אני כבר יודעת מניסיון עד כמה הנושא בעייתי ומורכב, איתור ספקים באמצעות האתר המפורסם ALIBABA הוא עניין שדורש הרבה יותר הכנה וידע בתחום ממה שרבים חושבים ולצערי ידוע לי על לא מעט מקרים של לקוחות שנפלו בפח זה או אחר של "ספקים" שפרסמו את מרכולתם באתר.
לצערנו, כפי שכולנו ודאי יודעים, שבכל מקום בו ניתן לעשות כסף באופן חוקי וישר ניתן גם למצוא לא מעט גורמים שינסו לעשות שימוש באותה פלטפורמה לרמות ולהונות לקוחות תמימים...
לאחרונה נתקלתי בפוסט מטריד שכתב בעל חברה אמריקנית לאיתור ספקים בסין ואני רוצה לשתף אתכם באמור בו מכיוון שאני חושבת שמוטב לדעת במה דברים אמורים מאשר לסכן את כספכם ואת המוניטין שלכם כסיטונאים/קמעונאים.
כותב הפוסט עוקב כבר זמן רב אחר פעילותו של האתר והתריע כבר רבות על הסכנות הטמונות בשימוש לא משכיל באתר. דאגותיו מפני הסכנות הכרוכות בשימוש באתר כגושפנקה חוקית או רשמית לכל ספק המפרסם בו נובעות בעיקר מפניות רבות שקיבל מלקוחות שפנו אליו לאחר שרומו או נעקצו על ידי גורמי הונאה שונים שעשו שימוש באתר על מנת להעלות בחכתם לקוחות תמימים שסה"כ ביקשו לייבא מסין וסמכו מידי על הנציג/ה הנחמד/ה והשירותי/ת שמיהרו להשיב לפנייתם לבקשת הצעת מחיר.
בעת שהותו של כותב המאמר מהונג קונג הזדמן לו לצפות בראיון עם מר ג'ק מה (Jack Na) המייסד והבעלים של אתר ALIBABA וזה כמו תמיד הרשים אותו מאד בדבריו, מה שמייד גרם לו לרצות לקנות דרך האתר.
אך, בו בעת החל לחשוב על כל הנזק שגרם האתר למאות ואף אלפי לקוחות תמימים שגם הם חשבו שהקנייה באתר בטוחה וקלה ואין מה לחשוש...
העניין הוא על פי הכותב ועלי להודות שאני בהחלט מסכימה עם דעתו, שהאתר ALIBABA גורם למבקריו לחשוב שאיתור ספק מהימן ומקצועי בסין הוא עניין פשוט שאינו דורש ידע מוקדם או הבנה בתחום ובשל כך להסתכן ולהסיר מגננות ולפעול בצורה פזיזה שעשויה לעלות להם כסף רב ומפח נפש גדול.
אך זהו לא המצב גבירותיי ורבותיי, קנייה מסין היא אינה דבר פשוט ועל אף שעל פני השטח התקשורת עם הספקים השונים נראית פשוטה, נעימה וקולחת, תמיד זכרו שאינכם באמת יודעים מי עומד בצד השני ונימוס, חביבות ותקשורת טובה אינם קריטריונים להערכת ספק בסין או בכל מקום אחר.
הכותב מצא מאמר שהתפרסם ב- 2011 במגזין Time Magazine האמריקני שהדאיג אותו אף יותר, במאמר נטען כי לא רק חלק מהחברות המפרסמות ב ALIBABA למעשה אינן חברות כלל אלא גורמי הונאה שונים, אלא שהאתר עצמו לוקח חלק בהונאת לקוחותיו.
"חבר ועדת חקירה פנימית עצמאית Savio Kwan גילה כי מאז סוף 2009, הבחינו מפעילי אתר ALIBABA בעלייה משמעותית במספר תלונות על הונאה כנגד ספקים שסופגו בקטגורית "Gold suppliers", משמע ספקים שקיבלו אישור למהימנותם מגורם אובייקטיבי חיצוני למערכת. החקירה חשפה כי כ- 100 אנשים, מתוך צוות של כ- 5000 איש, היו אחראים להתחמק מעמידה בקריטריונים הסטנדרטיים של אימות ספק והורשו לפתוח דף חברה באתר.
"החברה מסרה כי חשפה מקרי הונאה שבוצעו על ידי 1,219 "ספקים" שסווגו באתר כ"Gold suppliers" ב- 2009 ו- 1,107 מקרים שכאלה ב- 2010. רב מקרי ההונאה בוצעו על ידי גורמים שפתחו דפי חברה באתר במטרה מכוונת להונות את ציבור הקונים באמצעות פרסום של מוצרי צריכה אלקטרוניים במחירים זולים במיוחד ובכמויות הזמנה קטנות.
אם כן, בין אם אתם עושים שימוש ב- ALIBABA ובין אם לאו, ישנם "חוקים" מסוימים שעל פיהם מוטב לפעול בתהליך איתור ספקים באמצעות האתר, ואותם חוקים כוללים התעמקות בחקירת פרטי הספק ואימות הפרטים דרך הצלבת כל הנתונים האפשריים (וכאן אני רוצה גם להדגיש שגם שיחת טלפון עם הספק אינה מאשרת דבר מאחר ואינכם יודעים עם מי אתם באמת מדברים) ולא להסתמך על סיווג הספק כפי שהוא מופיע באתר.
וכעת אני יכולה לומר לכם מניסיוני הרב והארוך ברכש ויבוא מסין שהדרך הטובה ביותר לאמת את פרטיו של הספק המיועד היא לערוך ביקור בחברה/מפעל ולגלות מה עומד באמת מאחורי דף החברה המפואר בו ביקרתם באתר ALIBABA בעיקר אם אתם עומדים להפקיד בידיו סכומי כסף גדולים. כמו כן, אני יכולה לגלות לכם שגם אני, לאחר שנים של עבודה עם ספקים בסין, עדיין מאמתת את פרטיו של כל ספק וספק עימו אני עומדת לעבוד ועושה זאת באמצעות סוכניי הנאמנים והמקצועיים בסין כי אני מעדיפה לא לקחת סיכונים מיותרים וממליצה בחום גם לכם "כבדהו וחשדהו".
עדיף להשקיע בבדיקת הספק באופן מקצועי באמצעות אנשי מקצוע מאשר לסכן את כספכם בקנייה פזיזה לא משנה עד כמה מבטיח נראה על הנייר הספק שבחרתם...