חתימה של נוטריון מעניקה למסמכים אישיים או ציבוריים תוקף ואישור נאמן למקור. ייפוי כוח נוטריוני במשמעותו הוא למעשה מסמך אשר חתום על ידי עורך דין נוטריון. הצורך באותו ייפוי כח נוטריוני מתעורר במהלך עסקאות נדל"ן ועקב צרכים אישיים. כמעט כל אדם נתקל מספר פעמים במהלך חייו בסיטואציה בה הוא זקוק למעורבות של נוטריון, עם או ללא ייפוי כוח.
בעבור אלו אשר פונים לראשונה אל נוטריון, נסביר כי החוק אוסר חתימה על ייפוי כוח ללא נוכחות של נוטריון. ללא חותמת רשמית של נוטריון, המסמך לא יזכה לקבל גושפנקה מתאימה. יפוי כוח דרוש במקרים בהם אדם מסוים מבקש לקבל על עצמו את הזכות לפעול בשמו של אדם אחר. אחד המצבים הנפוצים ביותר בתחום, הוא ילדים אשר מבקשים הרשאה חוקית לנהל נכסים, ולקבל החלטות בשם הוריהם המבוגרים.
שני סוגים של ייפוי כוח נוטריוני
1. ייפוי כוח כללי המאפשר למיופה הכוח לבצע פעולות ולקבל החלטות במקום מייפה הכוח. חשוב לציין כי ניתן גם להעניק יפוי כוח ספציפי לתחומים מסוימים בלבד. הסכם יפויי הכוח מקנה למיופה הכוח הרשאות בכפוף להסכם כתוב בין שני הצדדים. נדגיש כי יפויי הכוח מיועד לשירות האינטרסים של שני הצדדים.
2. ייפוי כוח המיועד לרישום עסקאות מקרקעין. בשל סכומי הכסף הגבוהים המעורבים בעסקאות הנדל"ן, דורש החוק ייפוי כח נוטריוני.
איזו משמעות יש לייפוי הכוח?
חתימת הנוטריון על המסמך מקנה לו תו תקן. החתימה מעידה כי המסמך משרת את שני הצדדים וכי הוא נחתם מרצון. בשל הרגישות הרבה המתלווה אל ייפויי כוח, דורש החוק את חתימת הנוטריון. ייפוי כוח נוטריוני הוא מסמך מחייב בעל תוקף משפטי. במידת הצורך, ניתן יהיה להציגו בבית משפט. פרט לכך, משמשת חתימת הנוטריון גם לאימות החתימות. הנוטריון מאשר כי החתימות על ייפוי הכוח תקינות ואותנטיות.
תחת אחריות הנוטריון לוודא כי שני הצדדים מבינים את משמעות הדברים, ואת האחריות המשפטית המתלווה לכך. הנוטריון לא יחתום על המסמך כאשר ישנו ספק באשר למניעים. במקרים בהם החתימה על יפוי כוח אינה נעשית מרצון או בהתאם לחוק, הנוטריון לא ייתן יד לדבר ולא יטביע חתימתו על המסמך.