סערת התקציב המתרחשת בשבועות האחרונים לנגד עינינו משחררת לחלל האוויר אמירות שמדברות על תיקון כואב אך קצר מועד בהווה, לצורך שיפור מצבינו הכלכלי בעתיד. בין אם יש אמת באמירות הללו ובין אם לאו – רק הזמן יגיד. כך או כך, הלך הרוח העומד מאחורי חשיבה ארוכת טווח זו יכול להשפיע גם על סכום פיצויי הפיטורין שנקבל בהווה והכי חשוב, לענות על שאלה הרת גורל אחת: מה יהיה מצבנו הפיננסי לאחר הפרישה לפנסיה?
לפני הכול: איך מבצעים חישוב פיצויי פיטורין?
הרפורמות שבוצעו בשנים האחרונות בתחום הפנסיה הסדירו את נושא החיסכון הפנסיוני, וחייבו את המעסיק לבצע הפרשות לפנסיה של כל עובד כדי להגדיל את הביטחון הכלכלי לו יזכה בעת הפרישה. חלק מהסכומים המצטברים בחיסכון הפנסיוני נובעים מהפרשה של המעסיק לרכיב פיצויים, במסגרת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין. מדוע זה צריך לעניין אותנו?
כי אם בעבר היה מחויב המעביד בתשלום פיצויים בגובה משכורת חודשית כפול מספר שנות הוותק כאשר העובד פוטר מעבודתו, כעת התמונה קצת שונה. את כספי הפיצויים מפריש המעסיק לחיסכון הפנסיוני של העובד באופן שוטף – וסכומים אלו נשארים בידי החוסך בכל מקרה: בין אם פוטר ובין אם לאו. כיצד כל זה משפיע על הביטחון הכלכלי שלנו?
ההשפעה של כספי הפיצויים על הפנסיה שלך
משיכת כספי הפיצויים בעת הפיטורין מפתה, בעיקר לנוכח הפטור הגדול ממס שניתן עליהם (12,120 ₪ על כל שנת וותק). מי לא היה רוצה לקבל מאות אלפי שקלים ליד – ומיד? מי שהיה יודע עד כמה משיכתם בהווה תשפיע על רווחתו הכלכלית בעתיד. תקציב המדינה, זוכרים?
ההסבר הוא פשוט: מאחר וכספי הפיצויים הופכים לחלק אינטגרלי מהחיסכון הפנסיוני, משיכתם תביא באופן בלתי נמנע להקטנתו. בכמה? חישוב פיצויים מגלה כי רכיב הפיצויים מהווה לא פחות מ 40%-50% מכלל החיסכון הפנסיוני! עכשיו תארו לעצמיכם איך במקום לקבל פנסיה חודשית של 6,000 ₪, תיאלצו להסתפק רק במחצית מהסכום, כיוון שמשכתם את כספי הפיצויים מבלי להבין את ההשלכות לכך.
חישוב פיצויים: למשוך או לא למשוך?
מטבע הדברים, ההחלטה אם למשוך את כספי הפיצויים אינה שחור או לבן: עובד שפוטר ממקום עבודתו וצריך להתקיים עד למציאת מקום עבודה חדש – יזדקק לעיתים לכרית ביטחון כספית. אולם חישוב פיצויי פיטורין וראיית התמונה בכללותה באמצעות יועץ פנסיוני בלתי תלוי, תאפשר לך לקבל את ההחלטה הטובה ביותר במינימום פגיעה כספית. גם אם הרע במיעוטו הוא למשוך רק חלק מכספי הפיצויים. במקרה הזה, לפחות, עדיף כמעט מכלום.