כשאתם באים לחברים או לקרובי משפחה, מה הדבר הראשון שאתם רואים? הדבר הראשון שאתם שמים אליו לב? נכון, הדלת! לפני הסלון, לפני המבואה, לפני המטבח, ולפני השירותים. הדלת היא חלון הראווה של הבית. הדלת היא כרטיס הביקור של האנשים שגרים בבית. כמו כן, דלתות החדרים הן כרטיסי הביקור וחלונות הראווה של החדרים. בואו נעשה תרגיל רגע: קומו מהמקום, גשו לפתח החדר שאתם נמצאים בו וסגרו את הדלת. עכשיו התבוננו היטב בדלת, ונסו לנחש על סמך הדלת בלבד מה יש בתוך החדר. הצלחתם? כנראה שהדלת מתאימה לחדר. לא הצלחתם? כנראה שלחדר המסוים הזה מתאימה דלת אחרת.
היצע של דלתות כניסה הוא רחב מני ים. בדלתות כניסה למשל, לא דומה דלת יפנית לדלת פלדה, ולא דומה דלת זכוכית לדלת מעץ, ודלת קלאסית לדלת כפרית, וב"לא דומה" הכוונה היא לכל עולם המושגים שמתלווה לדלת ולכל האסואציאציות שדלת מעלה לנו לראש. דלת יכולה לשדר יוקרתיות, דלת יכולה לשדר פשטות, דלת יכולה לשדר תחכום, ודלת יכולה לשדר שילוב של כל הדברים הללו. דלת היא עולם ומלואו, וחשוב שהדלת תתאים לתוכן שבפנים. בואו נחשוב על כמה מוסדות ידועים: בית כלא, בית משפט, מגרש כדורגל, ארמון, ומשרד חקירות. בואו נחשוב עכשיו על דלת הכניסה של כל אחד ואחד מהמקומות הללו. תסכימו איתי שאם נחליף בין הדלת של בית הכלא לדלת של הארמון זה ייראה מצחיק, תסכימו איתי שהמסר של הדלת במשרד חקירות לא יהיה אותו המסר כמו של הדלת במגרש כדורגל. בהקשר הזה מעניין לעקוב אחר התפתחות הדלת בארץ בחמישים השנה האחרונות. בתחילה, עם קום המדינה היו הדלתות זהות כמעט כולן ולא היה בהן שום ייחודיות. לא הוד, לא הדר ולא ברק. בעשרים השנים האחרונות נכנסה תנופה עצומה בנושא של עיצוב הדלתות, וכיום ברור שאין דלת אחת דומה לרעותה ושלכל דלת ודלת יש אמירה מיוחדת משלה.
הדברים האמורים בנוגע לדלתות כניסה נכונים גם לדלתות פנים, עם כמה דגשים מיוחדים. הנה כמה נקודות שחשוב מאוד לשים אליהם לב כשבוחרים דלתות:
א. הרמוניה. דלת צריכה להשתלב עם הסובב אותה. אנחנו יכולים לבחור את הדלת הכי יפה בעולם, לדעתנו כמובן, אבל אם היא לא תתאים לריצוף או לפרקט למשל, זה לא ייראה טוב. לדוגמה, מומלץ שלא לבחור בדלת שצבעה מנוגד לחלוטין לצבע של הרצפה. בדרך כלל זה לא נראה טוב בעין.
ב. סגנון. הדלתות צריכות להתאים בסגנון לשאר העיצוב בבית. אל תשימו דלתות בומבסטיות בבית כפרי, ואל תשימו דלת פשוטה בבית בעיצוב מודרני. מותר, ולפעמים אפילו רצוי, שלדלתות תהיה קריצה מיוחדת, ושהדלתות יעבירו רושם ראשוני מדויק, אבל כן חשוב לשמור שהסגנון יהיה אחיד ושלא תהיה סתירה בין הסגנון של הדלתות לסגנון של שאר הבית.
ג. בידוד. "אזניים לכותל", אומר הפתגם המפורסם. אך פעמים רבות הכותל הוא דלת שלא סגורה מספיק טוב, או דלת שלא מבודדת מספיק מפני רעש. שימו לב שהדלת שאתם בוחרים חסינת רעש במידה הרצויה לכם. אם חשובה לכם האינטימיות, השקיעו קצת יותר מכספכם ורכשו דלת המונעת מעבר רעש וקול.
ד. יופי. זכרו הדלת היא שלכם ובשבילכם. סביר להניח שבמהלך רכישת הדלתות תשמעו מגוון דעות ומגוון רעיונות. בסופו של דבר חשוב שתישארו נאמנים לעצמכם, תבחרו דלת שיפה בעיניכם, שאתם מתחברים אליה, ושאתם מרגישים שיש לה אמירה שנוגעת בכם ושמתאימה לכם.
ה. ידית. אם הדלת היא פלאפל חקשוריאן, הידית היא הטחינה. הידית היא התבלין שנותן לדלת את הטעם המיוחד שלו, היא הערך המוסף שלו. אל תתפשרו בנוגע לידית גם אם זה נראה לכם שולי. לכו ובדקו שהידית נוחה לאחיזה, שהיא לא עדינה מדי ונוטה להישבר בקלות, ושהיא לא קשה מדי ולא ידידותית. זכרו: ידית היא התכשיט שבדלת, וידית יפה יכולה לשדרג מאוד גם דלת לא יקרה.