לא ברור מתי התהליך הזה התחיל, אבל ארגון בר מצווה בשנים האחרונות נהיה דומה בצורה מטרידה לארגון חתונה. התהליך קרוב לסיומו כיוון שלא רק בעל השמחה מצפה לכך אלא גם המוזמנים כבר יודעים כי הפורמט שאנו זוכרים משנות ה-90 ואחורה כבר לא קיים.
איזה נושאים צריכיפם ההורים לארגן בעת תכנון בר מצווה? החל מאולם או גן אירועים (כן. סתם מסעדה כבר לא מספיקה) וכלה בגימיקים לבר מצווה ואטרקציות לרוב. עקב בתכיפות והתדירות הגבוהה של אירועי בר ובת מצווה שאותן שנים לילד ולחבריו מהכיתה נוצרת מעין תחרות סמוייה (או לא סמוייה) לגבי היצירתיות והמקוריות של האירוע.
תחת הסיטואציה המתוארת קיימות שתי בעיות עיקריות. הראשונה, קשורה לנושא הכספי. כמו בעולם החתונות, גם כאן, נכנסים החוגגים (או הוריהם במקרה הזה) להוצאות לא מתוכננות ומעל לתקציב בו יכולים לעמוד. אמנם בבר מצווה לרוב מספר האורחים נמוך מכמות המוזמנים לחתונה אך ההוצאה יכולה עדיין להגיע לעשרות אלפי שקלים. הורים רבים מתקשים להציב גבולות לילדיהם בכל הקשור להוצאות אלה כאשר באירוע של חבריו היו אטרקציות, גימיקים מיוחדים או מתנות לאורחים בבר מצווה שעולות עשרות שקלים. נושא בעייתי נוסף הוא השפעת התהליך הזה על התפתחות הילד ותפיסת העולם בעיניו. אם פעם האירוע היה צנוע יותר וההתרגשות (לפחות של הבנים) הייתה רק מקריאת ההפטרה בבית הכנסת, כיום הילדים מתאמנים חודשים על ריקוד מיוחד להופיע ברחבה או שיר או כל רעיון יצירתי אחר.מיקום הילד במרכז תשומת הלב המוגזמת הזו עלול לצור בעיות בהמשך הדרך עבור ההורים בכל ענייני חינוך למינהם.
האם אפשר למצוא דרך ביניים בה נפיק לילד אירוע מכובד אך לא נכנס להוצאות מוגזמות? האמת שזו משימה לא פשוטה והיא דורשת מחשבה ותכנון מקדימים. הרעיון הוא למצוא פתרונות יצירתיים שלא תמיד עולים כסף רב על מנת לתת תחושה מיוחדת לאורחים. אירוע על חוף הים או ליד בריכה לפעמים יהיה זול יותר מאולם אך יהיה מיוחד. אפשר לחלק לאורחים מתנות זולות יחסית בסיום האירוע כדי לתת להם תחושה של פינוק. הכל תלוי בשיתוף הילד בתהליך כדי לא לצור אצלו תחושת ניתוק מהאירוע שלו.