העלייה הדרסטית במחירי הנדל"ן שחלה בשנים האחרונות, והמחאה החברתית שהתחוללה בעקבותיה בקיץ 2011, גרמו לרשויות במדינה לחפש דרכים יצירתיות להקטנת הביקוש לנדל"ן בארץ - ולגרום לכך שמחיריו ירדו מעט על מנת שיתאפשרו גם למעוטי היכולת שבתושבי ישראל. אחת הדרכים לכך היא מס הרכישה אשר הונהג עוד לפני כן, אך חוקיו הוחמרו בעקבות צעדי הממשלה החדשים.
מהו מס רכישה?
מס רכישה, אם כן, הוא למעשה מס אותו מוכרח לשלם כל אדם אשר רוכש דירה חדשה. המס נקבע כאחוזים מסכום הרכישה שבוצעה בפועל, והוא נגבה, אגב, גם במקרים של מסירת הדירה או ויתור עליה ללא תמורה - למעט סייגים מסויימים שיפורטו בהמשך.
מדרגות המס
מס רכישה נגבה, כאמור, על פי מדרגות מס קבועות בחוק. מדרג המס משתנה בין רכישת דירה ראשונה לבין רכישת דירה שנייה או יותר. זאת, על מנת ליצור מצב בו פחות אנשים רוכשים דירות לצורכי השקעה ויותר אנשים רוכשים אותן לצורכי מגורים.
המס נגבה על פי חלקים שנקבעים על ידי הרשויות ומתעדכנים מידי שלושה חודשים, כאשר אחוז המס מתוך אותם חלקים נשאר קבוע:
1. מס רכישה עבור החלק הראשון משווי הדירה: 0%
2. מס רכישה עבור החלק השני משווי הדירה: 3.5%
3. מס רכישה עבור החלק השלישי משווי הדירה: 5%
מס רכישה עבור כל דירה נוספת נגבה על פי הדירוג הבא:
1. עבור החלק הראשון משווי הדירה: 5%
2. עבור החלק השני משווי הדירה: 6%
3. עבור החלק השלישי משווי הדירה: 7%
שווי מדרגות המס, כאמור, מתעדכן מעת לעת.
חובת הצהרה על רכישת דירה
על פי החוק, מחוייב כל רוכש דירה חדשה להצהיר על רכישת הדירה במשרד מיסוי המקרקעין האזורי שבתחומו נמצא הנכס שנרכש. לאחר ההצהרה יקבל אותו אדם שובר לתשלום המס שיחושב על ידי משרד מיסוי המקרקעין ואשר אותו עליו לשלם תוך 14 יום מיום קבלת השובר. במידה והרוכש מעוניין לחשב את המס בעצמו ולשלם על פי החישוב שערך, עליו לשלם אותו תוך 50 יום ממעמד החתימה על החוזה או על זכרון דברים או על הסכם הקנייה, או כל חוזה אחר שמחייב את שני הצדדים בעסקה. כל יום איחור בתשלום המס גורר אחריו ריביות ותשלומי פיגורים שנקבעים על ידי רשויות המס.