רכישת דירה חדשה מקבלן היא פעמים רבות מה שנקרא בז'רגון המקצועי (והופך במהרה גם לביטוי שגור אצל כל מי שמתחיל תהליך של רכישת דירה חדשה) רכישת דירה "על הנייר". המשמעות היא פשוטה – הדירה שאתם רוכשים איננה קיימת כלל, ואין באפשרותכם לראות אותה ולהבין כיצד תהיה בנויה, למעט דרך אמצעי ההמחשה השונים שיסופקו לכם על ידי הקבלן. אמצעי המחשה כאלה יכולים להיות תכניות אדריכליות של הדירה והבניין, הדמיות ממוחשבות ומצגות כאלה ואחרות, שנוצרו על ידי גרפיקאים שעובדים עם האדריכלים.
מתוך כך, הסיכון שאתם לוקחים על עצמכם הוא מן הסתם גדול יותר מהסיכון שברכישת דירה בנויה או דירה שנמצאת בשלבי בנייה כאלה ואחרים. אתם אמורים להשתמש ביכולת הדמיון שלכם וביצירתיות על מנת להבין כיצד ייראו הבניין והדירה שאתם הולכים לרכוש. התמורה לכך, עם זאת, היא גדולה – הנחות משמעותיות בסכומי הרכישה.
משמעות משפטית של "רכישת דירה על הנייר"
כבר אירעו לא מעט תקדימים משפטיים לפיצוי רוכשי הדירה במקרים של הטעייה חמורה שלהם על ידי אנשי השיווק של החברה הקבלנית ומצגי שווא של הדירה שעוד לא נבנתה. עם זאת, המקרים הללו קורים רק במקרים של חוסר התאמה משמעותי בין המובטח ללקוחות הרוכשים ובין התוצאה הסופית, ולא במקרים של שינויים "קוסמטיים" עדינים, שנתפסים על ידי הרשויות המשפטיות בגדר שינויים לגיטימיים.
מה על רוכש דירה חדשה מקבלן לעשות?
בעת רכישת דירה "על הנייר", חשוב להקפיד על ביצוע כמה בדיקות חשובות, שיעזרו לכם לבצע את העסקה ב"ראש שקט".
ראשית, חשוב לבקר בעירייה ולעיין בתכנית לבניין עיר (תב"ע) החלה על האזור בו מתוכנן להבנות הבניין, כדי למנוע הפתעות לא נעימות בעתיד. במקרים של רכישת דירה "על הנייר", השטח שבו אמור הבניין להבנות ייראה כמו שטח ריק ושומם, אך כדאי לזכור שהוא עתיד להשתנות לבלי היכר לאחר הבנייה. שכונות שקטות ושוממות עלולות להפוך לצירי תחבורה סואנים לדוגמא – דבר שעשוי להיות לטובתכם, כמו גם לרעתכם – הכל תלוי בצרכים שלכם ובסביבה בה אתם בוחרים לחיות.
שנית, רצוי לבקר בבניינים ודירות אחרות שבנה אותו קבלן, על מנת להתרשם מטיב הבנייה ואיכותה, וכדי לקבל מושג על איכות הדירה העתידית שלכם.
דבר שלישי וחשוב, הוא לדאוג לראות את היתר הבנייה של הקבלן לפרוייקט המתוכנן, שלמעט התוקף החוקי שהוא נותן, מאפשר לכם גם לקבל אינפורמציה חשובה על הבנייה והתנאים שבהם מחוייב הקבלן לעמוד.