילות גופנית אלו הגורמים העיקריים ליצירת הבעיה. גורמים נוספים המובילים לכאבים יכולים להיות פציעות, הריונות, עודף משקל ועבודה פיזית. ברוב הפעמים שינוי באורח החיים יוביל להטבה משמעותית בכאב. לאחר אבחון ראשוני יוכל הרופא להמליץ למטופל על פעילויות לשיפור הכאב כמו למשל הליכה, שחיה, הפניה לפיזיותרפיה ויכול להיות שהרופא ימליץ על שילוב נטילת משכחי כאבים.
הליך ניתוחי
כאבי גב תחתון שאינם מטופלים נוטים להחמרה. ההליך הניתוחי יעיל כמעט בכל המקרים ודורש מהמטופל להגיע לאשפוז של עד יממה. לאחר הניתוח ניתן לחזור בהדרגה לפעילות פיזית ומומלץ לשלב פעילויות משקמות כמו פיזיותרפיה, שחיה או פעולות כושר אחרות.