פעם היה מדרג ברור בתחום החינוך מהטוב לפחות טוב - תיכון, כפר נוער, פנימייה. זו היתה התפישה בנוגע לרמת החינוך שיקבלו הילדים על פי סוג המקום שאליו יירשמו.
לרוב מי שלא התקבל לתיכון נרשם לכפר הנוער ומי שלא התקבל לכפר נוער חיפש לעצמו פנימייה.
רק שהמאה ה-21 מוכיחה שחינוך הוא לא שטנץ ושהמדרג הזה כבר אינו תקף, כיום כשקיימים בתי ספר כמו לדוגמא ויצ"ו נחלת יהודה בראשון לציון שמשלבים את כל שלושת האפשרויות, כשקיימים כפרי נוער שמובילים את ציוני הבגרות הארציים כמו ויצו נהלל ופנימיות איכותיות כמו בויאר בירושלים יכול כל תלמיד לבחור את מסגרת הלימודים המתאימה ביותר עבורו בלי להיות מקוטלג כאיכותי פחות או כאיכותי יותר.
אך על פי מה בוחרים את מסגרת הלימודים?
בוחנים את היתרונות בכל אחת מהאפשרויות ומתאימים אותה לצרכים של התלמיד:
לימודים בבית ספר תיכון
בית ספר תיכון הוא לרוב קרוב יותר לבית ומאפשר להמשיך ולגור בבית של ההורים, כך, לא נוצר ניתוק מהמשפחה, החברים מבית הספר הם לרוב חברים שגרים קרוב, כך שניתן להיפגש איתם אחרי הצהריים ויש נגישות הרבה יותר רבה של ההורים למסגרת החינוכית. כך, יכולים גם ההורים לעקוב טוב יותר אחרי ההישגים או הבעיות של הילד וליצור ערוץ תקשורת מהיר ואפקטיבי יותר עם בת הספר.
לימודים בכפר נוער
כפר נוער הוא בעצם קהילה לימודית שמספק לבית הספר התיכון מרחב לימודי ייחודי של מרחבים ירוקים, נגיעה במקצועות חקלאיים ושילוב של עבודת כפיים כחלק ממסגרת הלימודים ומתקני לימוד מגוונים. אם בעבר כפר הנוער היה פתוח רק במסגרת של פנימיה, היום כפרי נוער רבים כבר אינם מבוססים רק על פנימייה בלבד. היתרון הגדול הוא סביבת הלימודים המיוחדת שעבור תלמידים שמחפשים ערך מוסף מלבד ציונים בבית הספר יכולה להפוך את ה"אנטי" ללימודים לחוויה חיובית שתתבטא גם בציונים גבוהים יותר בסופו של דבר.
השילוב של חקלאות בלימודים וסביבה ירוקה עבור תלמידים שמגיעים מאזורים עירוניים מאוד, היא לעיתים כל מה שדרוש כדי להפוך תלמיד בינוני למצוין.
לימודים בפנימיה
לימודים בפנימיה אינם מתאימים לכל אחד. הריחוק מהבית ומחיק המשפחה יכול ללכת לשני קצוות: או להיות חוויה טרואמטית שתפגע בסופו של דבר בהישגים הלימודיים או חוויה מתקנת וחיובית. לכן, למי שקשור מאוד למשפחה וקשה לו יותר הניתוק, עדיף שילמד במסגרת קרובה וייחכה לצבא כדי לעזוב את הבית אך למי שרוצה לצאת למסגרת רחוקה יותר הפנימייה יכולה להוות מקום שבו הוא יכיר חברים ברמה אישית שלא ניתן להכיר בתיכון רגיל, יפתח עצמאות ויכולת התמודדות שאין לבני נוער בגילו וישיג גם תוצאות לימודיות שלא היה משיג בבית ספר רגיל בגלל שהסביבה הביתית שלו מקשה עליו את הלימודים. או בגלל בעיות משפחתיות או בגלל עודף לחץ להצליח.
יש עוד יתרונות רבים לכל אחת ממסגרות החינוך ולכן, חשוב לבחון את כולן ולא לפסול אף אחת לפני שבוחרים מסגרת לימודים תיכונית. חשוב לדעת, בכל מסגרת שבוחרים ניתן למצוא תיכון, פנימייה או כפר נוער ברמות שונות הן חברתיות, הן חינוכיות והן לימודיות. אף מסגרת לא צריכה להגביל את ההצלחה של התלמיד אלא בדיוק להיפך.