חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

המלחין הנאצי שלא הכרתם - קארל אורף

מאת: ישראל סבאמוסיקה18/02/20141355 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בתכניתהריאליטי "אקס פקטור" קיבלנו הזדמנות לשמוע וליהנות משירים ויצירותמוזיקליות אהובות, חלקן עכשוויות וחלקן מהעבר. אולם בין כל השירים, הושמעוקטעים מיצירה אחת שאינה חלק משירי התחרות. יצירה זו הייתה "כרמינה בואנה" (Carmina Burana, 1938), היצירה הפופולארית של מלחין גרמני ששגשג תחת השלטון הנאצי, המלחין השנוי במחלוקת קארל אורף.

הסקירה הבאה של חייו של קארל אורף חוברה על ידי צוות הכותבים של חברת ביירון, המעניקה שירותי תרגום מקצועיים מאז 1987, במעל 40 שפות.

קארל אורף (Carl Orff),יליד מינכן, הוא דמות אניגמטית בהיסטוריה המוזיקלית של גרמניה הנאצית. גםכיום, שנים לאחר מותו, מתייסר הממסד המוזיקלי עם יצירתו ובשאלה האם אדם רשעיכול לייצר יצירת אמנות מעולה. כאמן, היה נדמה שגורלו נחרץ עם עלייתהנאצים לשלטון, היה סביר לצפות כי הוא ייהפך לקורבן נוסף למדיניות הדיכויהתרבותי של הרייך השלישי. אולם אורף הצליח לבסס עצמו ולשגשג בתוך גרמניההנאצית ובאמצעות חוגי האליטה הנאצית. גם לאחר מלחמת העולם השניה היה נראהכי גורלו נחתם אך שוב הצליח אורף להציג פנים שונות וזכה להמשיך בפועלו עדלמותו בשנת 1982. הן עם עליית השלטון הנאצי והן בזמן קריסתו וכניסת כוחותבעלות הברית התנהל אורף באותו אופן – נמנע מאחריות אישית ומוסרית ולאחר מכןביקש כי ימחלו לו על כישלונו לקבל על עצמו אחריות כזו.

אורףהחל את פועלו בשנות ה- 1920 וביסס עצמו כדמות משמעותית בנוה המדברהמוזיקלי המודרניסטי של מינכן. המוזיקאי הצעיר אף שיתף פעולה עם ברטולדברכט וכך ביסס את שמו כיוצר אוונגארדי. אולם פרסומו והצלחתו העיקרית החלהבתחילת שנות ה- 1930, לצד עליית כוחו של היטלר והמשטר הנאצי אשר עתידים היולשנות את היצירה המוזיקלית בגרמניה באופן דרמטי.

אורף,כמו אחרים בתקופתו, נחשב שמאלן, היו לו ידידים יהודים רבים והיתה אף שמועהשהוא רבע יהודי. בין אם למרות זאת ובין אם בשל כך אורף מעולם לא יצא כנגדהשלטון הנאצי או התנגד למדיניותה. הוא בחר להתעלם מכל קשריו עם יהודים,שמאלנים ואמנים מודרניסטיים, הוא הדגיש את שנאתו לג'אז והפגין את הערכתוהרבה והכנה למוזיקה עממית.

במהלךשנות ה- 1930 אורף ניסה להוכיח ולהציג את נאמנותו למשטר. למרות שמעולם לאהיה חבר המפלגה הנאצית, האמן ניסה והצליח לשלב עצמו במשטר. למרות שבתחילההמוזיקה שלו, כמו זו של פאול הינדמית (Paul Hindemith) וארנסט קרנק (Ernst Krenek),נחשבה כ"מנוונת" בעיניי המשטר, עד תחילת שנות 1940 המוזיקה שלו היתה אהובהעל רבים. בשל האהדה הרבה ליצירתו בקרב חברי האליטה הנאצית, יצירתוהמשמעותית ביותר, "כרמינה בואנה",הפכהלאחת היצירות הפופולאריות ביותר בגרמניה הנאצית. בחוגים הנאצים "כרמינהבואנה" הועלתה לדרגת יצירת מופת. קנטטה זו וסימלה את "תרבות הנוער" שלהרייך השלישי. ביטוי לכך ניתן למצוא בהתייחסות ליצירה בעיתון נאצי (V?lkischer Beobachter): "מוזיקה מסוג זה, ברורה, סוערת ועדיין תמיד ממושמעת, היא הנדרשת בימינו".

לאחרהמלחמה אורף היה ברשימה השחורה של אוהדי המשטר הנאצי, אך גם מרשימה זוהצליח להימחק לאחר שטיהר את שמו בעזרתו של חבר אמריקני. אורף הצליח להטעותולהציג עצמו כפעיל התנגדות במהלך ימי המשטר הנאצי, גם את יצירתו הפופולאריתמימי הנאצים "כרמינה בואנה" הציג כיצירה אנטי-נאצית. כך המשיך אורף אתפועלו לאחר המלחמה מבלי שידבק פה כתם השלטון הנאצי בו פעיל וזכה להצלחהרבה.

אורף,שכעת חשש מלהיות "יותר מדיי נאצי" לאחר שנים בהם חשש מלהיות לא מספיקנאצי, הצליח להסיר מעצמו את כתם קרבתו לשלטון הנאצי על ידי כך שהציג עצמוכפעיל בארגון ההתנגדות במינכן "הוורדים הלבנים", אותו הקים חברו קורט הובר.

קורטהובר היה אקדמאי יליד שוויץ, הוא היה חברו של אורף ואף עזר לו בעבודתוהמוזיקלית ובכלל זה סייע לו עם יצירתו "כרמינה בואנה", היצירה שכפי שצוייןקודם לכן פרסמה את אורף ואפשרה את הצלחתו תחת השלטון הנאצי. הובר, בשונהמאורף, התנגד התנגדות נחרצת לשלטון הנאצי. אורף מעולם לא שיתף פעולה עםארגונו של הובר. יתרה מזאת, כאשר הובר נעצר על ידי השלטון הנאצי, פנתה אשתושל הובר, קלרה, לאורף בתחינה שיעזור לבעלה. אורף הפנה עורף לחברו ולאהסכים לסייע. הובר נעצר, עונה, עמד במרכז משפט פומבי והוצא להורג.

בסרט על קארל אורף "או פורטונה" ("O Fortuna",טוני פלמר, 2008), חושף טוני פלמר הבימאי כי בתום המלחמה ולאחר שטיהר אתשמו בפני השלטון החדש כתב אורף מכתב מתנצל בו חשף את רגשותיו. המכותב היהלא אחר מאשר הובר.

"הואחשב רק על עצמו", אומרת קלרה הובר. בסרט היא מספרת שלאחר מעצרו של בעלההגיע אורף מבלי שידע כי הובר נעצר. היא פנתה אליו וביקשה את עזרתו. תגובתוהראשונה, אומרת קלרה, היתה דאגה בדבר הסכנה בה הוא נתון בגלל שהכיר אתהובר. דברים דומים אומרת גם בתו, לה התכחש כל חייו, "היו לו את החיים שלווזה הכל".

אורף נפטר במינכן בשנת 1982 וזכור כאחד המלחינים הבולטים ביותר של גרמניה במאה ה-20.

 



תגיות המאמר: חברת ביירון, קארל אורף


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ישראל סבא

מאת: ישראל סבאקולנוע03/04/14896 צפיות
נראה שבמקרה של שמות סרטים האצבע 'קלה יותר על ההדק' והנכונות לשנות את השמות היא בוודאי גדולה יותר מבמקרה של יצירות ספרות למשל. התוצאות הן מבדחות ולעתים אף מעליבות את התעשייה, כאשר השיקול המוביל בבחירת השם יהיה תמיד כלכלי.

מאת: ישראל סבאעסקים - כללי19/02/14985 צפיות
לנוכח הגלובליזציה העסקית ההולכת ומתרחבת, חברות רבות מוצאות עצמן נזקקות לתרגם מסמכים משפטיים שונים. על המתרגם להבין את כל הדקויות של חוזה מסוים, ואת הדרכים השונות בהן ניתן לפרש כל אחד מסעיפיו.

מאת: ישראל סבאעסקים בינלאומיים13/02/148485 צפיות
תרגום עוקב שווה תרגום סימולטני, לא? אז זהו - שלא! חברה שמזמינה שירותי מתורגמנות חייבת לדעת מה ההבדל בין שתי השיטות ומהו השירות היעיל והחסכוני ביותר עבורה. המאמר נותן כמה עצות טובות בנושא.

מאמרים נוספים בנושא מוסיקה

מאת: רויטל ל מוסיקה02/12/205147 צפיות
אחת מצורות הבילוי הפופולריות בשנים האחרונות היא הקריוקי אשר מקורו במדינת יפן ופרושו "תזמורת ריקה". אנשים מסתבר מאוד אוהבים לשיר, ולכן כל אירוע בו תהיה הפעלה אקטיבית, כזו שהאורחים יוכלו להביע עצמם ולהתבטא בשירה, יהפוך למשהו מוצלח.

מאת: חיים נוימוסיקה12/08/205632 צפיות
הסינגל החדש של הזמרת והיוצרת יעלה אלישיב, CRAZY TIMES הוא מצמרר, מרגש ומבליט את יכולותיה הווקאליות והמוזיקליות. את השיר כתבה והלחינה יעלה בתקופת סגר הקורונה והוא כבר זכה לתהודה רבה בקרב מאזיניה וציבור נרחב.

מאת: חיים נוימוסיקה26/07/205647 צפיות
גם זה הגיע: המנון לקורונה, המגפה שנחתה על העולם, זוכה גם לשיר קליל וקצבי ולסינגל חדש של הזמר יהודה אברון.

מאת: אידובמוסיקה29/12/196288 צפיות
הייתה תקופה לפני הרבה מאוד זמן שראש-הממשלה שלנו, ביבי נתניהו, השתמש במשפט הבא בשביל להגדיל לעצמו את כמות המצביעים - לכל ילד יהיה מחשב בבית. ביבי השתמש במשפט הזה בתור כלי שכנוע. מכוון שהייתה תקופה שלא היה מחשב בכל כיס והגישה לאינטרנט הייתה מאוד מצומצמת. לעומת התקופה של היום שבו לכל ילד כבר יש גישה כמעט בלתי-מוגבלת בשביל לגלוש באינטרנט.

מאת: אידובמוסיקה13/12/193676 צפיות
אם היינו חיים עשור אחורה והייתם רוצים לבנות אולפן-הקלטות הייתם צריכים לעבוד כלכך הרבה שעות בשביל להקים את האולפן הכי פשוט. אבל היום, ההוצאה הכי יקרה שלכם כנראה תהיה מחשב ואם אתם קוראים את המאמר הזה אז אני מניח שיש לכם מחשב. במאמר הזה אני רוצה להסביר מה הם כוחם של פלגינים.

מאת: אידובמוסיקה09/12/193641 צפיות
כיום אנחנו חיים בתקופה שמאוד קל לשמוע שירים. בלחיצת כפתור אנחנו יכולים לשמוע איזה שיר שאנחנו רוצים או אלבום שלם מבלי לחשוב יותר מדי. אנחנו כלכך רגילים לשמוע שירים לפי בחירה שלא קיים אתר אחד, אלה כמה אתרים שתהליך הורדת שירים מיוטיוב או מכל אתר אחר היא מאוד פשוטה. למרות שאיכות השירים פחותה מזו של השירים שהופקו באלבום, אנחנו בתור צרכנים מעדיפים את הנוחות של לשמוע מתי שאנחנו רוצים מאשר לשמוע שירים באיכות גבוהה.

מאת: אידובמוסיקה02/12/193898 צפיות
מי מאיתנו לא שומע היום שירים דרך יוטיוב? היום הדרך המקובלת לשמוע שירים היא דרך שירות סטרימינג כלשהו כשהדרך הכי פופולרית היא מיוטיוב. אני נתקל בהרבה מקרים שבהן כל קבל עם ועדה מבקש ממני להסביר לו איך מורידים שירים מיוטיוב. בדר"כ אני גם שואל "למה צריך להוריד את השירים מיוטיוב? הרי מאוד נח וקל פשוט להיכנס ליוטיוב ואז לשמוע את השירים שאנחנו רוצים", התשובה הקבילה שאני מכבד היא דווקא מזמרים שרוצים להתאמן על שירים מסויימים אבל הם לא תמיד נמצאים במקום שהטלפון שלהם קולט וויפי (wifi) בשביל להפעיל יוטיוב...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica