גיזום עצים הוא חשוב מאוד במסגרת הטיפול בגינה שלכם, וכמו כן להגנה על חייכם ואף על רכושכם.
עצים גדולים ובלתי מטופלים עלולים לקרוס בשלב כזה או אחר, אם בגין גילם המתקדם ואם בשל נזקי מזג האוויר. כאשר העצים בגינתכם אינם גזומים כראוי-אתם נמצאים בסכנה.
אך מלבד כל האמור לעיל, גיזום עצים הוא רלוונטי במיוחד לשימור הצמח עצמו ולטיפוחו, למשל- גם עצי פרי יכולים להשבר מתוך עומס כובדם של הפירות על גביהם.
כמו כן, רבים מבצעים גיזום עצים בכדי לעצב את העץ כרצונם (בצורות ובגדלים שונים).
מנגנון הגדילה בעצים, נמצא בבקרתו של "השלטון הקודקודי". למעשה, לכל גזע או ענף יש מוביל.
המוביל צומח קדימה ותפקידו לשמור על הסדר, בכך שאינו מאפשר לפקעים האחרים לפרוץ עד שהוא מתרחק מהם, במידה מספקת אשר לא תאפשר לפקעים האחרים להתחרות במוביל.
כך, למעשה, כל פקע שנוצר שומר על היררכיה-צומח קדימה ו"מדכא" את אלו שמאחוריו כדי למנוע תחרות- עד שהתרחק מהם מספיק.
הגזע בו נמצא המוביל הראשי מכונה הגזע המרכזי וממנו מתפתחים ענפים וגזעים אחרים. כאשר כורתים גזע- מופר הסדר הטבעי. כלומר, כעת כבר אין ענף מוביל.
מן הגזע הכרות מתפרצים ענפים אשר מתחילים את התחרות ביניהם-התחרות הזו מובילה לצמיחה מואצת של ענפים ארוכים ודקים יותר, אשר צומחים ללא שליטה ומכונים "ענפי מים".
החזקים שבהם גדלים ומתעבים - ולבסוף מגיעים לגודל המקורי של הענף בתוך פרק זמן קצר מאוד בהשוואה לכמות הזמן שלקח לענף המקורי לגדול.
לענפים האלו אין בסיס עיגון חזק וכתוצאה מכך הם חלשים יותר מהענף המקורי. לכן, לענפים אלו נטייה להישבר.
זוהי הסיבה שענפים מסויימים בעצים מסויימים דורשים גיזום.
ישנם עצים אשר אינם מחייבים גיזום לשם שימור הצמח, לדוגמא העצים ברוש וארז-ועוד עצים כדוגמתם אשר בנויים בצורת "פירמידה" ובשל כך אין "תחרות" בין הענפים לבין הגזע וסיכון לקריסת הענפים או הגזע קטן משמעותית.
לעומת זאת, עצים גדולים אשר נוטים לפתח מספר גזעים וענפים ארוכים במיוחד-דורשים גיזום על בסיס קבוע.
מתי גוזמים?
בעצי נוי נוטים להמתין להתפתחותו של הענף המוביל עד שיגיע לגובה של 2.5 מטרים. כאמור, כאשר גוזמים את הענף המוביל מאפשרים התפתחות של ענפים נוספים.
בעצי פרי ניתן לגזום בגבהים נמוכים יותר.
כמובן שעצים אשר קצב צמיחתם מהיר יותר יזדקקו לגיזום לעתים קרובות יותר.