וירוס מוזאיקת המלפפון הוכר בשנת 1934 כאשר מלפפונים נראו כבעלי סימנים פסיפסיים. מכאן קיבל הוירוס את שמו-מוזאיקת (פסיפס)המלפפון.
מאז שהתגלה הספיק הוירוס להדביק גם צמחים רבים אחרים-בעיקר ירקות כגון קישואים, פלפלים,שעועית, עגבניות, גזר, תרד, סלק ועוד. כמו כן נדבקו עשבים ,פרחים וצמחי נוי. הנגיף לרוב מתפשט בעיקר על ידי כנימות, אך הוא יכול להתפשט גם באמצעות בני אדם.
אבחנה
איבחון נכון של הוירוס בצמחים שונים, דורש מיומנות. לכן עדיף לשלוח צמחים שנחשדים בזיהום למעבדה, על מנת לאבחן מחלות צמחים וכך היעדר או נוכחות של וירוס כלשהו יכולות להיות מאושרות ע"י סרולוג.
לרוב, הוירוס מראה סימפטומים על העלים אשר נקראים בשם "אפקט שרוך הנעל". אפקט זה נראה כמו שרוכים של נעל ע"ג העלים והוא גורםלעלים צעירים להשאר ננסיים. יחד עם זאת, ישנם צמחים מסויימים אשר מגיבים לווירוס אחרת.
וירוס מוזאיקת המלפפון הפוגע במלפפון- מתחיל את דרכו בפגיעה בעלים של המלפפון. לאחר מכן הוא ממשיך לירק עצמו. המלפפונים נהיים גבשושיים ובעלי גוון אפרפר. טעמו של המלפפון יהיה מר. הווירוס אשר פוגע בעלי הסלרי, פוגע בהם בצורת"שרוך הנעל" . אבל - ניתן להתבלבל בקלות בינו לבין וירוס פסיפס הסלרי, שנפוץ יותרבקרב הסלרי, כיוון שהשניים דומים מאוד (פסיפס המלפפון ופסיפס הסלרי). בעגבניה- בדרך כלל העגבניה נעשית דלילה ולרוב הוירוס מביא לסופו של הצמח. בפלפלים, הווירוס גורם לסממנים שוניםבמקצת מכל האמור לעיל-עלי הפלפל מפתחים דוגמאות דומות לפסיפס וטבעותלבנות. לפעמים הפלפל עצמו מתעוות ומתחיל להכיל טבעות וכתמים לבנים.
טיפול
לא קיים טיפול יעיל להתמודדות עם הוירוס. שימוש בכימיקלים או בקוטלי חרקים על מנת להדביר את הכנימות המעבירות את הוירוס, התגלה כלא יעיל.
השימוש בחומרי הדברה אף יכול לגרום להפצת הוירוס מפני שבריסוס בורחות הכנימות (מתוך ניסיון להימנע מחומרי ההדברה) לצמחים האחרים ובכך מדביקות צמחים בריאים בזמן קצר מאוד.
הדרך האפקטיבית ביותר להתמודד היא לבצע טיפול מונע ועצירת ההתפתחות של הוירוס.
צמחיםשנפגעו קשות-מומלץ לעקור מן השורש. צמחים אשר נראים בריאים למרות הפגיעה יש לגזם, כולל העלים והירקות הפגועים. כמו כן יש לנקש את כל העשביה שמסביב ולחטא את כל כליהעבודה.
לאחר הניקיון יש לשרוף את הגזם בשביל לוודא שלא נשארות אף שאריות מן הוירוס אשר עלולות לגרום להתפתחות מחודשת בצמחים הבריאים.
מומלץ להמנע מלשתול צמחים רגישים באיזור שבו התפשט הוירוס. ישנם זנים מסויימים של צמחים שהונדסו להיות עמידים יותר מול הנגיף אך מומלץ פשוט להמנע משתילה באיזור הנגוע.