לכולנו יש רגשות. כולנו מרגישים מאושרים, שמחים, אהובים או סוג אחר של רגשות חיוביים. אך, לא מעט פעמים אנחנו גם כועסים, מאוכזבים, עצובים, מדוכאים ועוד.. כולנו חווים רגשות כי אנחנו בני אדם. אבל זה לא העניין! העניין הוא שישנם אנשים רבים מאמינים שהם אינם מסוגלים לשלוט ברגשות שלהם. כלומר, הרגשות הם מחוץ לשליטתם.
לפעמים, מתוך צורך מלהימנע לחוות רגשות מסוימים, אנשים לפעמים מוכנים לנקוט פעולות שאינן מקדמות ויכולות להיות אף מזיקות. למשל - אלכוהול, סיגריות, אוכל. במקום להקשיב לאות שהרגש הזה בא להעביר, להבין מה המסר, הם פשוט מנסים להימנע מהם ולהתמודד איתם.
לפי טוני רובינס, אחד המאמנים המובילים בעולם, ישנם 4 דרכים בסיסיות שבהן אנשים מתמודדים עם רגש:
1. הימנעות - כולנו רוצים להימנע מרגשות שיכולות לגרום לנו כאב. אבל מצב זה, בדרך כלל, או מוביל אותנו למצב שממנו אנחנו חוששים או מונע מאיתנו לגמרי לחוות את הרגש. למה הכוונה? לדוגמה - ניקח רגש של דחיינות. וניקח בחור צעיר שמאוד רוצה להכיר בחורה.
אם הבחור סובל מפחד לדחייה, הוא כבר מראש מתכנת את עצמו שהבחורה תדחה אותו ברגע שהוא ייגש או לחילופין, הוא לא יפנה אליה בכלל מההתחלה בגלל אותו הפחד להיות נדחה. התמודדות בדרך של בריחה והימנעות מהרגשות במקום להסתכל עליהם כאתגר יוצרת מלכודת.
אולי, להימנע מרגשות לטווח הקצר יכול למנוע מאיתנו הרגשה של כאב אבל לטווח ארוך יותר זה עלול למנוע מאיתנו אהבה, אינטימיות, אושר, שמחה, את מה שאנחנו חושקים בו כל כך.
רגש שלילי זה סימן שאומר לנו שצריך לשנות את הגישה, את החשיבה, את ההתנהגות, צריך לתת משמעות חיובית לאותו הרגש שבעבר ראינו אותו כשלילי ולפעול בדרך אחרת.
2. התכחשות - הרבה אנשים מנסים להימנע מהרגש על ידי ההתכחשות, הם מנסים להתנתק מהרגשות השליליים האלה על ידי אמירות כמו - זה כל כך גרוע, בן בזמן שהאש בפנים ממשיכה לבעור, להיות יותר ויותר לוהטת. ככל שממשיכים להכחיש את המצב הרגשי, כך הכאב הולך וגדל.
לכן, הפיתרון הוא להקשיב למסר שהרגש בא לתת לנו, כל עוד נמשיך להתעלם, הכאב רק יגדל ואנחנו נמשיך לסבול, "לאכול" את עצמנו מבפנים.
3. תחרות - האם יצא לך לספר למישהו על הבעיות שלך ושמעת אותו אומר - אתה חושב שאתה מרגיש רע? אה, המצב שלי יותר גרוע! זה סוג שלישי של התמודדות עם רגשות שליליים. במקום ללמוד מה המסר של אותו הרגש השלילי, הם מתחילים להתחרות עם האחרים, "מתגאים" מהמצב החמור שלהם.
זוהי מלכודת מאוד מסוכנת. האדם פשוט שם את עצמו במצב של רגשות שליליים שנמשכים אליו כל הזמן. הגישה היא להתמודד עם הרגשות המכאיבים בדרך אחרת וחיובית שהיא:
4. ללמוד ולהשתמש - אם אנחנו רוצים ליהנות מהחיים, להצליח בהם, אנחנו צריכים להבין ששליטה ברגשות שלנו היא בידינו. עלינו לגרום לרגשות לפעול למעננו, לא נגדנו, לא להתעלם מהם או להפחית במשמעותם. כל הרגשות, אפילו אלו שמכאיבים ביותר, מהווים סוג של מצפן שמכוון אותנו לפעול על מנת להגיע ליעדים שלנו, ללמוד, לצמוח ולהתפתח.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם רגשות שליליים היא להבין את העובדה שכולם משרתים אותנו, כולנו באים להעביר לנו מסר, לתת אות. רגשות שאנחנו רואים כשליליים אינם אלא קריאה לפעולה, שצריך לעשות משהו, לשנות משהו. אז מהו המסר? ואיזה מסר מעבירים לנו סוגים שונים של רגשות?
לפני שנדבר על המסר עצמו ועל קטגוריות של רגשות, חשוב להבין מה גורם לנו להרגיש רגשות מסוימים, מה גורם לנו להרגיש מאושרים לעומת להרגיש מאוכזבים. על זה נדבר במאמר הבא.
בינתיים, אם אהבת את המאמר, מוזמן להגיב, לשתף
דיאנה בן צבי
מורה דרך להגשמה עצמית