טביעה עלולה להיות אחת מהתאונות הקטלניות ביותר שיכולה להתרחש בבית. למה? מכיוון שלרוב היא מתרחשת עקב טעות אנוש, רשלנות, הסחת דעת, שכחה, אלכוהול או חוסר מודעות וחינוך להתנהגות בטוחה בבריכה, ג'קוזי ומערכות ספא למיניהם וניתנים למניעה.
אם אתם בעלים של בריכת שחייה או ג'קוזי עליכם לכסות את פתחי הניקוז ולרענן את ציוד ההצלה. כל הבוגרים בבית ובני נוער חייבים לדעת טכניקות הצלה ולהיות מסוגלים לפקח על פעילות השחייה והבריכה באזור בכל עת. בטיפים הבאים ישנם הצעות כיצד למנוע טביעות ואפשרויות להתפתחות מחלות למיניהם:
צאו מתוך נקודת הנחה כי כל הילדים הם בסיכון פוטנציאלי
מהי קבוצת גיל בסיכון הגבוה ביותר לטביעה? ובכן ילדים ובני נוער צעירים נמצאים בסיכון הגדול ביותר לטביעה. ישנם ילדים מתחת לגיל 5 ומתבגרים ובוגרים בין הגילאים 15 – 24 אשר שיעורי הטביעה בגילאים אלה הגבוהים ביותר. יש למצוא לכל קבוצת גילאים את הפיתרון הלוונטי והאולטימטיבי כאשר גילאים קטנים מצריך השגחה של מבוגרים יחד עם חינוך וגילאים בוגרים יותר חינוך והשגחה נוספת כדי לוודא שאינם נתקלים בקושי או מתפרעים שלא לצורך.
השתמשו במספר שכבות הגנות
במצבים שיש למנוע אסונות טביעה בבריכות שחייה, ג'קוזי ומערכות ספא נוספות ככל שיהיו הגנות כך ייטב ונבטיח לצמצם את מספר האסונות שעלולות להתרחש, להלן 7 נקודות הגנה נוספות שעשויות להבטיח ולהיות גורם נוסף במסננת של מניעת אסונות טביעה ואלו הם:
השגחת מבוגר הכוונה לפוקוס וריכוז מלא מבלי הפרעות ובילבול:
כל הזמן, ללא יוצא מן הכלל מבלי להשיח את הדעת אפילו לא לצורך:
* הודעת טקסט שעליכם לקבל או להגיב.
* שיחת טלפון נייד או נייח שעליכם לבצע.
* מעבר ליחים שעלולים להמצא בסביבת המקום.
* חטיפים, שתייה או כל דבר שמצריך הליכה של רגע לפנים הבית.
* להשלים עבודה שנשארה לכם למחר לעבודה
* אם מתנהל שיח עם אדם אחר להמשיך לשמור על קשר עין עם הילד בבריכה, הבן שיח יוכל לשמוע אתכם למרות שעיניכם ממוקדות בצעירים שבבריכת שחייה.
* הסחות דעת נוספות שעולה לכם לראש שלא צויינו כאן, המשיכו כל עת לחשוב איך להיות ממוקדים ולחשוב על גורמים שעלולים להפריע ולנטרל אותם מבעוד מועד, ממש לצפות את העלול להתרחש.
ללמוד החייאה וטכניקות הצלה בטוחות
אתם יודעים שבשביל ללמוד החייאה יש להרשם בהקדם לקורס החייאה הקרוב למקום מגורייכם? הרשמו עוד היום שהרי תאונות לא מחכות להתרחש הם קורות מבלי התראה מוקדמת או לוחות זמנים מסודרים. לכן הקדימו תרופה למכה.
לקיחת שיעורי שחייה וחינוך לבטיחות והתנהגות במים
אם אתם בעלים של בריכת שחייה או ג'קוזי בגינה ובין אם לאו יהיה זה רעיון טוב לוודא כי ילדיכם (כולל נכדים,נינים) ילמדו כיצד לשחות. רוב הילדים אוהבים ללכת לשחק בבריכה או בג'קוזי בימי הקיץ החמים. עליהם ללמוד את הטכניקות הבסיסיות לבטיחות שחייה וכללי התנהגות במים. אולם יחד עם זאת העובדה כי ילדיכם עברו שיעורים אלה אין בהם להטמיע בכם את תחושת הביטחון שהם מוגנים ודבר לא עלול להתרחש יש תמיד לפקח שכן עין נוספות בוחנת ומשגיחה לא תזיק לעולם.
שחייה ושתיית אלכוהול = מיקס קטלני ומתכון לצרות
השימוש באלכוהול באסונות טביעה שמתרחשים הוא בערך כ – 70% בקרב בנים בגיל ההתבגרות. מי לא שמע על "החבר'ה במסיבה שקפצו לבריכה בגלגולים או בדרכים שונות ומשונות או תעלולים מטופשים אחרים במסיבות? יש לדאוג על ידי חינוך ואם צריך על ידי משגיח שדברים אלו לא ייתרחשו, יש להסביר ולחנך ולהשפעות האלכוהול על גופינו.
משרד הבריאות ממליץ להימנע משתיית אלכוהול לפני או במהלך שחייה, שייט, סקי וכמובן בעת השגחה ופיקוח על ילדים.
זיכרו: צריכת אלכוהול משפיעה על שיווי משקל, קואורדינציה ושיקול דעת וההשפעות מוגברות בעת חשיפה מוגברת לשמש וחום.
החצר האחורית שלכם: גן עדן של ביטחון?
בית יכול להיות המקום המסוכן ביותר. טביעות ילדים מתרחשות לרוב בבריכות שחייה בחצר מגורים. לעיתים קרובות זה מתרחש ממש בבית הקרבן עצמו ולכן ייתכן כי יש לכם שכבות הגנה אבל שום דבר לא יכול להוות תחליף להשגחת מבוגר. בריכות מסוכנים יותר (לפחות פי 4) מנסיעה ברכב. שחייה היא סיכון גדול יותר.
התקפי לב – הגורם השכיח הבא
עבור אנשים עם עבר רפואי שחוו התף טביעה היא הסיבה השכיחה ביותר לפציעה או מוות לא מכוון בנוסף לכך גם מקלחת מצוייה באתר טביעה גבוה ביותר. אם יש לכם בן משפחה או אתם מכירים אדם שחווה התקף בעבר משרד הבריאות ממליץ על פיקוח של לפחות אדם אחד בסביבת מים כולל הבריכות שחייה, שיקלו להתקין מקלחונים ולא אמבטיות לרחצה.
מקרי הכמעט תביעה
ישנם מקרים של טביעה שמסתיימים בקורבנות שסובלים מפגיעות חמורות. מספר לא מועט של ילדים מאושפזים עקב מקרים אלו. רבים מתוכם סובלים מנכות חמורה, פגיעה נוירולוגית ועוד.
לא לשחות לבד!
כלל זה בדרך כלל לא מקבל את מלוא תשומת הלב אבל עדיין הוא מיושם. זהו כלל טוב לילדים וחלק מהמבוגרים שאינם מורגלים לשחייה או שמה יש להם בעיה בריאותית שעלולה לפגוע ביכולתם לשחות בבטחה בכוחות עצמם. יש להתייעץ עם הרופא משפחה בנוגע לכך.