כמעט בכל אירוע ובטח שבימי הולדת, העניין המרכזי סובב סביב העוגה. כל שאר הדברים שמסביב, בין אם מדובר במקום בו תיערך יום ההולדת, הכיבוד, נושא המסיבה ועוד, השתנה לאורך השנים ונבחר בהתאם לאישיות החוגג, אך העוגה עודנה נשארה כמוטיב המרכזי במסיבה ואי אפשר לוותר עליה. זוהי מסורת להביא או לקבל עוגה ואף לנשוף על הנרות הדלוקים שמונחים על העוגה כמספר השנים אותם חוגגים.
עוגות יום הולדת שינו את צורתם לאורך השנים. אם בעבר העוגות היו פשוטות בצורת עיגול, ריבוע או מלבן ועם ציפוי מסוים, הרי שהיום השמיים הם הגבול וכמעט ואין דבר שהוא בלתי אפשרי בכל הנוגע לעוגה הן מבחינת הצורה, צבעים, גודל, עיצוב ועוד. איו יותר עוגת שוקולד עגולה מסורתית, כי אם העוגות הפכו גם הן להצהרה אפנתית. כל מי שבעל דמיון מפותח או אוהב לחשוב מחוץ לקופסה, יכול להכין או להזמין עוגה ממאפיות יוקרתיות או בעלי מקצוע מהתחום אשר יפסלו ויבנו עוגה בדיוק על פי רצונו.
את העוגה ניתן לפסל, לבנות, ליצור עוגות בגדלים, כמויות, חיתוכים שונים, צורות וצבעים בהתאם לבקשות לרצונות הלקוחות. ניתן ליצור עודה בצורת תיק או נעל של מותג אהוב, או ללכת לכיוון העוגות הגדולות שנראות כמו יצירת אומנות שפיסלו במיוחד כגון עץ גדול ופרחים מסביב, תיבת אוצר ופנינים ועוד. כמובן שגם מוטיבים מסרטים אהובים או דמויות מוכרות מסרטי ילדים גם כן מבוקשים.
ישנם חומרים רבים אכילים אשר איתם ניתן לפסל את הדמויות והפרטים הקטנים אשר משמשים לקישוט העוגה כגון בצק סוכר, צבעי מאכל וכדומה. נוכל למצוא עוגות מבצק סוכר במבחר רב של עיצובים ודוגמאות. מעבר לכך, העזרים והטכניקות ליצירת אותן עוגות ובנייתם בהתאם התפתחו מאוד ומשמשים לבניית אותן עוגות אשר דורשות תכנון ושרטוט לפני שיוצרים אותן.
עוגת יום ההולדת תמיד הייתה ותמיד תהיה חלק בלתי נפרד מאותה חגיגה. העוגה השתנתה רבות לאורך השנים ומגיעה בצורות שונות, גדלים או טעמים שונים בהתאם לרצון של אותו חוגג. המבחר הינו עצום ולא חייב להסתפק במה שמוצע לנו בחלון ראווה אלא לתכנן ולעצב עוגה על פי טעמנו האישי ולהזמין אצל אותו בעל מקצוע.