לאחרונה נכנסה לתוקף החלטה 1155 שהינה המשכה של החלטה 979 בנושא הסדרה של זכויות החקלאיים בקרקע ושימושים החורגים בקרקע חקלאית. משמעות ההחלטה היא שחקלאיים יוכלו למכור או להשכיר את בתיהם, להעביר זכויות על הקרקע ולפצל את יחידות הדיור בחלקת המגורים.
בארץ ישנם 50,000 לערך בתי אב במושבים ובקיבוצים הנמצאים בשבע מאות ישובים חקלאיים. עד כה החוזים שהסדירו את ההתיישבות על הקרקע נעשתה עם האגודות השיתופיות ולא ישירות עם בעלי הקרקע. בדומה לכך בקיבוצים ההסכם נחתם עם אגודת הקיבוץ. המשמעות היא כי אלו היושבים על הקרקע אינם בעלי הקרקע ולכן הם מוגבלים במכירה או שינוי יעוד הקרקע. ההסדר החדש מאפשר להם לעגן את זכויותיהם על הקרקע בחלקת המגורים בלבד. מכאן שהם יוכלו למכור או לפצל את שטחה מגורים כראות עיניהם, לאפשר לבניהם לגור בנחלה או להשכיר יחידות דיור.
חילוקי הדעות בנושא החלטה 979 הביאה לתשע עתירות שהוגשו נגד שתי ההחלטות, ולאחר שבג"צ דחה אתעתירות אלו ניתן כיום לעדן את זכויותיהם של בעלי הנחלות בחלקת המגורים ומותירה שימוש תעסוקה לא חקלאי בחלקה זו. חלקת המגורים הינה 2.5 דונם תוחכר לבעל הנחלה בחוזה חכירה לדורות - תקופה המתחדשת אחת ל- 49 שנים. ויתרת המשבצת המגורים תוחכר לאגודה בחוזה חכירה לדורות. החלטה זו הינה וולנטרית וחקלאים שירצו להצטרך יוכלו לעדן את זכויותיהם בחלקת המגורים שהיא חלקה א'.
החלטה 979 מאפשרת בשלב א' להסיר את זכויותיהם של בעלי הנחלות על הקרקע לאחר תשלום דמי החכירה שהינו בגובה של 3.75%מערך הקרקע. ומאפשר זכויות בניה של 375 מ"ר למגורים. ביטול הרצף הבן דורי שהיה קיים עד כה. המשמעות היא שבעל הנחלה יוכל לבנות יחידות דיור לבני המשפחה ולא רק לבן ממשיך או לבחור לפצל יחידות דיור מחלקת המגורים תמורת תשלום.
שלב ב' של ההחלטה - בעלי הנחלות יוכלו לרכוש את מלוא הזכויות למגורים הקיימות והעתידיות תמורת 33% מערך הקרקע.
החלטה 979 תתאפשר גם לקיבוצים לעגן את זכויות החברים.
קרא עוד על החלטה 979 והחלטה 823